Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Tarile romane si problema orientala

In 1683 turcii sunt respinsi din fata Vienei.Habsburgii trec la contra-ofensiva si cuceresc pe rand Ungaria,Croatia si Transilvania.Prin pacea de la Karlowitz din 1699 turcii accepta trecerea Transilvaniei sub control Austriac.Toate aceste infrangeri repetate au creat impresia ca imperiul otoman este "Bolnavul Europei" si isi traieste ultimele zile.
Ca urmare marile puteri au inceput sa faca calcule asupra modului in care sa-l imparta dupa ce se va desfiinta.Impartirea imperiului otoman a purtat denumirea de Problema Orientala.Ea s-a desfasurat de-a lungul secolelor XVII-XIX.Pentru tarile romane perioada a fost una de numeroase reforme in care s-a profitat din plin de conflictele dintre marile puteri si de slabirea puterii imperiului otoman care controla Tara Romaneasca si Moldova.
Intre 1711-1821,Tara Romaneasca si Moldova au fost conduse de domnitori de origine greaca ce locuiau in cartierul Fanar din Instambul.
Acesti domnitori erau numiti Fanarioti.Ei isi cumparau tronul pe sume mari pe care se straduiau apoi sa le recupereze prin introducerea de noi taxe si impozite:pe numarul de roiuri de albine si numarul de cosuri de la casa.
Totodata,Fanariotii au venit cu servitori,boieri carora le-au vandut functii importante in stat.Fiecare vindea posturile din subordinea lui.Coruptia a ajuns la cel mai inalt nivel.Domniile Fanariote au fost de scurta durata(in general 1-2 ani),pentru ca de fiecare data se gasea altcineva care sa ofere mai mult in schimbul tronului.
Pe langa tributul anual,tarile romane erau obligate sa plateasca cadouri catre sultan si apropiatii sai.(Peschesuri)

5 comentarii:

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467315
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori