Muzica buna pe fiecare saptamana!!

State nationale si multinationale in a 2-a jumatate a secolului XIX

Dupa revolutia de la 1848,in Europa existau 2 categorii de state,nationale si multinationale.
Statele Nationale cuprindeau intre granitele lor o singura natiune care vorbeau aceeasi limba,avea un trecut istoric comun,obiceiuri,traditii si idealuri comune.
Statele multinationale erau imperii care stapaneau mai multe natiuni.Astfel imperiul Habsburgic transformat in 1867 Austro-Ungaria.
Cuprindea pe langa austricei,germani,polonezi,italieni,croati,maghiari si romani.Toate aceste natiuni urmareau sa se elibereze si sa-si creeze propriile state nationale.Lupta lor a avut un succes mai mare in regimurile liberale.
Ideologia liberala spunea ca fiecare om este liber sa faca tot ceea ce este legal si moral pentru a-i fi bine.In declaratia de independenta a statelor americane se spunea ca unul dintre drepturile naturale ale oamenilor il reprezinta cautarea fericirii.
Ideologia liberala sistinea separarea puterilor in stat,prganizarea de alegeri libere,implicarea poporului in conducerea statului(suveranitatea poporului),modernizarea tarii,incurajarea industriei ,a invatamantului,a culturii.
Existau si state controlate de conservatori.Acestia sustineau mentinerea traditiilor,a ordinii deja existente.Ei erau adeptii sistemului feudal si spuneau ca orice progres trebuie facut cu pasi mici.(Tehnica pasilor marunti).
In timp ce liberarii sustineau votul universal,conservatorii erau pentru Votul Cenzitar(doar cei cu o anumita avere puteau vota).In afara celor 2 curente democratice,au aparut si curente totalitare(nationalismul).
Nationalismul insemna laudarea excesiva a unei natiuni si criticarea celorlalte.
Existau persoane care incercand sa sustina lupta de eliberare a propriei natiuni,aratau ca acea natiune a facut numai lucruri bune.
Forma maxima a nationalismului a reprezentat-o rasismul,care sustinea ca exista rase superioare si inferioare,nascute pentru a conduce si rase care trebuie sa traiasca in sclavie.
Natiunea romana a cunoscut si ea cele 3 modele ideologice:liberalism,conservatorism,nationalism.
Dupa revolutia de la 1848,principalul ideal a devenit unirea tuturor romanilor intr-un singur stat.Acest lucru era foarte complicat deoarece Tara Romaneasca si Moldova depindea de modelul european,Transilvania si Bucovina sub ocupatie habsburgica,iar Basarabia facea parte din imperiul rus.Cel mai usor de unit era Tara Romaneasca si Moldova,deaorece beneficiau de autonomie interna(domnitori,guverne,adunari proprii.) si doar erau obligate sa plateasca un tribut turcilor.Pentru a avea mai mult succes,romanii au incercat sa gaseasca sprijinul la marile puteri europene(Franta),dar si la alte state aflate in aceeasi situatie (Prusia care urmarea unificarea Germaniei si Sardinia care urmarea purificarea Italiei.)

Constituirea SUA

In 1603 se formeaza prima colonie engleza din America de Nord.Aceasta se numeste Virginia si are capitala la Jamestawn.
Pana la mijlocul secolului XVIII se formeaza 13 colonii.
Constitutia prevedea separarea puterilor in stat.SUA era un stat federal,organizat sub forma unei republici.Presedintele ales pe 4 ani detinea si puterea executiva(era seful guvernului).Puterea legislativa o avea Congresul,format din Senat si Camera Reprezentantilor.
Senatul asigura o reprezentare egala (2 senatori din fiecare stat).Camera reprezentantilor asigura o reprezentare proportionala(statele mai numeroase aveau mai multi trimisi).
Puterea juridica o va avea Curtea Suprema de Justitie.Constitutia Americana asigura cele mai multe drepturi si libertati.Toate religiile erau acceptate.In schimb nu interzicea sclavia.Astfel,populatia neagra si indienii au fost lipsiti de drepturi mai bine de un secol.De-a lungul timpului constitutia americana a suferit mai multe modificari numite Amendamente.
Primul presedinte american a fost George Washington,iar capitala se afla la New York.In cinstea lui Washington s-a construit un oras care ii poarta numele si care a devenit noua capitala.

Revolutiile

1.Revolutia Glorioasa
1603-Se stinge dinastia Tudor->Dinastia Stuart
1603-1625 -Jacob I Stuart
1625-1645 -Carol I Stuart
1628-Parlamentul emite Petitia Drepturilor
1628-1640 - Carol guverneaza fara parlament
1640-Marea Mustrare
1640-1649-Razboiul dintre Rege si Parlament-Oliver Crowell.
1649-1660 -Republica condusa de Oliver Crowell
1660-Se revine la Monarhie-Carol al II-lea Stuart
1689-Dinastia Stuart -Inlaturata definitiv

Wilhelm al III-lea de Orania-semneaza declaratia drepturilor

-Anglia->Monarhia Constitutionala->Revolutia Glorioasa.

Iluminismul

A reprezentat un curent politic si cultural din secolul 18.Acest curent urmarea iluminarea maselor,crearea unor societati bazate pe ratiune.
Separarea Bisericii de stat
Reprezentanti de stat:
-Diderot,D-Alamber
Enciclopedisti:
-Voltaire
-Jean Jaques Rousseau
-Montesquieu
J.J. Rousseau a scris "Contractul Social" in care poporul isi ofera puterea unor conducatori in baza unor intelegeri.
Montesquieu a introdus sistemul monarhiei institutionale.
Despotism luminat-a aparut in cadrul monarhiilor absolute unde s-au realizat unele reforme.

Revolutia de la 1848

In prima jumatate a secolului XIX,transformarile produse de ideile iluministe,de revolutia industriala si de revolutia franceza,au creat in Europa o stare de revolta care dorea schimbarea sistemului feudal cu cel capitalist si a organizarii absolutiste cu una liberala.Marea nemultumire era provocata in general de hotararile Congresului de la Viena,care adusesera la putere vechiul regim in Franta, si alte state isi stabilisera niste granite,considerate nedrepte.
Ca urmare la inceputul anului 1848 in Europa s-a declansat un lant de revolutii care s-au desfasurat din Franta pana in tarile romane.
Cauze principale:
-Lipsa drepturilor politice;
-Lipsa locurilor de munca;
-Nevoia de pamant a taranilor;
-Dorinta burgheziei de a prelua puterea politica.
Fortele participante au fost:intelectuali,oraseni,muncitori,tarani.Revolutia a avut atat un caracter social,cat si unul national.(Dorinta unor popoare asuprite de a se elibera si de a-si infiinta state proprii.)
Revolutia in Franta
S-a declansat in Februarie,la Paris.Revolutionatii au inlaturat regimul politic de atunci numit Monarhia din Iulie,condusa de regele Ludovic Filip,iar puterea a fost preluata de un guvern provizoriu in frunte cu scriitorul Lamartin.
Guvernul provizoriu a luat o serie de masuri in favoarea revolutionarilor:
-a infiintat Atelierele Nationale care erau fabrici de stat si asigurau loc de munca tuturor somerilor din Paris.A fost introdus votul universal si s-au organizat alegeri libere.
Alegerile au dat castig de cauza moderatilor condusi de Ludovic Bonaparte,nepotul lui Napoleon I.
Acesta a devenit presedinte al celei de-a 2-a republici franceze.Imediat au fost luate niste masuri care au starnit revolta poporului.
Au fost desfiintate ateliere nationale considerate prea costisitoare,motiv pentru care s-a ajuns la lupte de strada intre muncitori si noua putere.
In Decembrie 1851,Bonaparte s-a proclamat imparat,punand bazele celui de-al 2-lea imperiu francez.El a devenit Napoleon al 3-lea.

Revolutia in imperiul Habsburgic.
Imperiul Habsburgic era format din Austria,confederatia Germana,Ungaria,Transilvania,Croatia,etc.
Revolutia s-a declansat mai intai la Viena,ducand la inlaturarea cancelarului Metternich.
Guvernul Austriac a fost obligat sa dea imediat o constitutie.Vazand succesul acestei miscari,restul popoarelor aflate in imperiu au declansat propriile revolutii urmarind obtinerea independentei.
Germanii au declansat revolutia la Berlin,Slovacia,Bratislava.Maghiarii la Boszony,Transilvanenii la Blaj.
Si aceste miscari au fost infrante pentru faptul ca diferitele natiuni n-au dorit sa se sincronizeze si sa lupte impreuna impotriva stapanirii austriece.Astfel dorinta maghiarilor de a reface Ungaria Mare i-a adus in conflict cu Romanii si cu popoarele din jur.

Revolutia in Tarile Romane.
Au urmarit desfiintarea obligatiilor taranilor si improprietarirea acestora,acordarea de drepturi si libertati,slabirea controlului otoman asupra Tarii Romanesti si Moldovei,unirea celor 3 regiuni intr-un singur stat.
Revolutia a fost mai moderata in Moldova,unde sub conducerea lui Vasile Alecsandri sau Mihail Cogalniceanu,s-au lansat niste petitii cu,cuceririle revolutionarilor,dar a fost mai dura in Tara Romaneasca si Transilvania,unde s-a ajuns la lupte intre revolutionari si imperiile vecine.
Astfel in Tara Romaneasca,revolutionarii au reusit sa preia puterea si au format un guvern provizoriu in frunte cu Nicolae Balcescu,Fratii Golesti sau C.A.Rosetti.
Guvernul a trecut la infaptuirea programului revolutiei,dar interventia turceasca a pus capat acestei miscari.
In Transilvania,revolutionarii condusi de Avram Iancu au decis lupta armata impotriva maghiarilor care doreau anexarea Transilvaniei la Ungaria.

Miscarea condusa de Tudor VLadimirescu

Regulamentele Organice

In timpul domniilor fanariotice au existat mai multe razboaie Ruso-Austro-Turce,majoritatea pierdute de catre turci care s-au desfasurat pe teritoriul principatelor romane.
Tarile romane trebuiau sa intretine aceste armate,sa suporte pagubele de razboi,dar si sa cedeze anumite teritorii atunci cand turcii erau infranti.Astfel,unul dintre razboaie purtat intre 1768-1774 si incheiat cu pacea de la Kuciuk Kainargi a insemnat cedarea partii de nord a Moldovei numita Bucovina,imperiului Habsburgic.
Un alt razboi ruso-turc desfasurat intre anii 1806-1812 si incheiat cu pacea de la Bucuresti a dus la cedarea Basarabiei imperiului Rus.Toate aceste pierderi precum si coruptia,impozitele foarte mari stabilite de fanarioti au facut ca la inceputul secolului XIX sa existe o stare de revolta indreptata impotriva fanariotilor.
Revolutia s-a declansat pe 23 Ianuarie 1821 la Pades,sub conducerea lui Tudot Vladimirescu.Acesta si-a unit eforturile cu o miscare greceasca numita Eteria,condusa de Alexandru Ipsilanti,fiul unui fost domnitor fanariot.
Tudor si-a construit o armata si s-a indreptat spre Bucuresti,lansand si un program revolutionar numit Cererile Norodului Romanesc.
Cu sprijinul Eteriei,Tudor a preluat conducerea tarii si a condus Tara Romaneasca 2 luni(Martie-Mai-Mai 1821).Neintelegerile cu Ipsilanti au dus la capturarea lui Tudor la Golesti si executarea lui.
Desi infranta,revolutia a dus la inlaturarea domniilor fanariote si la numirea dupa mai bine de un secol a domnitorilor pamanteni.
In anii urmatori,principatele romane si-au imbunatatit considerabil situatia internationala in urma Conventiei de la Akkerman(1826) si a Tratatului de la Adrianopol(1829).
Astfel,cetatile romanesti de la Dunare,Turnu,Giurgiu si Braila,care fusesera raiale turcesti,au fost cedate Tarii Romanesti.
Tarile romane puteau face comert cu cine doreau dupa ce aprovizionau imperiul cu grane.
In 1828 izbucneste un nou razboi ruso-turc,iar tarile romane intra din nou sub ocupatie ruseasca.Desi razboiul s-a incheiat in 1829,ocupatia ruseasca s-a prelungit pana in 1834.
In tot acest timp guvernatorul rus Pavel Kiseleff a actionat pentru ca principatele romane sa primeasca primele legi cu valoare de constitutie numite Regulamente Organice.
Regulamentele introduceau pentru prima data separarea puterilor in stat unde puterea executiva o detinea domnul si un guvern format din 6 membri.
Puterea legislativa,adunarea obsteasca si puterea juridica,inaltul Divan si instantele de judecata.
De asemenea se introducea bugetul.
Regulamentele organice s-au introdus in 1831 in Tara Romaneasca si 1832 in Moldova.
Perioada in care aceste legi au fost in vigoare s-a numit Perioada Regulamentara.

Modernitatea romaneasca si reformele fanariote

Desi domiile fanariote a insemnat perioada cea mai neagra a istoriei romanesti prin adancirea
coruptiei si cresterea exagerata a obligatiilor fata de turci, totusi aceasta perioada nu a fost in totalitate lipsita de avantaje.
In primul rand domnitorii fanarioti au domnit in mare parte atat in Tara Romaneasca,cat si Moldova.Astfel,Nicolae Mavrocordat a fost numit domn in Moldova in 1711,dupa inlaturarea ultimului domn pamantean Dimitrie Cantemir,insa in 1716,cand incep domniile fanariote in Tara Romaneasca,este transferat aici.Acest lucru a dus la armonizarea intr-o mare parte a institutiilor din cele 2 principate romanesti.
Pe de alta parte,domniile fanariote au functionat exact in epoca luminilor.Unii dintre domnitorii fanarioti si-au insusit ideile iluministe,devenind despoti lumintati.Astfel este cazul lui Constantin Mavrocordat care are o activitate impresionanta in ceea ce priveste reformele culturale si fiscale.
El a domnit alternativ in Tara Romaneasca si Moldova,insumand 10 domnii.
Una dintre cele mai importante reforme ale sale a reprezentat-o Recensamantul Populatiei prin care a incercat sa identifice tipurile de categorii sociale si veniturile acestora.De asemenea,el este autorul mai multor scoli cu predare in limba greaca,scoli infiintate in preajma manastirilor.Alte reforme fanariote au fost cele legislative,astfel in Tara Romaneasca a fost data legiuirea Caragea,iar in Moldova "Codul Callimachi",initiat de domnitorul Scarlat Callimachi.

Tarile romane si problema orientala

In 1683 turcii sunt respinsi din fata Vienei.Habsburgii trec la contra-ofensiva si cuceresc pe rand Ungaria,Croatia si Transilvania.Prin pacea de la Karlowitz din 1699 turcii accepta trecerea Transilvaniei sub control Austriac.Toate aceste infrangeri repetate au creat impresia ca imperiul otoman este "Bolnavul Europei" si isi traieste ultimele zile.
Ca urmare marile puteri au inceput sa faca calcule asupra modului in care sa-l imparta dupa ce se va desfiinta.Impartirea imperiului otoman a purtat denumirea de Problema Orientala.Ea s-a desfasurat de-a lungul secolelor XVII-XIX.Pentru tarile romane perioada a fost una de numeroase reforme in care s-a profitat din plin de conflictele dintre marile puteri si de slabirea puterii imperiului otoman care controla Tara Romaneasca si Moldova.
Intre 1711-1821,Tara Romaneasca si Moldova au fost conduse de domnitori de origine greaca ce locuiau in cartierul Fanar din Instambul.
Acesti domnitori erau numiti Fanarioti.Ei isi cumparau tronul pe sume mari pe care se straduiau apoi sa le recupereze prin introducerea de noi taxe si impozite:pe numarul de roiuri de albine si numarul de cosuri de la casa.
Totodata,Fanariotii au venit cu servitori,boieri carora le-au vandut functii importante in stat.Fiecare vindea posturile din subordinea lui.Coruptia a ajuns la cel mai inalt nivel.Domniile Fanariote au fost de scurta durata(in general 1-2 ani),pentru ca de fiecare data se gasea altcineva care sa ofere mai mult in schimbul tronului.
Pe langa tributul anual,tarile romane erau obligate sa plateasca cadouri catre sultan si apropiatii sai.(Peschesuri)

Noul echilibru european

In 1815 Napoleon I este infrant definitiv la Waterloo.Imperiul francez se destrama,iar Franta intra sub dominatia marilor puteri rivale pana in 1818.Desi de scurta durata,imperiul francez a reusit peste tot pe unde a patruns sa zguduie din temelii sistemul feudal si sa raspandeasca ideile revolutiei franceze care vor duce la revolutii nationale in toata Europa.
Ca urmare a infrangerii lui Napoleon,la Viena s-a organizat un congres international de pace ,condus de cancelarul Metternich.
Congresul a stabilit 2 principii fundamentale pentru urmatorii 30 de ani si noi granite in Europa:
-Principiul Echilibrului European spunea ca nicio putere nu mai trebuie lasata sa devina atat de mare incat sa le controleze pe celelalte;
-Principiul legii legitimitatii spunea ca toti monarhii care fusesera inlaturati de la tron de razboaiele lui Napoleon sa se intoarca la putere in baza Dreptului Divin(Dumnezeu le-a dat puterea de a conduce si nu putea fi schimbati de catre oameni).

Perioada napoleoniana

In timpul revolutiei s-au ridicat o serie de generali din popor.Cel mai important dintre acestia a fost Napoleon Bonaparte.Acesta era originar din insula Corsica si facea parte dintr-o familie foarte numeroasa.La 24 de ani era deja general.El s-a remarcat in 1793 cand in timpul unei revolte din orasul Toulan a pus capat luptelor,punand tunurile pe rasculati.
In 1795 conducerea Frantei este preluata de un consiliu format din 5 directori.
Directoratul a avut inca de la inceput probleme cu marile puteri vecine care formasera o coalitie impotriva Frantei,dorind sa restabileasca monarhia.Una dintre armatele trimise impotriva coalitiei externe a fost condusa de Napoleon.Intre 1796-1797 Napoleon a cucerit Italia si a primit in urma pacii si Belgia.El s-a intors in Franta ca erou,starnind invidia directoratului.Un an mai tarziu este trimis intr-o noua misiune,campania din Egipt.Napoleon a cucerit Egiptul si a inceput studiul scrierii hieroglifice.Aflat in Egipt,a auzit ca directoratul a fost infrant si cuceririle sale din timpul campaniei din Italia au fost pierdute.
Se intoarce in Franta hotarat sa preia puterea.In 1799 da o lovitura de stat cu ajutorul fratelui sau Lucien Bonaparte si instaureaza consulatul,luandu-si functia de prim consul.In 1804 se proclama imparat al Frantei sub numele de Napoleon I.Infrange pe rand mai multe coalitii ale marilor puteri,urmarind defapt distrugerea Angliei,dusmanul traditional al Frantei.
In 1807 intra in Berlin si da blocada continentala prin care interzice tuturor statelor ocupate sa faca comert cu Anglia.
Fratii sai sunt pusi regi ai statelor cucerite.Chiar si fiul sau minor este pus rege al Italiei sub numele de Napoleon al II-lea.
In 1812 incepe o campanie in Rusia,dar este infrant.
Infrangerea face ca toate teritoriile cucerite sa se revolte impotriva Frantei.
Napoleon este infrant din nou in batalia natiunilor,in 1813,si obligat sa paraseasca tronul Frantei si sa plece in exil pe insula Elba.Se va intoarce in 1814 pentru doar 100 de zile,fiind infrant definitic la Waterloo.Este inchis pana la sfarsitul vietii pe insula Sf.Elena.

Revolutia Franceza

La sfarsitul secolului XVIII iluminismul se afla in perioada sa maxima.
O serie de ganditori criticasera sistemul absolutism francez,cerand reforme.Cateva razboaie pierdute de Franta secatuisera bugetul si adancisera datoria publica.Starea de nemultumire era generala.
Ca urmare,poporul i-a cerut regelui Ludovic al XVI-lea convocarea adunarii starilor generale pentru a gasi solutii la problemele existente.
Adunarea si-a inceput lucrarile in Mai 1789.Inca de la inceput deputatii starii a 3-a(Burghezia si Orasenii)au cerut mai multe locuri in adunare,fiind categoria cea ami numeroasa.Regele a refuzat.Starea a 3-a s-a retras de la lucrari si a cerut aparitia unei constitutii.
La aceasta amenintare regele a trecut la dizolvarea adunarii si la arestarea deputatilor din starea a 3-a.Poporul a venit in sprijinul lor si pe 14 Iulie au cucerit si daramat inchisoarea Bastilia unde Ludovic al XVI-lea isi tinea inchisi adversarii politici.
Burghezia a preluat puterea.In August a fost data Declaratia Drepturilor Cetateanului care arata noile reguli de functionare a statului dupa ideile iluministe.
In 1792 regele a incercat sa fuga din tara pentru a cere ajutor statelor vecine impotriva revolutiei.El a fost prins si arestat si pe 20 Septembrie s-a format Conventia Nationala care avea rol de conducere a tarii.Monarhia a fost inlocuita cu Republica .A fost introdus un nou calendar care numara anii de la declansarea revolutiei.
Nobilii si-au pierdut drepturile si pamanturile si toti oamenii au devenit egali,adresandu-se unul altuia cu termenul de Cetatene.
Comitia a decis judecarea si executarea regelui prin ghilotinare.(Ianuarie 1793)
De-a lungul perioadei urmatoare la conducerea comitiei s-au aflat mai multe grupari ale burgheziei,cei mai radicali fiind Iacobinii.
Erau condusi de Robespierre.Orice persoana care era banuita de vreo fapta grava era trimisa la ghilotina.
Prin aceste masuri,opozitia interna a fost infranta si Franta s-a concentrat asupra dusmanilor externi care doreau restabilirea absolutismului.

Structuri de organizare politica a PCR

In perioada 1948-1965,2 institutii au monopolizat viata politica a PCR.
1.Secretariatul si Biroul politic al comitetului central.Dupa venirea lui Ceausescu,in locul biroului politic este infiintat un comitet politic executiv.Scopul acestuia era intarirea puterii lui Ceausescu in interiorul partidului.
In 1969,Secretarul general al partidului este ales de congres si nu de comitetul central,astfel Ceausescu devine cel mai puternic om din stat.

Institutiile statului roman 1948-1989
Prin constitutia din 13 Aprilie 1948,cea mai importanta institutie a statului este Marea Adunare Nationala,adica parlamentul comunist.Membrii,teoretic,erau alesi prin vot universal,dar in realitate ei proveneau din randurile cadrelor partidului comunist,validarea lor de catre electorat era formala.
In fruntea M.A.N(Marea Adunare Nationala) se afla un Prezidiu.
Avea un caracter permanent,lua deciziile in cadrul statului roman,iar din 1961 este inlocuit cu un Consiliu de Stat,pana in 1974,cand Ceausescu a preluat functia de presedinte al republicii.Seful Prezidiului sau consiliului de stat conducea Romania.
Exemplu de sefi ai prezidiului:
1947-1948 Mihail Sadoveanu
1948-1952 Constantin Parhon
1952-1958 Dr. Petru Groza
Guvernul sau comitetul de ministrii reprezinta puterea executiva,adica punea in practica a deciziilor luate la varfurile partidului comunist.Guvernul emitea acte normate si se ocupa de organizarea administrativa a tarii.

Mihai Viteazul

        In secolul 16 dominatia otomana se accentueaza. Pe langa regimul tributar, s-a instaurat regimul economic. Aceste obligatii il fac pe Mihai Viteazul (1593 - 1601) sa ridice steagul de lupta anti-otoman. S-a crezut ca a fost alaturi de otomani asa ca Legea Sfanta l-a ocolit. Va schimba perceptia in anul 1594, declarand rascoala anti-otomana prin omorarea creditorilor turco-levantini in lupta de la Calugareni cand Sinan-Pasa a venit cu oaste pentru a-l supune. Retras in contextul ocuparii tari de otomani la Stoenesti, va primi ajutorul principelui Transilvaniei Sigismunt Batori. In 1597 se va impaca cu Sultanul Mehmed Al 2 Lea platind tribut.
       Ramane ca fiind primul Unificator 1599. In 1600 intra in Moldova intitulandu-se "Domn al tarii romanesti, al Ardealului si a intregii Tarii Moldovei"
       In 1601 va fi asasinat de generaul Gheorghe Basta, pe campia Turzii. Capul ia fost luat de catre unul dintre generalii domnului  fiind ingropat la manastirea Dealul de langa Targoviste.

Independenta Coloniilor Americane

In 1603,englezii au infiinta prima colonie pe coasta de Est a Americii de Nord.Aceasta colonie a fost numita Virginia.Centrul acestei colonii a fost stabilit la Jamestown(de la numele regelui Iacob I Stuart).
De-a lungul timpului coloniile s-au dezvoltat foarte repede,fie prin initiativa unor campanii comerciale,fie prin ordinul regelui.Coloniile erau deosebit de profitabile pentru plantatiile de tutun,trestie de zahar,ceai si bumbac.Munca se facea cu sclavi negri,astfel incat produsele erau foarte ieftine.Coloniile s-au extins spre vest,in dauna populatiei bastinase,care au fost decimate fara mila.
Pe la mijlocul secolului XVIII numarul coloniilor a ajuns la 13.Marii fermieri si proprietari de sclavi au inceput sa fie deranjati de numeroasele taxe impuse de guvernul englez:taxa pe ceai,pe zahar,pe timbru.De multe ori coloniile erau mult mai dezvoltate decat Anglia.
Astfel incat legile engleze constituiau o frana in calea progresului.
Ca urmare s-au declansat o serie de proteste care cereau slabirea masurilor fiscale.O alta cauza a revolutiei a fost interdictia pusa de englezi colonistilor de a se extinde mai la Vest de muntii Alleghany.
Fermele colonistilor erau profitabile tocmai pentru ca se intindeau pe suprafete foarte mari.
Cand nemultumirile au ajuns la maxim,s-a declansat o noua forma de protest,Boicotul.

Boicotul.
Cel mai important act de Boicot a avut loc in 1773,cand un grup de colonisti deghizati in indieni au urcat la bordul corabiilor engleze ce stationau in portul Boston si au aruncat in mare toata incarcatura de ceai.Evenimentul s-a numit "Partida de ceai de la Boston".
In 1774 coloniile au organizat un prim congres la Philadelphia in care si-au exprimat lupta pentru sustinerea drepturilor lor in fata guvernarii engleze.Drept raspuns englezii au trimis o armata,astfel ca revolta colonistilor s-a transformat intr-un razboi de independenta.
Razboiul s-a declansat in 1775.De partea colonistilor condusi de generalul George Washington au venit si alti dusmani ai Angliei:Franta,Olanda,Spania.
Pe 4 Iulie 1776 cele 13 colonii americane si-au declarat independenta,formand S.U.A
Declaratia de independenta a fost scrisa de Tomas Jefferson.

Reprezentanti ai Iluminismului

Montesquieu-a scris "Despre spiritul Legilor".
In aceasta carte condamna legile nedrepte care ii favorizeaza doar pe cei bogati.El este adeptul modelului constitutional,asa cum exista in Anglia,in care statul este asezat pe baze solide prevazute in constitutie,pe care sa le respecte toata lumea,inclusiv regele.
Voltaire-a scris "Dictionarul Filozofic".
El a criticat manarhia absoluta din Franta,fiind adeptul despotismului luminat.Astfel el vrea un rege autoritar,dar corect si care sa fie ales de popor,nu sa-si mosteneasca tronul ereditar.
Rousseau-a scris "Contractul Social" in care prezinta modelul republican.
El spune ca intre popor si conducatori,trebuie sa fie o intelegere numita contract social.Aceasta intelegere se semneaza "In momentul votului".
Prin contract conducatorii se obliga sa faca tot ce trebuie pentru binele poporului.
Dintre cele 3 modele,primul care si-a gasit aplicatie datorita conditiilor istorice a fost "Despotismul Luminat".
El a patruns si in transilvania,in timpul imparatului habsburg Iosif al II-lea,care a acceptat pentru o perioada inclusiv desfiintarea iobagiei.
Ideile iluministe au fost reprezentate aici si de o grupare culturala numita Scoala Ardeleana.
Reprezentanti:
-Petru Maior
-Gheorghe Sincai
-Samuil Micu
-Ion Budai-Deleanu

Imperiul Romano-German

La inceputul secolului al X-lea,incapacitatea regilor germani de a face fata raidurilor maghiare a dus la constituirea ducatelor numite nationale,caci aveau o baza etnica:Suabia sau Alamania,Bavaria,Franconia si Saxonia.
In anul 881 Carol cel gros a fost incoronat.Dupa dezmembrarea imperiului Carolingian,demnitatea imperiala a fost pastrata,insa acesta nu a putu elimina independenta de fapt a ducilor.
Renasterea imperiului in lumea germana.
In 911,Conrad I,duce al Franconiei si rege ales,a incercat sa-si extinda autoritatea asupra Saxoniei,dar a esuat.Succesorul sau,henric I de Saxonia,supranumit "Pasararul",a dus o politica externa activa,anexand Sotharingia si o parte a Franconiei.Victoriile sale impotriva ungurilor i-au consolidat autoritatea,desemnandu-l succesor la tron pe fiul sau Otto.
In plan intern si-a subordonat ducii Suabiei si Bavariei,care au fost obligati sa presteze juramant de fidelitate si sa recunoasca dreptul lui Conrad de a numi Episcopii.
Rezultatul a fost ca,la moartea sa(936),nobilii adunati la Aachen l-au ales fara ezitare pe Otto ca rege al Germaniei.Totodata,centrul puterii din fostul imperiu s-a deplasat catre Germania.Dupa infrangerea maghiarilor si a slavilor,el organizeaza in teritoriile estice o marca de aparare,numita Ostermark,viitoarea Austrie.
Politica sa externa,desi indreptate spre rasarit ,nu a neglijat restul Europei.Cucerirea Italiei si controlul asupra unei parti a Franciei de Mijloc(Mostenirea lui Lothar),sustinerea misiunilor crestine in Ungaria si la Est de raul Elba si eliberarea papalitatii de sub dominatia urmasilor lui Carol cel Mare ii inlesnesc ascensiunea la titlul imperial(962).

Lupta pentru investitura
Ascensiunea la tronul imperial pune regilor din Germania o problema dificila.Ei trebuie sa duca simultan o politica germana si una imperiala.
Henric al IV-lea,din dinastia Saliana,are de facut fata revoltei nobililor,dar si opozitiei papalitatii,reprezentata de Papa Grigore al VII-lea.
Henric ordona prelatilor germani sa il depuna pe Papa,iar papa da replica prin excomunicarea imparatului-Lupta pentru investitura era declansata-.Aceasta se va incheia printr-un compromis,cel mai cunoscut episod este cel al pelerinajului la Canossa.
Compromisul,incheiat abia peste 40 de ani,s-a numit Concordatul de la Worms.
Pe tronul imperial au ajuns si regi care au incercat sa reia controlul asupra nobililor,cum ar fi Federic I Barbarossa si unul dintre urmasii sai,Federic al II-lea.

Anglia

La inceputul secolului al XI-lea Anglia va fi cucerita de Danezi,regele Knut cel Mare formeaza o federatie(Anglia,Suedia,Danemarca,Norvegia).
In anul 1035 Knut cel Mare moare,iar in 1066 are loc cucerirea.
Cel care cucereste Anglia,Wilhelm(1066-1087),perioada in care normanzii isi consolideaza cucerirea.
In 1085 Wilhelm trimite slujbasii in tara pentru a realiza un recensamant.Toata aceasta ancheta va determina strangerea datelor intr-o carte numite Domesday.
Urmeaza la conducerea Angliei dinastia Plantagenet.
Henric al II-lea (1154-1189).A crescut teritoriul peste care conducea,in sensul ca el va mosteni anumite regiuni din Franta.Mosteneste de la mama sa Matilda,casatorindu-se cu Alienor Aqiutanio.Va dobandi teritorii precum Guyenne,Oascoyne.
Imparte teritoriul in comitate conduse de serifi.
Mobilizeaza taranimea in sensul ca toti taranii liberi pot servi in armata regelui.
Cauta sa isi impuna puterea asupra nobilimii laice si ecleziastice.Din ordinul lui va fi ucis Thomas Buketh.
Urmeaza Richard Inima de Leu(1189-1199)
Ioan fara Tara(1199-1216).In vremea acestuia nobilii,orasenii si clerul ii impun sa semneze Magna Charta Libertatum(1215) care va fi pasul esential spre formarea democratiei Angliei.
Formarea parlamentului.
In vremea lui Henric al III-lea (1216-1272)se va forma viitorul parlament al Angliei.Acesta se va definitiva in secolul al XIII-lea,in 1265.
Razboiul celor 2 Roze(1455-1485).Familiile San-Carsten si York.Henric al VII-lea din dinastia Detudot se va casatori cu Elisabeta de York.

Imperiul Bizantin

In anul 395 imperiul roman se imparte in 2 parti:
-De Apus(Capitala la Roma)
-De Rasarit(Constantinopol,astazi Istambul)
In 476 caderea Romei.
In timp ce Imperiul Roman de Apus a cazut sub atacul migratorilor,cea de rasarit isi va continua existenta.Partea rasariteana va inregistra si o evolutie culturala deosebita.
Justinian(527-565).El incearca restaurarea vechiului imperiu Roman,folosindu-se de armata,de generali renumiti precum Belisarie si Narses.Cu ajutorul acestora,el va dobandi:
-Spania(getii)
-Nordul Africii(De la Vandali)
-Italia(Ostrogotii,Italia lui Theodoric)
Va combate ereziile pentru a-si imbunatatii relatiile cu papalitatea si cu regatele occidentale.
In plan cultural,epoca lui Justinian este una infloritoare,toate legile fiind stranse intr-un corp de legi,Corpus Juri Civilis.
In perioada aceasta 2 capodopere:
-Biserica Sf. Sofia care a fost transformata in moschee
-Biserica San Vitale,din Ravenna,unde apar El si sotia pe bresla.
Aceste realizari au determinat o criza financiara,se adauga atacurile bulgarilor,pierde teritoriile cucerite,Italia cucerita de Longobarzi,Spania luata de Vizigoti si Goti.

Luptele Iconoclaste
Un alt imparat,Heraklios(610-641).Acesta continua cuceririle imperiale spre Persia,insa intervine criza secolului XII.Ea aduce invazia araba si mai ales dispute interne legate de dogma.
Acestea se accentueaza in secolele urmatoare.
Leon al III-lea (717-741) salveaza capitala imperiului din atacurile arabilor.
Tot atunci se declanseaza luptele iconoclaste(Disputa dintre adeptii icoanelor "Iconodule" si cei care erau impotriva acestor iconoclasti.)
Aceasta disputa s-a prelungit (726-843),se va termina cu victoria iconodulilor.
Concilul Ecumenic de la Nicea.(787)
O alta dinastie,dinastia macedoneana.Ea debuteaza cu Vasile I(867-886),insa cel mai stralucit reprezentant este Vasile al II-lea(976-1025).
In vremea acestuia bizantinii recuceresc de la arabi insulele Creta si Cipru,reiau Siria si anexeaza Armenia,insa mediocrii Sermasi ai lui Vasile al II-lea considera ca armata trebuie redusa la rolul de aparatoare a granitelor.
Turcii Selgiucizi(Selcuk),care erau intr-o continua expansiune in Asia Mica ii va invinge catastrofal pe bizantini in lupta de la Manzikert(1071)
Pe langa problemele militare,apar si religioase,precum Marea Schisma (1054),cand patriarhul Constantinopolelor,excomunicat de Papa Leon al IX-lea,si el la randul lui de patriarhie.

Dinastia Comnenilor
Mai multi reprezentanti debuteaza cu Alexios Comnenul.Cu ajutorul cruciatilor sunt respinsi turcii selgiucizi,pentru ca acestia vor reveni in batalia de la Myrio Kephalon.Ei ii infrang din nou pe bizantini.(1176)
In 1204,crestinii cruciati din occident vor cuceri imperiul Bizantin si pentru o perioada de 50 de ani se va instaura imperiul Latin de la Constantinopole.
In 1261,Mihail al XIII-lea Paleologul recucereste imperiul Constantinopole.
Ultimele secole sunt secole de agonie in sensul ca atacul Bulgarilor,Sarbilor si al Turcilor Otomani se intetesc,astfel ca la 29 Mai 1453,dupa 2 luni de asediu din partea Otomanilor,imperiul a cazut.
Cel care a cucerit Constantinopole s-a numit Mehmed al II-lea(1451-1481),supranumit Fatih.
Ultimul imparat bizantin a fost Constantin al XI-lea Dragases(1453)

Cler,tarani si oraseni

Categorie foarte importanta mai ales din perspectiva cunoasterii de carte.
Clerul secular si regular.
In evul mediu unii baieti,fete,care nu se puteau casatorii intrau in manastire.In imperiul bizantin,in bizant,manastirile au fost si loc de detentie(inchisoare).Calugarii au format si ordine militaro-religioase(Ordinul calugarilor franciscani,ordinul calugarilor ioaniti.)
Taranii reprezentau marea majoritate a populatiei .
Taranii liberi(mai numerosi la inceputurile evului mediu)si taranii dependenti.Acestia traiau pe domeniile nobiliare,in sate.Nu aveau libertate juridica.Ei depindeau asa de strict incat nu se puteau casatorii fara acordul stapanului,nu puteau lasa mostenire decat dupa ce plateau o taxa.(Taxa de mana moarta)
Obligatiile acestuia:
Dijma(o parte din produse taranilor)
Claca(Un anumit numar de zile pe an muncea seniorului)
Censul(o suma de bani)
Cele mai importante rascoale ale evului mediu au fost:Jaqueria in Franta si rascoala taranilor englezi condusa de Wat Tyler.
Pentru spatiul romanesc:Rascoala de la Bobalna (1437) si razboiul taranesc de G. Doja (1514)
Patriciarhul (elemente bogate,mestesugari)
Elementele de mijloc ale orasului:medici,farmacisti,profesori.
Elementele decazute:Plebea orasaneasca.
Orasele lupta pentru emanciparea de suzeranitatea feudalilor(miscare comunala).In urma acestei miscari,orasele obtin o Charta.

Relatii Feudo-Vasalice

Episcopul Adalberon de Laon imparte societatea feudala in 3 ordine:
-Cei care se roaga (Oratores):Preotii,Calugarii.
-Cei care se lupta(Bellatores):Cavalerii.
-Cei care muncesc (Laboratores):Taranii,Orasenii.
Intre aceste 3 ordine firesc ar fi fost sa existe raporturi de complementaritate,dar sunt de subordonare.

Bellatores apartineau clasei Nobiliare,iar in interiorul ei se va stabili un tip special de relatii,care se vor numi suverano-vasalice.
Elementele cheie in jurul carora se vor structura sunt:Beneficiul si Feuda.
La inceputul societatii medievale,elementele legate pentru slujbele credincioase ale unor apropiati inzestreaza cu pamant pe cei care ii slujeau.

Feuda la inceput este asimilata beneficiului.
O feuda reprezinta de obicei o bucata de pamant pe care seniorul o da spre folosinta si posesiune unui vasal.
Acest mod de a inzestra pamant presupune existenta contractului de vasalitate:
-omagiul;
-juramantul de credinta;
-investitura.

Drepturi si Obligatii.
Obligatiile vasalului sunt subsumate in Auxilun Consilium.Inseamna sa nu aduci prejudicii seniorului.
Vasalul avea obligatia de a participa la curtea seniorului atunci cand seniorul judeca pe cineva.
Armare a fiului cel mare ca ,cavaler.
Trebuia sa ajute in lupta.
Vasalul trebuia sa il ajute cu bani.
Seniorul trebuia sa-l ajute in caz de nevoie.
In multe cazuri vasalul avea privilegiul de a percepe anumite taxe.
Relatiile suverano-vasalice determina o stare de anarhie,de faramitare regala,careia regalitatea va incerca sa ii faca fata prin centralizare.
In caz de tradare(viclenie) din partea vasalului,feuda acordata acestuia este luata.
In caz de tradare din partea seniorului ,vasalul isi pastra feuda si jura credinta seniorului sau.
Omagiul ligiu(primar) si omagiul plan(secundar).
Avea intaietate Omagiul Ligiu.

Conducerea oraselor medievale

Orasele medievale au beneficiat de diferite grade de autonomie.
Astfel,au fost folosite Sisteme de Autoguvernare,bazate pe anumite institutii:
-Adunari generale ale locuitorilor(in realitate acestea erau mai putin consultate);
-Consilii ale orasului,care deliberau in toate problemele administrative;
-Putere executiva cu caracter colegial(consuli) sau personal (primar).

Activitatea Economica.
Orasele medievale s-au afirmat in primul rand drept centre de productie mestesugareasca si de schimb,dar au pastrat multa vreme si o componenta rurala.
Au fost create o serie de corporatii,acestea fiind asociatii ale mestesugarilor si negustorilor,numite Bresle sau Ghilde.Aparute in secolele XII-XIII si ajunse la dezvoltare maxima in secolele XIV-XV,acestea impuneau strict aprovizionarea cu materii prime,cantitatea si calitatea productiei,desfacerea acesteia.

Viata cotidiana in orasul medieval.
Datorita cresterii populatiei oraselor,ba prin sporul natural,dar mai ales prin sosirea unor locuitori din mediul rural,spatiul disponibil devine repede insuficient.
Arhitectura oraselor medievale occidentale se caracterizeaza prin dezvoltarea pe verticala.Oamenii traiau mult mai inghesuiti decat la sat,iar conditiile de igiena erau scazute.Apa curenta nu exista,pe strada erau multe gunoaie,iar gainile,porcii si alte animale umblau pe strazi.

Universitatile medievale.
Aparitia universitatilor.
Acestea s-au dezvoltat inca din primele secole ale Evului Mediu ,destinate pregatirii celor care doreau sa devina preoti.Disciplinele predate erau asa numitele arte liberale:gramatica,retorica,dialectica,aritmetica,geometria,astronomia,muzica.
Printre conditiile care au favorizat aparitia universitatilor se numara dezvoltarea si organizarea automata a oraselor,ca si raspandirea sistemului organizarii in corporatii.
Universitatile medievale aveau o organizatie specifica Breslelor si Ghildelor existente in orase.
Universitatea ramane o institutie a Bisericii,Teologia fiind cea mai importanta materie.

Organizarea universitatii.
Datorita autonomiei de care beneficiaza,fiecare universitate isi impune propriul program de studii,conditiile de acces la invatamant si conditiile desfasurarii examenelor.
Papalitatea sau monarhia confera universitatilor o serie de alte privilegii si,in cazul in care sunt incalcate sau se doreste extinderea lor,comunitatea universitara poate apela la greva.
Astfel,Universitatea din Oxford a fost infiintata de cei plecati de la Paris,iar cea de la Leipzig de studentii si profesorii germani care au parasit Praga in urma conflictului cu rectorul Jan Hus.
In interiorul universitatilor medievale existau facultati.Prima din ele a fost Facultatea de Arte.
Aici,studiile se terminau printr-un examen care conferea gradul de Bacalaureat.

Orasul Medieval

Geneza oraselor medievale

Orasele medievale decazusera datorita marilor migratii si crizei imperiului Roman,proces mai accentuat in apusul Europei si mai lent in Bizant.
In primele secole ale Evului Mediu supravietuisera decat orasele ce erau centre politice si administrative pentru regii barbari,sau centre episcopale.
Datorita progreselor din lumea rurala,a inmultirii populatiei,a cresterii productiei,incepe un proces de revigorare a oraselor in zonele unde existau deja si de creare a unor centre urbane noi.
Orasele medievale au avut ca nucleu:
-O manastire sau un castel feudal care ofereau protectie datorita zidurilor lor;
-Un centru politic si administrativ(inclusiv un sediu episcopal);
-Un iarmaroc bine cunoscut;
-Un pod;
-O intretaiere de drumuri de negot;
-Un port.
Au aparut astfel noi orase in spatiul:
-German
-Anglo-Saxon
-Scandinav
-Slav
-Maghiar
-Romanesc si au renascut vechile centre urbane din zona mediteraneana.

Miscarea comunala.
Activitatile productive si comerciale presupun existenta libertatii de miscare pentru meseriasi si negustori,ca si o serie de privilegii.
Pentru a se apara si pentru a dobandi privilegiile necesare desfasurarii activitatilor lor specifice,orasenii s-au legat prin juramant si s-au grupat in asociatia de intrajutorare,numite Comune.
Acestea au cerut seniorilor oraselor o serie de libertati,obtinandu-le uneori prin negociere,alteori prin lupta.
Actiunile acestora au avut loc in secolele X-XIII,in zonele cu orase bine dezvoltate:
-Nordul si Centrul Italiei
-Nordul Frantei
-Germania
In urma miscarilor comunale,locuitorii oraselor au obtinut o serie de privilegii,consfintite in asa numitele CARTE.Cel mai de seama dintre acestea a fost libertatea personala,a activitatilor mestesugaresti si comerciale.

Lumea Rurala

Evul mediu reprezinta un alt tip de societate,un nou sistem politic.Termenul de ev mediu a fost folosit pentru a arata ca perioada migratiilor a fost o perioada nefasta.
Evul mediu se imparte in :
-Evul mediu timpuriu
-Evul mediu dezvoltat
-Evul mediu tarziu
Majoritatea populatiei locuia la sat.Satele la inceput slab populate se aflau pe domeniile nobiliare si ecleziastice.Existau si sate de tarani liberi mai numeroase la inceputurile feudalismului.
Demografie->Urmare a migratiilor,epidemiilor,calamitatilor,foarte multe persoane mureau.(40 de copii la mia de locuitori.)
La inceputurile evului mediu si pe masura dezvoltarii acestuia se poate vorbi de o crestere a populatiei.
Modul de viata:
-Familiile de tarani locuiau in case de lemn,chirpici
-In interiorul odaii se afla o vatra deschisa la inceput,apoi o soba.
-In camera respectiva,patul (4 pari pusi)
-In casele aristocratiei care erau din piatra se afla un inventar nu prea deosebit de al casei taranesti.

Hrana
Era destul de simpla.Un fel de paine si fiertura din mei si din ovaz.
Consumau prea putina carne,consumau legume(ceapa,varza)
In casele bogatilor,carnea se consuma pe scara mai larga.

Haine
Erau din in,canepa,stofe(Aristocratii.)
Tehnica de lucru este destul de rudimentara, in zonele de Sud ale Europei se folosea un plug de lemn.(Aratu)
In zonele de Nord,unde pamantul nu era roditor,se folosea plugul cu brazda de fier.

Migratorii.Colonizarile

In secolul al III-lea,in contextul crizei,are loc retragerea Aureliana.(271-274)
Aurelian (270-275) retrage trupele si administratia la Sud de Dunare,infiintand o noua provincie tot cu numele de Dacia.
Prin retragerea Aureliana,limesurile au cazut si in fosta provincie s-au revarsat in primul rand Dacii liberi,dar si alte neamuri.
Neaumuri migratoare:
-Gotii,mai ales Vizigotii(Gotii de Vest)
-Taifanii
Vizigotii vor trece la Sud de Dunare,locul lor fiind luat de Huni,care se stabilisera in campia Panoniei,sun Attila.
In lupta de la Nedao(454) acestia au fost infranti de catre o coalitie de populatii germanice.Cel mai mare rol l-au avut Gepizii.
Ei au creat centre de stapanire in Transilvania.

Longobarzii si Avarii.
Avarii vor domina zona fostei provincii prin infiintarea unor structuri politice,Regatele Avare.
In cursul secolului al XII-lea patrund Slavii in zona Moldovei,coboara in campia romana(ei au dat si numele de Vlasca,adica tara romanilor.)
Slavii au lasat in procent de 20% influenta in limba romana.
Ei vor trece masiv la Sud de Dunare,determinand slavizarea peninsulei Balcanice.

Migratorii tarzii:Maghiarii care au venit in secolul al IX-lea in campia Panoniei.

Uzii,Pecenegii,Cumanii.
Cumanii.
Pentru cumani s-a infiintat de catre papalitate o episcopie catolica,cu sediul la Civitas(Milcoviae)
Aceasta va fi distrusa de invazia tatara din 40-41.

Tatarii.Colonizari
Regii Maghiari,pentru a-si consolida stapanirea asupra Transilvaniei,au colonizat pe Teutoni in Tara Barsei.
Regele Andrei al II-lea le acorda acestora o diploma prin 1211.
Prin diploma primeau privilegii,numai ca ei inteleg sa actioneze pe cont propriu.In 1225 sunt luati din Tara Barsei si dusi in Rusia Orientala.
Cavalerii Ioaniti au fost colonizati in Sudul Transilvaniei,dandu-li-se Banatul si Tara Severinului(pana la Olt).(2 iunie 1247 Diploma Cavalerilor Ioaniti)
Formatiuni politice:Banatul si Tara Severinului ,Cnezatele lui Ioan si Farcas,Voievodatele lui Litovoi si Seneslau.

Sasii si Secuii.
Sasii au venit din zona Rinului,s-au asezat in zonele:Orastie,Caransebes,Brasov,Sibiu.
Secuii(nici azi nu se stie originea,probabil de origine turcica) au fost asezati mai intai in Tara Crisurilor(Zona Bihor),zona tarnavelor(Mures,Covasna,Harghita).Ei s-au organizat in forme specifice(Universitatea si Scaunele Secuiesti).

Relatiile internationale la sfarsitul secolului al XIX-lea

La sfarsitul secolului al XIX-lea,intre marile puteri europene si asiatice apare o competitie tot mai puternica pentru suprematie la nivel mondial.Motivele acestei competitii se datorau in primul rand celei de-a 2-a revolutii industriale.Aceasta a fost o revolutie bazata pe otel,petrol si energie electrica.Apar vapoarele,rafinariile,otelariile,motorul cu explozie si autoturismele.Aceasta revolutie a produs o abundenta de marfuri pe piata.
Nevoia de materii prime,de forta de munca ieftina si de piete de desfacere,le-a facut pe marile puteri sa-si indrepte atentia asupra teritoriilor sarace ale lumii.Africa,Asia Centrala,America latina.Aici teritorii intinse au fost cucerite,iar populatia a fost transformata in sclavi.
In Africa,Franta stapanea Tunisia,Algeria si Maroc.
In Asia,Anglia stapanea India,supranumita "Perla coroanei britanice".
Franta ocupase Indochina.In oceanul Pacific,S.U.A a ocupat Hawai,iar Germania insulele Bismark.
Goana dupa colonii a fost una dintre cauzele declansarii primului razboi mondial.De multe ori marile puteri se ciocneau intre ele pentru stapanirea unor teritorii.
Astfel,Angla si Olanda s-au luptat pentru Africa de Sud,bogata in diamante,in asa numitul razboi al Burilor.Pentru ca aceasta competitie sa aiba mai mare succes,statele europene s-au grupat in blocuri politico-militare.
La sfarsitul secolului XIX se formeaza cele 2 aliante.Statele izolate sau foarte tinere(Austro-Ungaria,Germania si Italia) formeaza Tripla Alianta sau Puterile Centrale.(1883)
De partea cealalta se situeaza Franta si Rusia,care impreuna reusesc sa o coopteze so pe Anglia,rivalul traditional al Frantei,si sa formeze Tripla Intelegere sau Antanta(1907).
Cele 2 aveau caracter defensiv si isi promiteau sprijin neconditionat in caz de nevoie.
La Puterile Centrale se va alatura si Romania,dupa castigarea independentei.
Lupta pentru colonii si formarea aliantelor politico-militare a deschis calea unei curse a inarmarilor fara precedent.
Apar arme noi precum gazele toxice,avioanele,se perfectioneaza mitralierele.
Toate aceste elemente vor duce in final la declansarea primului razboi mondial.
Un alt al relatiilor internationale de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX l-a reprezentat ridicarea unor puteri Extra-europene precum S.U.A,Japonia,China si India.
S.U.A de la formare pana al primul razboi mondial a avut o perioada de democratizare continua.A fost inlaturata sclavia,au fost primiti emigranti de toate religiile care au colonizat teritoriul locuit de indieni,marind numarul statelor si treptat a ajuns o super putere economica,ajungand sa se amestece si in afara continentului American.
Japonia a fost pana in secolul XIX un stat organizat dupa model feudal,samuraii(marii feudali) faceau legea,conducandu-se dupa codul onoarei Bushido.
In secolul XIX a inceput o transformare la nivel ideologic si economic.S-au construit scoli si universitati si s-a dezvoltat foarte mult industria bazata pe resursele proprii(fara interventia capitalului strain).
A fost introdus serviciul militar obligatoriu,iar prin dezvoltarea industriei de armament,s-a creat o armata foarta disciplinata,cu ajutorul careia,Japonia a inceput sa emita pretentii asupra statelor din jur,in special asupra Chinei.Aceasta perioada de transformari s-a numit Era Meiji.
India era cea mai importanta colonie britanica.Guvernul englez a transformat teritoriul,construind cai ferate,deschizand fabrici si exploatari miniere.Copiii indieni beneficiau de rigoarea educatiei engleze,multi dintre ei reusind chiar sa studieze la universitati din Anglia.

Etnogeneza Romaneasca

Etnogeneza romaneasca este in mare parte asemanatoare cu cea a popoarelor italice,in sensul ca avem substratul Daco-moesic,stratul Latin si adstratul Slav.Limba latina va integra si unele cuvinte ale substratului daco-moesic precum si elemente lingvistice de la neamurile migratoare.
Dupa apariatia dualismului Austro-Ungar (1867),unii istorici pentru a legitima intaietatea maghiarilor in Transilvania au elaborat asa zisa teorie imigrationista.Unul dintre acestia este Robert Roesler,care publica o lucrare intitulata "Studii romanesti":
-Dacii au fost exterminati ca popor;
-Nu a fost timpul necesar 165/168 de ani pentru a se realiza romanizarea;
-O data cu retragerea aureliana intreaga populatie a parasit provincia;
-Poporul roman si limba s-au format la Sud de Dunare,undeva in Albania,de unde ar fi migrat in acest teritoriu.

Argumentele noastre sunt:
-Nu exista niciun caz in istorie in care o populatie sa fie exterminata total;
-O data cu retragerea aureliana au plecat trupele si administratia.

In ceea ce priveste asemanarea unor cuvinte in Albaneza ,acestea sunt cuvinte vechi din limbi indo-europene.

-Poporul roman nu este un popor de pastori.
Trecerea unei populatii de la Sud de Dunare la Nord de Dunare trebuie inteleasa in sensul consolidarii romanitatii.

Romanizarea
Factorul lingvistic este esentialul in romanizare.
Factorii romanizarii:
-Armata,administratia,colonistii,cultura,viata economica,crestinismul.
Crestinismul este factor esential in romanizare,se raspandeste in limba latina.
Valerius Marcus,ostas in regiunea a 11-a Claudia cantonata la Durostoro.Impreuna cu Faustina au avut 5 copii(3 baieti,2 fete).Baietilor le-a dat nume dacice,iar fetelor greco-romane.

Arabii-Popoarele Turcice

Popoarele turcice sunt originare din Asia,care se pare ca ocupau teritorii din VEstul Mongoliei de astazi.
Normazi,turcii intra in contact cu imperiul chinez,unii dintre acestia,reusind in secolul al v-lea sa cucereasca partea de Nord a imperiului chinez,intemeiand statul Wei.Populatiile turcice aflate la hotarele chinei sunt cucerite de dinastia Wang.
De origine turcica par sa fi fost si populatiile ce au patruns in Europa pe vremea marilor migratii,precum Bulgarii,care proveneau din provinciile bizantine de la Sud de Dunare,unde sunt slavizati din punct de vedere lingvistic.
In secolul VIII inscriptiile turciei vorbesc despre un stat important,numit Oguz.Unii din acestia,fugand de presiunea mongola,o serie de triburi oguze migreaza in Iran si Afganistan.Aici ,in secolul XI,oguzii care mai sunt numiti si Selgiucizi,intemeieaza un imperiu care tinea de la Amu Daria pana la Golful Persic si de la Indus pana la Marea Mediterana.
Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467319
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori