Astfel,au fost folosite Sisteme de Autoguvernare,bazate pe anumite institutii:
-Adunari generale ale locuitorilor(in realitate acestea erau mai putin consultate);
-Consilii ale orasului,care deliberau in toate problemele administrative;
-Putere executiva cu caracter colegial(consuli) sau personal (primar).
Activitatea Economica.
Orasele medievale s-au afirmat in primul rand drept centre de productie mestesugareasca si de schimb,dar au pastrat multa vreme si o componenta rurala.
Au fost create o serie de corporatii,acestea fiind asociatii ale mestesugarilor si negustorilor,numite Bresle sau Ghilde.Aparute in secolele XII-XIII si ajunse la dezvoltare maxima in secolele XIV-XV,acestea impuneau strict aprovizionarea cu materii prime,cantitatea si calitatea productiei,desfacerea acesteia.
Viata cotidiana in orasul medieval.
Datorita cresterii populatiei oraselor,ba prin sporul natural,dar mai ales prin sosirea unor locuitori din mediul rural,spatiul disponibil devine repede insuficient.
Arhitectura oraselor medievale occidentale se caracterizeaza prin dezvoltarea pe verticala.Oamenii traiau mult mai inghesuiti decat la sat,iar conditiile de igiena erau scazute.Apa curenta nu exista,pe strada erau multe gunoaie,iar gainile,porcii si alte animale umblau pe strazi.
Universitatile medievale.
Aparitia universitatilor.
Acestea s-au dezvoltat inca din primele secole ale Evului Mediu ,destinate pregatirii celor care doreau sa devina preoti.Disciplinele predate erau asa numitele arte liberale:gramatica,retorica,dialectica,aritmetica,geometria,astronomia,muzica.
Printre conditiile care au favorizat aparitia universitatilor se numara dezvoltarea si organizarea automata a oraselor,ca si raspandirea sistemului organizarii in corporatii.
Universitatile medievale aveau o organizatie specifica Breslelor si Ghildelor existente in orase.
Universitatea ramane o institutie a Bisericii,Teologia fiind cea mai importanta materie.
Organizarea universitatii.
Datorita autonomiei de care beneficiaza,fiecare universitate isi impune propriul program de studii,conditiile de acces la invatamant si conditiile desfasurarii examenelor.
Papalitatea sau monarhia confera universitatilor o serie de alte privilegii si,in cazul in care sunt incalcate sau se doreste extinderea lor,comunitatea universitara poate apela la greva.
Astfel,Universitatea din Oxford a fost infiintata de cei plecati de la Paris,iar cea de la Leipzig de studentii si profesorii germani care au parasit Praga in urma conflictului cu rectorul Jan Hus.
In interiorul universitatilor medievale existau facultati.Prima din ele a fost Facultatea de Arte.
Aici,studiile se terminau printr-un examen care conferea gradul de Bacalaureat.
mersi pentru informatie
RăspundețiȘtergere