La inceputul secolului XX,situatia mondiala era extrem de delicata.Numeroasele razboaie pentru colonii,in special in Africa,adusesera omenirea in pragul unui razboi de mari proportii.Cea mai tensionata situatie era in zona Balcanilor,acolo unde se intalneau interesele celor 3 mari imperii multinationale(Austro-Ungaria,Rusia si imperiul Otoman).In anii 1912-1913,in aceasta zona a avut loc 2 confruntari denumite Razboaiele Balcanice.
In cel de-al 2-lea s-a amestecat si Romania,reusind sa obtina in dauna Bulgaria partea de Sud a Dobrogei numita Cadrilater.
Bulgaria era insa sustinuta de Austro-Ungaria,partenera Romaniei din cadrul puterilor centrale.(Germania,Austro-Ungaria,Italia,Romania).
Din acest motiv,relatiile dintre Romania si Austro-Ungaria au devenit tot mai tensionate.Zona Balcanilor a primit numele de Butoiul cu Pulbere al Europei.
In Iunie 1914,mostenitorul tronului Austro-Ungariei,Franz-Ferdinand,face o vizita in Bosnia,la Sarajevo,si este asasinat de un student sarb.
Impulsionata de Germania,Austro-Ungaria declara razboi Serbiei.De partea Serbiei intervin statele antantei.Acest lucru a dus la declansarea primului razboi mondial.
Pe langa frontul din Balcani,Germanii au deschis un al 2-lea front in Franta,insa au fost blocati pe raul Marna.
Rusia a venit in sprijinul Frantei,atacand Germania,dar a fost invinsa la Tannenberg si lacurile Mazuriene.Desi membre ale puterilor centrale,Italia si Romania au preferat neutralitatea.
Anul 1915,razboiul s-a transformat intr-unul de pozitii.S-au sapat transee,s-au folosit gaze toxice,masti si costume de camuflaj.
Italia a trecut de partea Antantei si Bulgaria a intrat in razboi de partea puterilor centrale.
Anul 1916.Nemtii deschid un al 2-lea front in Franta la Verdun.Antanta solicita interventia neintarziata a Romaniei,promitandu-i ca in caz de victorie,va primi teritoriile romanesti din Austro-Ungaria.Romania intra in razboi,dar aliatii sai nu-si respecta promisiunea de a deschide un nou front in Grecia.Romanii sunt invinsi la Turtucaia,apoi pe Jiu si Neajlov - Arges.Toata partea de Sud a tarii inclusiv Bucurestiul intra sub ocupatie straina.
Anul 1917.Va aduce intrarea in razboi a S.U.A.Se folosesc arme noi,tancuri si submarine,se deschid fronturi secundare in oceanul Pacific si Africa.
In 1917,armata romana se reface cu sprijin miltar francez condus de generalul Henry Berthelot si obtine victoriile de la Marasti,Marasesti si oituz,reusind sa impiedice patrunderea puterilor centrale in Moldova.In toamna insa,fortele antantei sufera o grea lovitura prin retragerea Rusiei din razboi datorita revolutiei comuniste de la Petrograd,condusa de Vladimir Ilich Lenin.
In 1918,Rusia incheie pace cu puterile centrale la Brest-Litovsk,urmata de iesirea Romaniei din razboi prin pacea de la Buftea,Bucuresti(11 aprilie 1918).In vara insa victoriile antantei scot rand pe rand din razboi puterile centrale.Ultima,Germania,capituleaza pe 11 Noiembrie la Compieni.
Primul razboi mondial a comis peste 10 milioane de victime.
Numai in 1916 pe fronturile din Franta de la Verdun si Somme,mureau zilnic mii de oameni.
In acest razboi,victimele civile au fost mai numeroase decat soldatii.S-a murit de foame si de tifos.Intreaga economia a fost transformata pentru a servi razboiului.Produsele agricole erau rechizitionate si trimise pe front.Industria a fost transformata in industrie de armament.Femeile si copiii au luat locul barbatilor in fabrici.
S-a luptat pe uscat,in aer,pe apa si sub apa.(Razboi Total)
Razboiul a avut si unele avantaje.Marile imperii multinationale(Germania,Austro-Ungaria,Rusia si imperiul Otoman s-au destramat.)Inca din 1917 a fost proclamat dreptul la autodeterminare prin care popoarele asuprite puteau sa-si hotarasca singure soarta.Acestea s-au desprins de imperiile care le stapaneau si si-au format propriile state nationale.