Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Iancu de Hunedoara

Fiul cneazului Voicu care fusese innobilat pentru servicii aduse regelui maghiar Sigismund de Luxemburg si-a primit domeniul Hunedoarei si stapanirea a 40 de sate.
In perioada regelui Sigismund,Iancu a fost instruit timp de 2 ani in Italia din initiativa lui Sigismund.La moartea regelui maghiar,noul suveran Albert il numeste in 1438 Ban de Severin.Numai ca in 1439 moare Albert si in regat se declanseaza o lupta pentru tron,care este obtinut de Vladislav al III-lea Iagelo,care ajunge rege al Ungariei si Poloniei sub numele de Vladislav I al Ungariei.
Iancu a urmat o cariera militara si in 1431 l-a insotit pe Sigismund de Luxemburg in Italia si a ramas 2 ani in serviciul ducelui de Milano,Francesco Visconti.
Intre 1433-1434 participa alaturi de regele maghiar la cruciada impotriva husitilor.
Prestigiul sau militar si starea exceptionala la care a ajuns explica amestecul lui Iancu in luptele politice izbucnite in regatul ungar dupa moartea lui Albert in 1439.
Iancu de Hunedoara si mica nobilime isi dau seama de primejdia otomana si il sprijina la tron pe Vladislav al III-lea Iagelo.Iancu reuseste sa-l impuna rege sub numele de Vladislav I.Consecinta alegerii a fost marirea bazei economice a lui Iancu,din 1441 devenin Voievod al Transilvaniei.
Prin imprumuturi si dari din partea regelui ungariei reuseste sa formeze un mare domeniu feudal care cuprindea printre altele mosiile:
-Banatul de Severin;
-Caras;
-Arad;
-Cenad;
-Timis;
-Hunedoara.
Alcatuieste o oaste devotata autoritatii centrale,organizand unitati de slujitori recrutati din mica nobilime si din randul cnejilor hunedoreni si banateni.Ii innobileaza si le daruieste mosii.
Averea de 5 milioane de jugare i-a permis sa angajeze mercenari cehi,poloni,maghiari,germani,pltiti din veniturile dregatorilor si mosiilor sale.

Luptele cu Otomanii.
Sultanul Murad al II-lea care a vazut anarhia din Ungaria,a ordonat asediul cetatii Belgrad care era un obstacol al expansiunii otomane spre centrul Europei.
Dupa retragerea turcilor din fata acestei cetati,Iancu a luat masuri de refacere a acesteia,ca sa poata rezista la eventualele arme de foc.
In Martie 1442 o oaste turca a invadat Transilvania,Iancu luat prin surprindere este infrant la Santimbru,langa Alba-Iulia.In aceste conditii,Iancu a luat masuri exceptionale de ridicare la oaste,si cu forte noi ii loveste pe otomanii de pe Alba-Iulia si Sibiu,iar capetenia acestora  moare in lupta.
Iancu trece in Tara Romaneasca si-l impune domnitor pe Basarab I in locul lui VLad Dracul,astfel creaza un sistem de lupta antiotomana politic militar.
Furios pe rasturnarea de situatie,sultanul Murad al II-lea porunceste Beilerbei-ului rumeniei sa transforme Tara Romaneasca in pasalac.
Iancu alaturi de trupele muntene il infrange pe acesta la 2 Septembrie 1442 pe raul Ialomita.
Victoria de pe raul Ialomita in incurajeaza pe Iancu sa treaca la actiuni ofensive impotriva turcilor.
In 1443 asediaza Vidinul,iar in 1443-1444 initiaza Campania cea Lunga la chemarea Papei Eugeniu IV.Se incheie cu mare succes prin pacea de la Seghedin.
Numai ca tanarul rege maghiar Vladislav decide sa nu respecte pacea,declanseaza o noua campanie si moare pe campul de lupta.
In aceasta situatie,Iancu ajunge guvernator al Ungariei.
Noul sultan Mahomed al II-lea care cucerise in 1453 reia asediul cetatii Belgrad si este infrant de Iancu in 1456 la Zemun.La 3 zile de la aceasta lupta,Iancu a murit de ciuma.
Papa Calixt al III-lea considera "ca victoria obtinuta de Iancu la Belgrad a fost cel mai fericit moment al vietii sale".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467333
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori