Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Romania in primul razboi mondial

In 1914,la declansarea primului razboi mondial,Romania era membra a puterilor centrale.
Declansarea razboiului i-a pus pe oamenii politici romani in fata unei alegeri dificile.Lupta alaturi de puterile centrale ar fi dus la eliberarea Basarabiei,stapanita de Rusia,membra a antantei,dar ar fi insemnat renuntarea la romanii din Austro-Ungaria(Transilvania,Banatul si Bucovina).
Ca urmare la 3 August 1914 a avut loc la Sinaia(resedinta regala)un consiliu de coroana care sa analizeze aceasta situatie.
S-a constatat ca Romania nu este pregatita de razboi si ca are interese in ambele tabere,astfel ca e mai bine sa astepte si sa vada evolutia razboiului.
Oamenii politici romani s-au impartit in germanofili si francofili.(Antanta)
Neutralitatea a durat pana in 1916.
Atunci,la cererea expresa a antantei,Romania a acceptat sa intre in razboi de partea sa,promitandu-i-se in caz de victorie teritoriile din Austro-Ungaria.
Ofensiva romaneasca a inceput pe 15 August,de ziua regine Maria(sotia regelui Ferdinand) si s-a indreptat spre Transilvania.
La scurta vreme romanii au trebuit sa se retraga din Transilvania,fiind atacati la Sud de Dunare de armatele germano-bulgare.Dupa grele infrangeri,partea de Sud a tarii a fost cedata puterilor centrale.Guvernul,armata si o parte din populatie s-au retras in Moldova.
In 1917 armata romana e refacuta si echipata cu sprijin francez.Regina Maria organizeaza servicii de cruce rosie,iar regele Ferdinand promite soldatilor in caz de victorie improprietarirea cu pamant.
In vara,armata romana obtine celebrele victorii de la Marasti,Marasesti si Oituz,impiedicand patrunderea puterilor centrale in Moldova.
In 1918,iesirea Rusiei din razboi face ca Romania sa ramana izolata de restul statelor antantei.Aflata intr-o situatie imposibila,este obligata sa incheie pacea cu puterile centrale de la Buftea,Bucuresti.(27 aprilie/7 mai 1918)
Crestele Carpatilor erau cedate Austro-Ungariei,Dobrogea Bulgariei,iar economia romaneasca era supusa controlului german pentru o perioada de 90 de ani.Regele Ferdinand a tot amanat semnarea pacii,astfel incat ea nu s-a aplicat niciodata.In octombrie 1918,cand era evident ca puterile centrale pierd razboiul,armata romana s-a remobilizat si sfarsitul razboiului a gasit Romania in tabara invingatorilor.
Ca urmare,motivul pentru care intrase in razboi,unirea Banatului,Bucovinei si Transilvaniei s-a putut realiza.
Inca din martie,Basarabia desprinsa de imperiul rus,aflat in dezmembrare,se unise cu Romania pe 28 Noiembrie,congresul general al Bucovinei a hotarat in unanimitate unirea cu Romania.
La 1 Decembrie,la Alba-Iulia,delegatii tuturor romanilor din Banat si Transilvania,au decis unirea cu Romania.
Aceste uniri au fost recunoscute si de marile puteri,la Paris,in congresul de pace ce a urmat primului razboi mondial(1918-1920).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467343
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori