Nevoia de materii prime,de forta de munca ieftina si de piete de desfacere,le-a facut pe marile puteri sa-si indrepte atentia asupra teritoriilor sarace ale lumii.Africa,Asia Centrala,America latina.Aici teritorii intinse au fost cucerite,iar populatia a fost transformata in sclavi.
In Africa,Franta stapanea Tunisia,Algeria si Maroc.
In Asia,Anglia stapanea India,supranumita "Perla coroanei britanice".
Franta ocupase Indochina.In oceanul Pacific,S.U.A a ocupat Hawai,iar Germania insulele Bismark.
Goana dupa colonii a fost una dintre cauzele declansarii primului razboi mondial.De multe ori marile puteri se ciocneau intre ele pentru stapanirea unor teritorii.
Astfel,Angla si Olanda s-au luptat pentru Africa de Sud,bogata in diamante,in asa numitul razboi al Burilor.Pentru ca aceasta competitie sa aiba mai mare succes,statele europene s-au grupat in blocuri politico-militare.
La sfarsitul secolului XIX se formeaza cele 2 aliante.Statele izolate sau foarte tinere(Austro-Ungaria,Germania si Italia) formeaza Tripla Alianta sau Puterile Centrale.(1883)
De partea cealalta se situeaza Franta si Rusia,care impreuna reusesc sa o coopteze so pe Anglia,rivalul traditional al Frantei,si sa formeze Tripla Intelegere sau Antanta(1907).
Cele 2 aveau caracter defensiv si isi promiteau sprijin neconditionat in caz de nevoie.
La Puterile Centrale se va alatura si Romania,dupa castigarea independentei.
Lupta pentru colonii si formarea aliantelor politico-militare a deschis calea unei curse a inarmarilor fara precedent.
Apar arme noi precum gazele toxice,avioanele,se perfectioneaza mitralierele.
Toate aceste elemente vor duce in final la declansarea primului razboi mondial.
Un alt al relatiilor internationale de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX l-a reprezentat ridicarea unor puteri Extra-europene precum S.U.A,Japonia,China si India.
S.U.A de la formare pana al primul razboi mondial a avut o perioada de democratizare continua.A fost inlaturata sclavia,au fost primiti emigranti de toate religiile care au colonizat teritoriul locuit de indieni,marind numarul statelor si treptat a ajuns o super putere economica,ajungand sa se amestece si in afara continentului American.
Japonia a fost pana in secolul XIX un stat organizat dupa model feudal,samuraii(marii feudali) faceau legea,conducandu-se dupa codul onoarei Bushido.
In secolul XIX a inceput o transformare la nivel ideologic si economic.S-au construit scoli si universitati si s-a dezvoltat foarte mult industria bazata pe resursele proprii(fara interventia capitalului strain).
A fost introdus serviciul militar obligatoriu,iar prin dezvoltarea industriei de armament,s-a creat o armata foarta disciplinata,cu ajutorul careia,Japonia a inceput sa emita pretentii asupra statelor din jur,in special asupra Chinei.Aceasta perioada de transformari s-a numit Era Meiji.
India era cea mai importanta colonie britanica.Guvernul englez a transformat teritoriul,construind cai ferate,deschizand fabrici si exploatari miniere.Copiii indieni beneficiau de rigoarea educatiei engleze,multi dintre ei reusind chiar sa studieze la universitati din Anglia.
informatia e super
RăspundețiȘtergeree nu ciar
RăspundețiȘtergere