Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Renasterea Umanismului

Renasterea reprezinta o perioada distincta in istoria umanismului,a fost folosit pentru Jules Michelet.
Umanismul a reprezentat o miscare cultural-fideologica,care caracterizeaza secolele XIV-XVI.A aparut in Italia.Umanistii isi manifestau interesul predirect pentru antichitate.Sunt impresionati de operele culturale ale antichitatii si doresc o reintoarcere la valorile antice(interesul pentru trecut ad fontes).In preocuparile lor este si filologia,pentru urmanisti modelul cultural antic este un model etern.Limba de cultura este considerata limba latina(Doresc reinvierea limbilor clasice).Interesul pentru crestinism,dar un crestinism care sa se afirme in modul sau original.Doresc ca omul sa studieze individual textele religioase,insa Pico della Mirandola considera ca omul este mai presus de toate.Umanistii pun accept pe simtul critic.
La Florenta,sub influenta familiei de Medici(Lorenzo de Medici supranumit Magnificul)s-a creat o "academie catoliciana."Pe langa filozofie,filologie,au preocupari legate si de alte fenomene.Nicolaus Copernic a pus bazele conceptiei heliocentrica(Soarele este in centrul universului).Un alt astronom Tycho brahe.Johannes Kepler,legile lui Kepler care a spus ca planetele se misca in jurul soarelui pe orbite eliptice.Andreas Vesalius care emite ipoteze privitoare la dubla circulatie a sangelui.
Un mare impact in dezvoltarea societatii la avut descoperirea tiparului,care a fost inventat de Johannes Gutenberg in 1455 cand era publicata Biblia cu 42 de randuri.Ideile umaniste s-au raspandit din Italia in Franta,Germania,Anglia,Tarile de Jos,Ungaria,Tarile Romane.
O figura centrala a epocii umaniste este Erasmu,din Rotterdam,care a purtat corespondenta cu marii oameni de cultura.
In 1508 apare prima tiparnita din initiativa domnitorului Radu cel Mare(Tarile Romane).

Tarile romane in context european

Istoria relatiilor tarilor romane cu puterile vecine in secolul XIV-XVI este marcata de evolutii politice divergente.Ascensiunea Ungariei si a Poloniei ca puteri regionale este dublata de decaderea imperiului Bizantin.
Otomanii au intampinat rezistenta popoarelor balcanice.Cu ajutor maghiar si romanesc,bulgarii si sarbii au incercat sa se opuna avansului otoman,dar sunt infranti la Cirmen(1371).

Mircea cel Batran
In 1388-1389,Mircea intervine in Dobrogea si o integreaza in Tara Romaneasca,dar infrangerea suferita de sarbi,bosniaci si albanezi la Kosovopolje(1389),relanseaza ofensiva otomana.
In anul 1396,crestinii sunt infranti la Nicopole,insa otomanii sunt in defensiva dupa dezastrul de la Ankara(Iulie 1402),iar disparitia in captivitate a lui Baiazid declanseaza luptele pentru sucesiunea intre fiii acestuia.
Represaliile vin in 1417,cand Mehmed,in fruntea unei mari armate,ocupa Dobrogea si transforma Turnu si Giurgiu in Raiale.

Iancu de Hunedoara
In 1438 Vlad Dracul este obligat sa accepte suzeranitatea otomana.In acelasi an,Albert de Habsburg,regele Ungariei,il numeste pe Iancu de Hunedoara ban de Severin.
In 1442,turcii ataca Transilvania.Iancu,infrant initial la Santimbru,reuseste sa obtina o victorie decisiva la Sibiu(12 martie 1442),apoi intra in Tara Romaneasca si infrange din nou armatele otomane.
In toamna si iarna 1443,el cucereste Nis si Sofia,dar este oprit de sosirea iernii.
Cruciada declansata in 1444 va fi zdrobita de Murad la Varna(Noiembrie),unde regele maghiar cade in lupta.Infrangerea de la Varna nu a dus la abandonarea ofensivei in Balcani.Sprijinit de Tara Romaneasca si de albanezi,Iancu incearca sa patrunda spre Constantinopol,dar este infrant la Kosovopolje(Octombrie 1448).
Situatia se schimba dramatic o data cu caderea Constantinopolului.(1453)
In fata acestei noi amenintari,Iancu este insarcinat cu apararea cetatii Belgrad si reuseste,in vara anului 1456,sa depresoare cetatea.


Vlad Tepes
Vlad,fiul lui Vlad Dracul,care avusese o politica fluctuanta fata de otomani si Ungaria,ajunge la tron cu acceptul mai mult sau mai putin tacit al celor doi adversari.In 1459,insa,refusa sa mai plateasca haraci si intra in conflict deschis cu otomanii.
In iarna 1461-1462,oastea lui Vlad ocupa Giurgiu,apoi trece Dunarea si pustieste malul sudic al fluviului,de la Zimnecea la varsarea in mare.Reactia otomana este prompta.In primavara lui 1462,sultanul patrunde in Tara Romaneasca,aducand cu sine pe fratele lui Vlad,Radu cel Frumos,cu scopul de a-l pune pe tron.Campania nu a culminat cu o batalie propriu-zisa;Vlad Tepes a aplicat tactica hartuirii trupelor otomane si a atacurilor de noapte.

Imperiul Otoman

Turcii sunt originari din Asia Centrala,traind organizati in clanuri,triburi:Tribul Caya,tribul Oguz,tribul Basri,tribul Cazas.Populau regiunea turcmenistanului,unde se pare ca au si imbratisat islamul.Fondatorul dinastiei otomane a fost Utuhuman(1281-1326).Acesta era conducatorul unei formatiuni numita Emiratul Sogut(Seoiut).Dupa ce au ajuns in Asia mica,au inceput atacurile asupra imperiului bizantin,unde au aparut turcii selgiucizi.
Konya,sub conducerea acesteia ei trec prima data in Europa si cuceresc Gallepoli.(Galebolu)
Murad I(1359-1389).De numele lui se leaga lupta de la Kossovoporje,in urma careia sultanul a si murit.
Urmeaza Baiazid I (Trasnetul).Expansiunea otomana este foarte puternica in peninsula Balcanica,rand pe rand statele balcanice cazand.
Teritoriile cucerite devin vasale imperiului intr-o prima faza,ulterior ele fiind integrate sistemului politic.
O situatie diferita,Tarile Romane care au fost vasale imperiului otoman,nedevenind provincii.(pasalac).
In vremea lui Mehmed al II-lea (1451-1481),otomanii cuceresc Constantinopole.Prin cucerirea acestuia,ei se considerau ca sunt urmasi ai romanilor.
Ideologia imperiala otomana a adoptat ideologia islamului care considera teritoriile impartite in :
-Teritorii aflate sub influenta islamului(Dar-ul-Islam)
-Teritorii care erau dusmane potrivnice Islamului si pe care trebuia sa le cucereasca.(Dar-ul-harb)
-Teritorii aflate in stadiul de vasalitate(Dar-ul-ahd)
Un alt sultan otoman,Selim I (1512-1520).In vremea lui au cucerit statul mamelucilor si Cairo.(Lupta de la Caldiram 1517).Sultanul isi va asocia titlul sau si pe cel de Calif.
In vremea lui Suleiman Kanuni,deoarece a cucerit si a desfiintat statul maghiar in 1526(lupta de la Mohacs),Ungaria a fost impartita intre otomani si habsburgi.Se definitiveaza formarea institutiilor,capatand o forma care se va pastra pana in epoca moderna.Au fost cuceriti si arabii,numai ca acestia au lasat o influenta deosebita,limba Turkosmana.

Islamul si Europa

Statele Arabe
Predicile lui Mahomed afirmasera ideea unitatii arabe.In primele 2 decenii de la moartea profetului Muhamad,arabii cunosc o expansiune teritoriala vasta pe seama bizantinilor.Vor incorpora teritorii din Asia Centrala,Afganistan,ajungand pana la hotarele Chinei.
In 711,sub conducerea lui Djebel Al Tarik au trecut Gibraltarul,cuceresc Spania Vizigota.
In 732 sunt opriti la Poitiers de regele franc Carol Marter(Maciuca).Au cucerit insule din Mediterana,Sicilia,Egiptul(Nordul Africii),la Sud de Sahara,ajungand pana in Madagascar.
Chiar la moartea profetului se ivesc neintelegeri care se vor accentua dupa moartea celui de-al 4-lea Calif(Ali-661).
Dupa Ali se instaureaza dinastia Omayya,prin califul Muawiya.
In 750 are loc o revolta in moscheea din Kufa,prin care toti descendentii omeiazilor sunt macelariti,doar unul salvandu-se,Abdul Rahmad,fugind in Spania,infiintand Emiratul de Cordova.Cel care a initiat rascoala a fost Abu Ul Abbas,de aceea noua dinastie se va numi Abbasida.Acesta muta capitala la Bagdad.Acest califat inregistreaza dezvoltare culturala.Autoritatea califilor de carte si vizierii dobandise o tot mai mare putere.
In 1055 Bagdadul este cucerit de turcii selgiucizi.
In 1258 Imperiul Arab va fi desfiintat de mongoli.(Ulan Bathor).
Descendentii ultimului calif se salveaza prin fuga in Egipt,unde vor infiinta statul Mamelucilor,care va dura pana in 1517,cand a fost cucerit Egiptul de sultanul otoman Selin,poreclit Yavuz(cel groaznic)1512-1520.

Romania in 1938

Regimul de autoritate regala.

In 1938,regimul democratic din Romania s-a prabusit.La alegerile din Decembrie 1937,niciun partid nu a reusit sa obtina majoritatea necesara formarii guvernului.
Prim-ministru a fost desemnat Ion Mihalache,care nu a reusit sa formeze guvernul si a depus mandatul.
La inceputul anului 1938,regele Carol al II-lea a format un guvern de uniune nationala,in frunte cu patriarhul Miron Cristea.De fapt,acest guvern era o marioneta a regelui,astfel ca din acest moment,Carol al II-lea detine controlul absolut in stat.Este data o noua constitutie prin care regele putea dizolva parlamentul si putea guverna prin decrete.Varsta de vot a fost ridicata la 30 de ani,eliminandu-se de la decizie populatia cea mai activa.
Partidele au fost desfiintate si toti oamenii politici au fost obligati sa se inscrie intr-un partid de rege denumit Frontul Renasterii Nationale.
Pasul urmator a fost controlarea integilor activitati economice ale statului.
Carol s-a inconjurat de un grup de industriasi si bancheri,si impreuna cu ei lua deciziile.Acest grup s-a numit Camarila Regala.
O alta masura a fost luata impotriva partidului de orientare fascista din Romania,denumita Legiunea Arhanghelului Mihail.Seful acesteia,Corneliu Zelea Codreanu,impreuna cu alti fruntasi,au fost arestati si sub pretextul fugii de sub excorta,au fost impuscati pe drumul spre inchisoarea Ramnicul Sarat.Legionarii au razbunat aceasta executie printr-o serie de atentate,cea mai importanta fiind asasinarea primului ministru Armand Calinescu.(Septembrie 1938)

Regimuri totalitare

Principalele regimuri totalitare din perioada interbelica au fost:
-Comunismul
-Fascismul
-Nazismul

Comunismul a fost teoretizat in secolul XIX de ganditorii germani Karl Marx si Friederich Engels.Acesta spunea ca raul cel mai mare al lumii este proprietatea privata.Fiecare om,cu cat acumuleaza mai mult,vrea mai mult.Asa aduna averi,saracindu-i pe ceilalti.Astfel societatea se imparte in foarte saraci(proletari) si foarte bogati.Solutia pe care o vedeau comunistii era o revolutie prin care proletarii sa ia puterea in stat,sa distruga proprietatea privata si totul sa fie la comun (de-aici si numele de Comunism).Asa toti oamenii vor fi egali si toti vor munci la fel si vor primi atat cat au nevoie.

Fascismul a aparut in Italia.Acesta insemna o refacere a stralucirii Romei antice.Cel mai mare si mai longeviv imperiu.Acest criteriu a fost creat de catre Benito Mussolini si avea in vedere un stat foarte puternici cu institutii solide in care conducatorul sa aiba controlul absolut asemeni vechilor imparati romani.

Nazismul a aparut in Germania,fiind creat de Adolf Hitler.Este forma suprema a fascismului.Urmarea un stat puternic,un imperiu universal (al III-lea Reich),la toate acestea se adauga si componenta rasiala.
Nazistii spuneau ca Germania a decazut,ca a pierdut razboiul,ca a fost nedreptatita la tratatul de pace de la Paris din cauza Evreilor.Evreii au bani,controleaza totul,se ascund in spatele marilor puteri si fac rau Germaniei.Tot ei au provocat si criza de supraproductie.Solutia acestor probleme era distrugerea totala a rasei evreiesti.
Cele 3 regimuri au fost considerate extremiste,comunistii de extrema stanga,fascismul si nazismul de extrema dreapta.
Fiecare dintre cele 3 a avut retele si forme specifice in fiecare tara europeana.

State democratice si state totalitare

Intre cele 2 razboaie mondiale,lumea a cunoscut o serie de derapaje la nivel politic.Datorita distrugerilor provocate de razboi si a marilor crize,unele state n-au mai facut fata.Populatia a iesit in strada si in urma unor actiuni violente,regimurile democratice au fost inlocuite cu regimuri totalitare:
-Fascist
-Comunist
-Nazist

In cateva state insa democratia s-a mentinut,desi au existat si aici partide politice extremiste.
SUA a fost cea mai putin afectata de razboi,participand cu trupe pe fronturile din Europa si Asia,insa nu a suferit distrugeri la ea acasa.
Ca urmare economia s-a refacut mai lejer, si SUA a putut chiar sa sprijine financiar celelalte mari puteri.Singurul moment de slabiciune s-a petrecut in timpul marei crize de supraproductie declansata in 1929 prin prabusirea bursei din New York.
Numarul somerilor a crescut rapid.Foarte multe firme au dat faliment.Grevele si marsurile foamei erau aproape zilnic.Cel care a pus capat acestei crize a fost presedintele Roosevelt in 1933,care a introdus un nou mod de gandire economica denumita New Deal.
Acesta spunea ca statul trebuie sa se implice in economie si sa avertizeze care sunt riscurile pentru fiecare afacere,astfel incat sa poata lua decizii mai corecte.
Pentru aceasta realizare,Roosevelt a fost ales presedinte 4 mandate consecutiv,ramanand in functie pana la moartea sa in 1945.
America a traversat si alte momente neplacute.In 1920 este introdus modul universal si pentru femei,iar perioada care a urmat a fost una de mare libertinaj care a dus la introducerea prohibitiei la alcool.In loc sa readuca echilibrul in societate,prohibitia a dus la extinderea afacerilor ilegale si aparitia unor gangsteri periculosi precum Al Capone(Chicago).
Anglia a pierdut la inceputul anilor 20' suprematia mondiala in favoarea statelor unite,ramanand in schimb cea mai mare putere coloniala.In anii 20',la conducerea sa s-a aflat o coalitie de guvernamant,in frunte cu Lloyd George,iar in anii 30' la putere s-au aflat conservatorii,in frunte cu Winston Churchill.
Franta a fost afectata foarte mult de distrugerile provocate de razboi.Ca urmare,in anii 30' au aparut si aici grupari de extrema dreapta care a vrut sa preia puterea prin forta si sa provoace caderea guvernului Daladier.Aceasta incercare a esuat ,si la putere a venit o coalitie de orientare socialista.

Societatea in perioada interbelica

Primul razboi mondial a adus orori inimaginabile pana atunci.Ca urmare,la sfarsitul sau,lumea a intrat in criza.Casele erau distruse,fabricile orientate pe industria de armament au trebuit sa fie reasezate pe productie civila,caile ferate,soselele,podurile au fost avariate,fapt ce dauna transporturilor.
Aceasta criza s-a incheiat in 1922.Lumea a inceput sa renasca,iar perioada interbelica a fost caracterizata printr-o pofta nebuna de viata si prin dorinta de a uita cat mai repede suferintele trecutului.
In 1929 incepe marea criza de supraproductie provocata de cresterea exagerata a productiei.
Aceasta a fost provocata de productia in exces,mai mult decat piata putea sa absoarba.
Foarte multe fabrici au ramas cu produse pe stoc,iar din acest motiv nu mai puteau sa-si plateasca salariile sau imprumuturile la banci.Din acest motiv au recurs la concedieri sau au dat faliment.Situatia s-a rezolvat datorita strategiei propusa de presedintele american Roosevelt,denumita New Deal(noul curs).
Aceasta era o masura neoliberala,care prevedea ca statul sa intervina si sa dea anumite repere cu privire la cat sa se produca si cursul de schimb.Economia a inceput sa se redreseze,iar criza s-a incheiat oficial in 1933.A urmat o noua perioada de avant economic.
In toata perioada interbelica,viata cotidiana a insemnat o serie de transformari .Orasele distruse de razboi au fost redesenate cu bulevarde largi,sali de spectacol,cinematografe,stadioane.S-au construit zgarie nori si sosele pentru automobile in numar tot mai mare.
In anii 30' s-a inventat cinematograful sonor si a aparut televiziunea.Cele mai mari atractii erau reprezentate de filemele lui Charlie Chaplin,meciurile de box sau fotbal.Cel mai mare eveniment sportiv a fost olimpiada de la Berlin din 1936.Apare desenul animat,principalul personaj fiind Mikey Mouse.
Perioada interbelica a insemnat si emanciparea femeii.Aceasta a presupus trecerea la tinute cat mai lejere,la independenta financiara,implicarea in afaceri si politica.Femeile au iesit din casa,au inceput sa fumeze,sa bea,sa aiba propriile cluburi,sa joace in filme,sa ocupe tot mai multe activitati rezervate barbatilor.
O mare transformare a reprezentat-o modernizarea vietii cotidiene.Dintr-un produs de lux,automobilul a devenit ceva obisnuit.Au aparut o serie de produse de larg consum:frigidere,televizoare.
S-au introdus vanzarile pe credit.Toate aceste lucruri au facut ca societatea interbelica sa fie una de consum.La polul celalalt se aflau statele comuniste si tarile subdezvoltate din Africa,Asia,America de Sud,multe din ele colonii ale marilor puteri europene.

Romania in primul razboi mondial

In 1914,la declansarea primului razboi mondial,Romania era membra a puterilor centrale.
Declansarea razboiului i-a pus pe oamenii politici romani in fata unei alegeri dificile.Lupta alaturi de puterile centrale ar fi dus la eliberarea Basarabiei,stapanita de Rusia,membra a antantei,dar ar fi insemnat renuntarea la romanii din Austro-Ungaria(Transilvania,Banatul si Bucovina).
Ca urmare la 3 August 1914 a avut loc la Sinaia(resedinta regala)un consiliu de coroana care sa analizeze aceasta situatie.
S-a constatat ca Romania nu este pregatita de razboi si ca are interese in ambele tabere,astfel ca e mai bine sa astepte si sa vada evolutia razboiului.
Oamenii politici romani s-au impartit in germanofili si francofili.(Antanta)
Neutralitatea a durat pana in 1916.
Atunci,la cererea expresa a antantei,Romania a acceptat sa intre in razboi de partea sa,promitandu-i-se in caz de victorie teritoriile din Austro-Ungaria.
Ofensiva romaneasca a inceput pe 15 August,de ziua regine Maria(sotia regelui Ferdinand) si s-a indreptat spre Transilvania.
La scurta vreme romanii au trebuit sa se retraga din Transilvania,fiind atacati la Sud de Dunare de armatele germano-bulgare.Dupa grele infrangeri,partea de Sud a tarii a fost cedata puterilor centrale.Guvernul,armata si o parte din populatie s-au retras in Moldova.
In 1917 armata romana e refacuta si echipata cu sprijin francez.Regina Maria organizeaza servicii de cruce rosie,iar regele Ferdinand promite soldatilor in caz de victorie improprietarirea cu pamant.
In vara,armata romana obtine celebrele victorii de la Marasti,Marasesti si Oituz,impiedicand patrunderea puterilor centrale in Moldova.
In 1918,iesirea Rusiei din razboi face ca Romania sa ramana izolata de restul statelor antantei.Aflata intr-o situatie imposibila,este obligata sa incheie pacea cu puterile centrale de la Buftea,Bucuresti.(27 aprilie/7 mai 1918)
Crestele Carpatilor erau cedate Austro-Ungariei,Dobrogea Bulgariei,iar economia romaneasca era supusa controlului german pentru o perioada de 90 de ani.Regele Ferdinand a tot amanat semnarea pacii,astfel incat ea nu s-a aplicat niciodata.In octombrie 1918,cand era evident ca puterile centrale pierd razboiul,armata romana s-a remobilizat si sfarsitul razboiului a gasit Romania in tabara invingatorilor.
Ca urmare,motivul pentru care intrase in razboi,unirea Banatului,Bucovinei si Transilvaniei s-a putut realiza.
Inca din martie,Basarabia desprinsa de imperiul rus,aflat in dezmembrare,se unise cu Romania pe 28 Noiembrie,congresul general al Bucovinei a hotarat in unanimitate unirea cu Romania.
La 1 Decembrie,la Alba-Iulia,delegatii tuturor romanilor din Banat si Transilvania,au decis unirea cu Romania.
Aceste uniri au fost recunoscute si de marile puteri,la Paris,in congresul de pace ce a urmat primului razboi mondial(1918-1920).

Primul razboi mondial

La inceputul secolului XX,situatia mondiala era extrem de delicata.Numeroasele razboaie pentru colonii,in special in Africa,adusesera omenirea in pragul unui razboi de mari proportii.Cea mai tensionata situatie era in zona Balcanilor,acolo unde se intalneau interesele celor 3 mari imperii multinationale(Austro-Ungaria,Rusia si imperiul Otoman).In anii 1912-1913,in aceasta zona a avut loc 2 confruntari denumite Razboaiele Balcanice.
In cel de-al 2-lea s-a amestecat si Romania,reusind sa obtina in dauna Bulgaria partea de Sud a Dobrogei numita Cadrilater.
Bulgaria era insa sustinuta de Austro-Ungaria,partenera Romaniei din cadrul puterilor centrale.(Germania,Austro-Ungaria,Italia,Romania).
Din acest motiv,relatiile dintre Romania si Austro-Ungaria au devenit tot mai tensionate.Zona Balcanilor a primit numele de Butoiul cu Pulbere al Europei.
In Iunie 1914,mostenitorul tronului Austro-Ungariei,Franz-Ferdinand,face o vizita in Bosnia,la Sarajevo,si este asasinat de un student sarb.
Impulsionata de Germania,Austro-Ungaria declara razboi Serbiei.De partea Serbiei intervin statele antantei.Acest lucru a dus la declansarea primului razboi mondial.
Pe langa frontul din Balcani,Germanii au deschis un al 2-lea front in Franta,insa au fost blocati pe raul Marna.
Rusia a venit in sprijinul Frantei,atacand Germania,dar a fost invinsa la Tannenberg si lacurile Mazuriene.Desi membre ale puterilor centrale,Italia si Romania au preferat neutralitatea.
Anul 1915,razboiul s-a transformat intr-unul de pozitii.S-au sapat transee,s-au folosit gaze toxice,masti si costume de camuflaj.
Italia a trecut de partea Antantei si Bulgaria a intrat in razboi de partea puterilor centrale.
Anul 1916.Nemtii deschid un al 2-lea front in Franta la Verdun.Antanta solicita interventia neintarziata a Romaniei,promitandu-i ca in caz de victorie,va primi teritoriile romanesti din Austro-Ungaria.Romania intra in razboi,dar aliatii sai nu-si respecta promisiunea de a deschide un nou front in Grecia.Romanii sunt invinsi la Turtucaia,apoi pe Jiu si Neajlov - Arges.Toata partea de Sud a tarii inclusiv Bucurestiul intra sub ocupatie straina.
Anul 1917.Va aduce intrarea in razboi a S.U.A.Se folosesc arme noi,tancuri si submarine,se deschid fronturi secundare in oceanul Pacific si Africa.
In 1917,armata romana se reface cu sprijin miltar francez condus de generalul Henry Berthelot si obtine victoriile de la Marasti,Marasesti si oituz,reusind sa impiedice patrunderea puterilor centrale in Moldova.In toamna insa,fortele antantei sufera o grea lovitura prin retragerea Rusiei din razboi datorita revolutiei comuniste de la Petrograd,condusa de Vladimir Ilich Lenin.
In 1918,Rusia incheie pace cu puterile centrale la Brest-Litovsk,urmata de iesirea Romaniei din razboi prin pacea de la Buftea,Bucuresti(11 aprilie 1918).In vara insa victoriile antantei scot rand pe rand din razboi puterile centrale.Ultima,Germania,capituleaza pe 11 Noiembrie la Compieni.
Primul razboi mondial a comis peste 10 milioane de victime.
Numai in 1916 pe fronturile din Franta de la Verdun si Somme,mureau zilnic mii de oameni.
In acest razboi,victimele civile au fost mai numeroase decat soldatii.S-a murit de foame si de tifos.Intreaga economia a fost transformata pentru a servi razboiului.Produsele agricole erau rechizitionate si trimise pe front.Industria a fost transformata in industrie de armament.Femeile si copiii au luat locul barbatilor in fabrici.
S-a luptat pe uscat,in aer,pe apa si sub apa.(Razboi Total)
Razboiul a avut si unele avantaje.Marile imperii multinationale(Germania,Austro-Ungaria,Rusia si imperiul Otoman s-au destramat.)Inca din 1917 a fost proclamat dreptul la autodeterminare prin care popoarele asuprite puteau sa-si hotarasca singure soarta.Acestea s-au desprins de imperiile care le stapaneau si si-au format propriile state nationale.

S.U.A - Putere Mondiala

Pe parcursul secolului XIX,SUA a luptat pentru a-si impune controlul asupra teritoriilor din Vest pana la oceanul Pacific,dar si pentru a impiedica revenirea marilor puteri europene pe continentul american.
La inceputul secolului XIX,in America de Sud au avut loc razboaie de eliberare de sub ocupatie spaniola.Cel mai important a fost cel sub conducerea lui Simon Bolivar.Spania a fost blocata sa intervina de catre presedintele american Monroe,care in 1823 a lansat Doctrina cu acelasi nume,spunand ca nimeni din afara americii nu va trebuii sa se mai amestece in problemele acestuia,iar cei care o vor face se vor lovi de rezistenta SUA.
Intre 1846 si 1848,SUA a purtat razboiul cu Mexic,reusind sa obtina California si Noul Mexic.
In a 2-a jumatate a secolului XIX,pe fondul liberalismului patruns in Europa,tot mai multi americani au cerut desfiintarea sclaviei.Sclavii negrii adusi din Africa munceau pe plantatiile de bumbac din Sud.Marii plantatori s-au opus acestei masuri introdusa de presedintele Abraham Lincoln si au decis separarea de Nord.S-a ajuns la un razboi intre Nord si Sud,numit Razboiul de Secesiune(1861-1865),castigat de Nord-isti,care au reusit sa obtina astfel inlaturarea sclaviei.

Imperiul Austriac si Austro-Ungaria

Unul dintre cele mai importante imperii multinationale a fost imperiul Austriac cunoscut si sub numele de imperiul Habsburgic,pentru ca multa vreme de sute de ani a fost condus de dinastia Habsburg.
In secolul XIX acest imperiu domina centrul Europei.El controla statele germane(peste 30),Nordul Italiei,Serbia,Croatia,Bosnia-Hertegovina,Ungaria si Transilvania,Cehia si Polonia.
Acest imperiu era condus dupa metode absolutiste,si de cele mai multe ori frana dezvoltarea popoarelor pe care le stapanea.Acesta a fost motivul pentru care in 1848 revolutia a fost deosebit de puternica pe teritoriul sau.
In a doua jumatate a secolului XIX imperiul a fost condus de imparatul Franz-Josef.
Acesta a pierdut razboaiele cu Prusia si Sardinia care au dus la unificarea Germaniei si a Italiei.Slabit de lupte si de pierderea atator teritorii,in 1867 Habsburgii au acceptat sa guverneze imperiul alaturi de maghiari,formandu-se imperiul Austro-Ungar.Acesta era un stat dublu.
Imparatul austriac era si rege al Ungariei.
Exista un parlament si un guvern,atat la Viena,cat si la Budapesta.Singurii ministrii comuni au fost cel de externe,de finante si de razboi.
Imperiul avea 2 limbi oficiale:Germana si Maghiara.
Fiecare dintre cele 2 puteri si-a luat o parte din provincii.Astfel,Transilvania a revenit Ungariei,iar Banatul si Bucovina,Austriei.
Aceasta impartire nu a rezolvat problemele .Tendinta natiunilor asuprite de a se elibera era din ce in ce mai puternica,astfel ca perioada urmatoare a fost marcata de numeroase actiuni de protest.
In Transilvania,Romanii s-au grupat in jurul Partidului National Roman condus de Ion Ratiu si au intocmit un memoriu in care isi cereau drepturile,pe care le-au prezentat atat in parlamentul de la Budapesta,cat si imparatului de la Viena.
Acest protest s-a numit "Memorandumul".
Guvernul austriac a trecut la arestarea si intemnitarea fruntasilor memorandisti,care vor fi insa gratiati,la interventia regelui roman Carol I.

Formarea statelor nationale

Momentul favorabil pentru unificarea Tarii Romanesti cu Moldova a aparut in 1856 la Congresul de la Paris,cand marile puteri au acceptat unirea romanilor din imperiul otoman intr-un singur stat,dupa consultarea populatiei de catre niste adunari ad-hoc.Anul urmator aceste adunari au functionat si au dat raspuns favorabil unirii cerand ca noul stat sa fie condus de un print strain,membru al unei familii domnitoare in Europa.
Marile puteri nu au acceptat insa o unire deplina,ci doar una legislativa,noul stat urmand sa aiba in continuare 2 domnii,2 guverne,2 adunari.Pe 5 si 24 Ianuarie au avut loc alegerile de domni in Moldova si Tara Romaneasca.Ambele adunari l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza.
Imediat dupa dubla alegere,Cuza a trecut la infaptuirea unirii depline.Capitala a fost fixata la Bucuresti si incepand cu 1860,s-a folosit numele de Romania.
Cuza a realizat mai multe reforme,printre care reforma agrara si a introdus invatamantul de 4 ani,obligatoriu si gratuit.
In 1866 o grupare de boieri numita "Monstruoasa Coalitie" l-a inlaturat de pe tron si a fost adus un print strain din familia domnitoare a Prusiei,care s-a incoronat sub numele de Carol I.In urma razboiului cu turcii din 1877-1878,Romania si-a obtinut independenta,astfel ca in 1881 a devenit regat.
Celelalte teritorii aflate sub dominatie straina,Transilvania,Basarabia si Bucovina,vor fi unite cu Romania abia la sfarsitul primului razboi mondial(1918).Acesti pasi au fost urmati si de alte state care s-au unificat.Germania s-a unificat in jurul Prusiei,purtand mai multe razboaie cu Franta si Austria.In 1871,Wilhelm I s-a proclamat imparat al Germaniei la Paris,punand bazele celui de-al 2-lea imperiu german(Reich).In 1859 s-a unificat Italia in jurul Sardiniei.Regele acesteia,Victor Emanuel,a devenit regele Italiei.
Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467323
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori