Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Miscarea condusa de Tudor VLadimirescu

Regulamentele Organice

In timpul domniilor fanariotice au existat mai multe razboaie Ruso-Austro-Turce,majoritatea pierdute de catre turci care s-au desfasurat pe teritoriul principatelor romane.
Tarile romane trebuiau sa intretine aceste armate,sa suporte pagubele de razboi,dar si sa cedeze anumite teritorii atunci cand turcii erau infranti.Astfel,unul dintre razboaie purtat intre 1768-1774 si incheiat cu pacea de la Kuciuk Kainargi a insemnat cedarea partii de nord a Moldovei numita Bucovina,imperiului Habsburgic.
Un alt razboi ruso-turc desfasurat intre anii 1806-1812 si incheiat cu pacea de la Bucuresti a dus la cedarea Basarabiei imperiului Rus.Toate aceste pierderi precum si coruptia,impozitele foarte mari stabilite de fanarioti au facut ca la inceputul secolului XIX sa existe o stare de revolta indreptata impotriva fanariotilor.
Revolutia s-a declansat pe 23 Ianuarie 1821 la Pades,sub conducerea lui Tudot Vladimirescu.Acesta si-a unit eforturile cu o miscare greceasca numita Eteria,condusa de Alexandru Ipsilanti,fiul unui fost domnitor fanariot.
Tudor si-a construit o armata si s-a indreptat spre Bucuresti,lansand si un program revolutionar numit Cererile Norodului Romanesc.
Cu sprijinul Eteriei,Tudor a preluat conducerea tarii si a condus Tara Romaneasca 2 luni(Martie-Mai-Mai 1821).Neintelegerile cu Ipsilanti au dus la capturarea lui Tudor la Golesti si executarea lui.
Desi infranta,revolutia a dus la inlaturarea domniilor fanariote si la numirea dupa mai bine de un secol a domnitorilor pamanteni.
In anii urmatori,principatele romane si-au imbunatatit considerabil situatia internationala in urma Conventiei de la Akkerman(1826) si a Tratatului de la Adrianopol(1829).
Astfel,cetatile romanesti de la Dunare,Turnu,Giurgiu si Braila,care fusesera raiale turcesti,au fost cedate Tarii Romanesti.
Tarile romane puteau face comert cu cine doreau dupa ce aprovizionau imperiul cu grane.
In 1828 izbucneste un nou razboi ruso-turc,iar tarile romane intra din nou sub ocupatie ruseasca.Desi razboiul s-a incheiat in 1829,ocupatia ruseasca s-a prelungit pana in 1834.
In tot acest timp guvernatorul rus Pavel Kiseleff a actionat pentru ca principatele romane sa primeasca primele legi cu valoare de constitutie numite Regulamente Organice.
Regulamentele introduceau pentru prima data separarea puterilor in stat unde puterea executiva o detinea domnul si un guvern format din 6 membri.
Puterea legislativa,adunarea obsteasca si puterea juridica,inaltul Divan si instantele de judecata.
De asemenea se introducea bugetul.
Regulamentele organice s-au introdus in 1831 in Tara Romaneasca si 1832 in Moldova.
Perioada in care aceste legi au fost in vigoare s-a numit Perioada Regulamentara.

1 comentarii:

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467344
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori