1.Secretariatul si Biroul politic al comitetului central.Dupa venirea lui Ceausescu,in locul biroului politic este infiintat un comitet politic executiv.Scopul acestuia era intarirea puterii lui Ceausescu in interiorul partidului.
In 1969,Secretarul general al partidului este ales de congres si nu de comitetul central,astfel Ceausescu devine cel mai puternic om din stat.
Institutiile statului roman 1948-1989
Prin constitutia din 13 Aprilie 1948,cea mai importanta institutie a statului este Marea Adunare Nationala,adica parlamentul comunist.Membrii,teoretic,erau alesi prin vot universal,dar in realitate ei proveneau din randurile cadrelor partidului comunist,validarea lor de catre electorat era formala.
In fruntea M.A.N(Marea Adunare Nationala) se afla un Prezidiu.
Avea un caracter permanent,lua deciziile in cadrul statului roman,iar din 1961 este inlocuit cu un Consiliu de Stat,pana in 1974,cand Ceausescu a preluat functia de presedinte al republicii.Seful Prezidiului sau consiliului de stat conducea Romania.
Exemplu de sefi ai prezidiului:
1947-1948 Mihail Sadoveanu
1948-1952 Constantin Parhon
1952-1958 Dr. Petru Groza
Guvernul sau comitetul de ministrii reprezinta puterea executiva,adica punea in practica a deciziilor luate la varfurile partidului comunist.Guvernul emitea acte normate si se ocupa de organizarea administrativa a tarii.
DoarATAT ?
RăspundețiȘtergereAcum ştiu: aveam 2 ani când a fost "debarcat" Dr. Petru Groza. Poate era bine, dacă ai fi lărgit expunerea. Dacă tot ai "căutat", puteai să "comunici" mai multe DATE !
~
Cornelius, :)
Imi pare nespus de rau,dar momentan atat stiu.Iti promit ca am sa ma documentez,iar pe viitor am sa mai adaug detalii.
RăspundețiȘtergere