Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Revolutia agrara

Ideile revolutiei franceze au patruns in toate straturile societatii.

Daca pana atunci agricultura se facea dupa modelul feudal , in care taranii primeau pamant de la nobili pentru a-si duce zilele si acestia dadeau la randul lor inapoi o parte din bunuri. Acum toti proprietarii urmareau si profit , in primul rand dezvoltand pomicultura.

Daca pana atunci pe cea mai mare suprafata arabila erau cultivate numai cereale , legume si rar existand cativa pomi , pentru a oferi fructe familiei au aparut livezile specializate. Fructele rezultate sunt folosite atat pentru consumul propriu cat si pentru piata.

O alta schimbare apare in randul proprietarilor de pamant. Pana atunci cei mai multi nobili isi pierdeau pamantul , acesta fiind confiscat de catre stat si impartit taranilor , care au devenit ei insusi proprietari , fara a mai munci pe mosiile altora , astfel cei care nu puteau sa-si lucreze singuri pamantul erau obligati sa angajeze lucratori salariati. Din aceasta cauza munca fortata a fost inlocuita cu munca salariata.

In Statele Unite ale Americii noii veniti denumiti “pionieri” au primit dreptul de a se aseza in teritoriul stapanit de indieni , cei care izbuteau a-i alunga pe indieni primeau dreptul de a se aseza in teritoriul stapanit de acestia.

In Anglia nobilii au micsorat si mai mai mult loturile taranilor ( tehnica imprejurimilor ).

Pamantul obtinut a fost transformat in pasuni pentru oi , lana acestora fiind la mare cautare in acea perioada.

Pe langa aceste transformari aducatoare de profit , a aparut o serie de specialisti in agricultura:

-agronomi
-zootehnisti
-economisti

Incep sa fie folosite masinile , prima masina folosita fiind razboiul de tesut mecanic.

Toate aceste transformari au purtat numele de “ Revolutia agrara “.

Transilvania de la voievodat la principat

-intre secolele IX-XI,formatiunile politice din Transilvania au evoluat spre construirea unei entitati statale;evolutia a fost intrerupta de interventia regalitatii maghiare,care a inceput din sec. al XI-lea cucerirea Transilvaniei;

-cu sprijinul Bisericii Catolice,regele Stefan cel Sfant(997-1038),a actionat in directia desfiintarii voievodatului transilvan,al lui Geula si a celui banatean al lui Ahtum;cauzele acestui conflict erau:

-pozitia lui Geula fata de convertirea de la crestinismul de rit catolic;

-conflictul intre Ahtum si regele Stefan datorita vamuirii de catre voievodatul banatean a sarii pe Mures spre Ungaria a fost omorat in lupta;

-instaurarea efectiva a stapanirii maghiare in spatiul intra-carpatic a fost un proces de durata intarziat de rezistenta romanilor si de luptele pentru tronul Ungariei,dupa moartea regelui Stefan;

-inaintarea maghiarilor si cucerirea Transilvaniei s-au facut treptat de la vest la est intre secolele XI-XII cucerindu-se mai intai cetatile;in 1222 maghiarii erau atestati documentar la limita rasariteana a Transilvaniei,pe linia Carpatilor.

Organizarea Transilvaniei

-in sec.al XII-a regalitatea maghiara a incercat,dupa modelul apusean,sa introduca institutia principatului,incercare esuata,deoarece s-a impus forma traditionala ,autohtona,a voievodului;

-unele voievodate mai mici s-au mentinut pana in sec al XIV-lea

-voievodatul Transilvaniei era condus de un voievod ajutat de un vice-voievod

-atributiile voievodului:administrative,juridice,militare,isi alegeau oameni dintre cei apropiati;

-uneori voievozii au intemeiat adevarate dinastii;

-pe langa conducerea centrala la conducerea Transilvaniei mai participau tarile privilegiate;

-romanii au fost exclusi treptat din componenta tarilor privilegiate;

Sistemul politic american

In perioada postbelica,cea mai mare democratie a lumii a ramas S.U.A.Americanii conduceau lumea libera(unde comunismul nu patrunsese).
Potrivit constitutiei americane,in vigoare inca din 1787,S.U.A era un stat federal cu forma de guvernamant republica.
Principalele institutii erau presedintele,care indeplinea si functia de sef al guvernului,era ajutat de un vicepresedinte.
Puterea legislativa o avea congresul,format din Senat si Camera Reprezentantilor.
Senatul oferea fiecarui stat o reprezentare egala(2 senatori din fiecare stat).
Camera Reprezentantilor era alcatuita din deputati trimisi din fiecare stat proportional cu populatia acestuia.
Puterea juridica este reprezentata de Curtea Suprema de Justitie.
Desi fiecare stat are legi si organizare proprie,exista cateva institutii generale:
  • F.B.I -politia federala care se ocupa de delicte federale.
  • C.I.A -Serviciu de informatii.
In perioada de dupa razboi,statul american a fost implicat in cateva scandaluri majore care i-au afecatat credibilitatea,in special la nivelul functiei presedintelui.
In 1963,presedintele John K. Kennedy a fost asasinat la Dallas.
Kennedy reprezenta simbolul libertatii americane.
Un an mai devreme luase atitudine impotriva amplasarii unor rachete sovietice in Cuba,pe care le considerau o amenintare la adresa statului american.
Asasinarea lui Kennedy i-a fost atribuita lui Lee Osvald,dar se pare ca in spate s-a aflat F.B.I-ul condus la acea vreme de Edgar Hoover,nemultumit de anchetele interne comandate de Kennedy.
In anul 1970,in timpul presedintelui Richard Nixon,S.U.A s-au aflat in mijlocul unui nou scandal.Nixon comandase interceptarea telefoanelor si supravegherea unor adversari politici,fapt ce a fost cunoscut sub numele de Afacerea Watergate.
Nixon aflat la al 2-lea mandat,a fost obligat sa recunoasca totul si sa demisioneze.

Regimuri politice democratice in perioada postbelica

In 1945 se incheie al 2-lea razboi mondial.Are loc un proces de decolonizare(Fostele colonii engleze-fraceze din Africa si Oceania devin state independente).Cele mai multe dintre noile state au trecut printr-un proces complicat de asezare a institutiilor si de organizare a procesului democratic.
In Africa de sud,timp de 50 de nai a existat fenomenul de Apartheid1,in care minoritatea alba controla si discrimina majoritatea neagra.Cel care a luptat pentru drepturile negrilor,presedintele Congresului National African,Nelson Mandela,a stat 27 de ani in inchisoare fara a i se fi demonstrat nevinovatia.
Alte numeroase state au fost conduse de dictaturi militare(America latina).Lumea se impartea in 3 zone,in functie de regimul politic si de nivelul de trai:
  • Lumea I -statele capitaliste cu o economie dezvoltata si regimuri democrate (S.U.A,Anglia,Franta,Italia,R.F.G,Olanda,etc)
  • Lumea a II-a -Statele comuniste cu o economie in curs de dezvoltare (Romania,U.R.S.S,Polonia,Ungaria,China,etc)
  • Lumea a III-a - fostele colonii in special din Africa,Asia,America latina,unde stapanea anarhia sau dictaturi militare si economii subdezvoltate.
  • Dintre statele democratice,majoritatea erau republici(S.U.A,Franta,Italia,R.F.G,Austria),altele erau monarhii regale(Anglia,Olanda,Belgia) so exista o monarhie imperiala(Japonia).
Aceste state erau conduse de regimuri constitutionale,cu sisteme parlamentare,alegeri libere si pluralism politic.
In momentele de criza(anii 50-60' lupta negrilor pentru drepturi in S.U.A) si aceste state s-au confruntat cu probleme.


Apartheid1=Ura de rasa

Importanta istorica a revolutiei franceze

In anul 1789 , a avut loc revolutia franceza. Aceasta a inlaturat sistemul feudal ( regele impartea feude nobililor primind de la acestia anumite servicii , iar nobilii dadeau loturi mai mici de pamant taranilor ) , astfel regele care pana atunci era stapanul tarii si se considera alesul lui Dumnezeu ( dreptul divin ) a devenit un cetatean obijnuit care trebuia sa dea socoteala poporului pentru faptele lui.

Nobilii care pana atunci se bucurasera de drepturi mai mari decat ceilalti au devenit egali cu taranii si orasenii , poporul prelund puterea. El a hotarat sa-si aleaga conducatorii dupa cum doreste si sa-i poata trage la raspundere daca nu-si fac datoria , astfel formandu-se parlamentul care dadea legi si guvernul care lua masuri pentru bunul mers al societatii.

Pamantul nobililor a fost impartit taranilor sau vandute orasenilor.

Incepand cu anul 1799 , Franta a fost condusa de Napoleon Bonaparte , care s-a lansat intr-un lung sir de razboaie aducand sub controlul sau jumatate din Europa.

Peste tot unde au ajuns armatele franceze au dus cu ele si ideile revolutiei. Astfel s-a grabit caderea societatii feudale si in restul Europei.

Cea mai importanta realizare a lui Napoleon a reprezentat-o “ Codul civil “. Acesta era un grup de legi referitoare la casatorie , divorturi , mosteniri si proprietate. Daca pana atunci mostenirea era lasata doar primului baiat nascut ( dreptul de primogenitura ), acum bunurile se imparteau tuturor urmasilor.

Viata spirituala

Omul primitiv era singur in fata tuturor greutatilor. Nu avea cui sa-i ceara ajutorul.
Acesta nu intelegea de ce acum e toamna , iar peste cateva luni pomii infloresc din nou. Deasemenea , nu intelegea cum aparea ploaia si cum a aparut el. De aceea omul a inceput sa creada in existenta unor forte superioare pe care le-a numit “zei”.

Oamenii primitivi credeau ca fiecare fenomen este stapanit de cate un zeu , astfel aparand religii politeiste ( credinta in mai multi zei ). Pe acesti zei oamenii ii cinstesc , aducandu-le jertfe , dedicandu-le sarbatori , dansuri , etc.

Atunci cand se intampla ceva rau , insemna ca zeul este manios si oamenii cautau sa-l imbuneze. La inceput oamenii isi reprezinta zeii facand picturi pe peretii pesterilor , apoi modelandu-le statui din ce in ce mai mari , iar mai tarziu construindu-le temple.
Exista si popoare care se inchina unui singur zeu , numindu-se monoteiste.

Criza lumii grecesti.Imperiul macedonian

Razboaiele dintre greci si persi ( razboaiele medice ) au adus o rivalitate intre Atena si
Sparta. Aceasta a fost motivul pentru care in a doua jumatate a secolului V , intre cele doua au izbucnit un razboi.

De partea Spartei au trecut cetatiile din Sudul Greciei. Razboiul s-a numit “ Razboiul Peloponesiac “ si a adus victoria Spartei , aceasta preluand controlul Greciei , dar fiind un stat militar aceasta conducea prin forta. Acest lucru a provocat numeroase nemultumiri si revolte.

Lumea greaca a intrat in criza , iar de aceasta a profitat vecinul de la nord , si anume Macedonia.

Aceasta s-a ridicat in vremea regelui Philip al doilea si a ocupar numeroase teritorii in jur , ajungand chiar in conflict cu geto-dacii.

Acestia le-au propus grecilor o alianta si impreuna sa-i invinga definitive pe persi.

Grecii au refuzat , dar fiind slabiti au fost invinsi in 338 inainte de Hristos la Cheroneea.

Doi ani mai tarziu Philip al doilea moare si rege devine fiul sau Alexandru , la varsta de numai 23 de ani acesta hotaraste sa continue planurile tatalui sau si cu o armata numeroasa formata din greci si macedonieni ataca Imperiul Persan.

Alexandru cucereste Asia mica , Egiptul , Mesopotamia , Persia si o parte din India.

In Egipt se proclama faraon si construieste un oras care-i poarta numele. Dupa 13 ani de lupte acesta realizeaza cel mai mare imperiu care existase pana atunci.

La 26 de ani moare in Babilon rapus de malarie.

Razboaie medice

In secolul V inainte de Hristos , cea mai mare amenintare pentru lumea greaca este “Imperiul Persan”. Acesta cucereste numeroase insule din Marea Egee si se indreapta spre Grecia Continentala.

Cea mai aproape era Atena , care a cerut sprijinul celorlalte cetati , Sparta refuzand fiind ocupata cu niste serbari. Conducerea luptei a preluat-o strategul Militia.

Batalia a avut loc in anul 490 la Maraton , pe o distanta de 40 de km , grecii castigand.

Se spune ca in urma bataliei un soldat a strabatut in fuga distanta pana la Atena pentru a anunta victoria. Acesta a reusit sa spuna doar “Am invins!” dupa care s-a prabusit , in cinstea lui numindu-se Maraton.

In anul 480 inainte de Hristos persii ataca din nou. De aceasta daca in fruntea armatei grecesti se afla regale spartan Leonida. Lupta s-a dat la Termopile , o stramtoare in munti.

Datorita tradarii, armata greaca a fost incercuita , dar Leonida a asigurat retragerea , iar el cu 300 de spartani au ramas acolo sa apere stramtoarea pana au fost ucisi toti.

Persii cuceresc Atena , ins ape mare strategul Temistople obtine o noua victorie in fata insulei Salamina.

Persii sunt alungati din nou . iar lumea greaca ramane libera .

Formarea poporului roman si a limbii romane

-etnogeneza romaneasca se inscrie in procesul general European de formare a poparelor si a limbilor neolatine europene;

-ea s-a desfasurat la nord si sud de Dunare;

-coordonatele ei esentiale au fost sinteza si simbloza daco-romana si asimiliarea slava;

-limba romana este fundadamental-romanica,dar pastreaza elemente dacice si influente slave;

Poporul roman

-in 106 Dacia devenea provincie romana,dar avea deja un anumit nivel de civilizatie;

-dacii au dainuit sub stapanirea romana si au format alaturi de colonistii romani populatia daco-romana;

-in 271 imparatul Aurelian a retras,in sudul Dunarii numai armata si administratia;majoritatea daco-romanilor si-au continuat viata in tinutul Carpato-Danubian;

-rolul primordial in romanizarea dacilor l-au avut soldatii si colonistii Romei,din a caror simbioza au rezultat daco-romanii;

-in timpul migratiilor daco-romane au trait la nordul Dunarii si au reprezentat baza procesului de romanizare;

-raspandirea crestinismului in limba latina si legaturile cu Imperiul Roman au avut influente romanizatoare pana la venirea masiva a slavilor;

-trecerea masiva a slavilor la sudul Dunarii a crescut ponderea elementului romanic in fosta provincie Dacie si a dus la asimilarea slavilor ramasi la nord de Dunare;

-rezultatul acestui indelungat process a fost aparitia poporului roman;

Limba romana

-a aparut parallel cu formarea poporului roman;

-limba latina populara a integrat si elemente din limba dacilor ramase pana astazi in vocabularul limbii romane si care se refera la ocupatii si cadrul natural;

-dupa venirea slavilor au intervenit schimbari fonetice si de vocabular;

-acesta nu a modificat caracterul fundamental romanic al limbii romane,al carei vocabular contine;

Consecintele revolutiei industriale

Datorita numeroaselor fabrici si a uriaselor zacaminte de carbune si fier, Anglia a devenit atelierul lumii. Orasele Liverpool si Manchester au devenit cele mai mari depozite de tesaturi din lume. Datorita industrializarii a fost nevoie de noi specialisti care sa stie sa prelucreze metalele, sa coordoneze si sa repare masinile. Din acest motiv au aparut scoli tehnice, facultati de inginerie, facultati de contabilitate si economie.
Masinile erau foarte scumpe astfel ca pentru utilarea unei fabrici, patronii au apelat la credite bancare. Sumele mari de bani investite in industrie ai fost denumite CAPITAL. Din acest motiv, sistemul feudal bazat pe munca fortata din agricultura este inlocuit cy cel capitalist care folosea munca salariata.
O alta urmare a revolutiei industriale reprezinta dezvoltarea agriculturii.
Tesatoriile mecanice cereau cantitati din ce in ce mai mari de plante textile si lana astfel incat micile gospodarii taranesti au fost transformate in mari ferme sau pasuni(Anglia si Australia)
Consecintele negative ale revolutiei industriale au fost reprezentate de somaj, poluare, adancirea inegalitatii sociale (oameni foarte bogati si foarte saraci).
Muncitorii incep sa se organizeze in sindicate si folosesc diferite forme de protest cum ar fi grevele.
Cea mai importanta urmare insa a industrializarii si cea mai reprezentativa trasatura a epocii capitaliste a reprezentat-o aparitia statelor nationale.

Romanitate si crestinism

Romanitatea la Dunarea de Jos

-Dobrogea a ramas pana in secolul VII sub dominatia romana;

-in aceasta regiune a inceput raspandirea crestinismului,facuta de apostolii Andrei si Filip;

Crestinismul la Nordul Dunarii

-persecutiile anticrestine ale imparatilor Decius,Valerian,Diocletian au intarziat,la nordul Dunarii,raspandirea crestinismului,dar nu l-au putut impiedica;

-dupa Edictul de la Milan(313) dat de imparatul Constantin cel Mare,raspandirea crestinismului naste un alt ritm;

-comunitatile crstine se inmultesc,indeosebi la orase;

-sub Constantin cel Mare se restaureaza stapanirea romana la nord de Dunare;

-in 328 se face podul peste Dunare intre Oescus si Sucidava;

-stapanirea romana se face si in timpul imparatului Iustinian(527-565) cu centre puternice la Lederata,Drobeta,Sucidava;

-refacerea dominatiei romane in teritoriile fostei provincii este formata si de patrunderea produselor romane in interiorul arcului carpatic si continuarea romanizarii;

-s-au descoperit o serie de obiecte paleo-crestine din sec.IV-VI;

-din sec. al IV-lea dateaza si Donariul de la Biertan cu inscriptia latina”Ego Zenovius votum possui”;

-Donariul de la Biertan reprezinta o marturie a continuitatii daco-romane in fosta provincie Dacia;

-primele comunitati crestine s-au organizat la Dunarea de Jos in episcopii;

-la Porilissum,inca din sec. al IV-lea,un templu pagan a fost transformat in lacas de cult crestin;

-din sec. IV-VI dateaza unele descoperiri de bazilici la Sucidava si Callatis.

Europa dupa 1989

Inca din anii 80' semnele prabusirii regimurilor comuniste prin Europa au devenit foarte vizibile.
Saracia din Romania,aparitia unor protestatari numiti Disidenti,inmultirea numarului de greve(Noiembrie 1987 la Brasov),aparitia in Polonia a sindicatului liber,numit Solidaritatea condus de Lech Walesa.Insusi liderul sovietic Mihail Gorbaciov a avertizat ca fara un plan de reforme,comunismul nu va rezista in Europa.Pentru a mai salva ceva,in 1985 el a introdus doua noi proiecte:
  1. Perestroica1 .
  2. Glasnost2 .
Cu toate acestea in 1989 regimurile comuniste din Europa s-au prabusit in lant.In Iunie 1989,in Polonia s-a organizat primele alegeri libere dupa 40 de ani,presedinte fiind ales Walesa.
In perioada Octombrie-Noiembrie s-au prabusit regimurile din Cehoslovacia,Ungaria,Bulgaria si Republica Democrata Germania.
Zidul Berlinului a fost demolat.
Toate aceste caderi au avut loc prin demonstratii pasnice,numite "Revolutii de catifea".
In Romania insa,Regimul lui Ceausescu s-a prabusit in urma unei revolutii violente soldate cu mii de morti si raniti.
Dupa 1989,statele foste comuniste s-au vazut izolate.Institutiile care condusesera lumea comunista pana atunci (Tratatul de la Varsovia si CAER),iar decalajul economic fata de lumea libera era imens.
Solutia o reprezenta integrarea in institutiile economice si politice ale Europei Occidentale.(NATO si Comunitatea Economica Europeana devenita in 1992 U.E.)
Pentru aceasta era nevoie de o perioada de tranzitie.
Fabricile falimentare trebuiau inchise sau restructurate.
Proprietatile confiscate de comunisti trebuiau retrocedate fostilor proprietari.
Din punct de vedere politic trebuiau reinfiintate institutiile democratice,partidele politice si organizate alegeri libere.
Tranzitia a fost dureroasa.A provocat somaj,falimente,coruptie,lupte de strada.
In unele state masurile de restructurare au fost luate rapid,creand o durere mai profunda in interiorul societatii,dar si efecte mai rapide(terapie de soc).
Unele state nu au rezistat tranzitiei.Iugoslavia a fost cuprinsa de un razboi civil bazat in primul rand pe diferentele religioase dintre popoare.
Statul s-a dezmembrat,impartindu-se in Serbia,Muntenegru,Croatia,Slovenia,Macedonia,Bosnia-Hertzegovina.
Cehoslovacia s-a rupt in 1992 in Cehia si Slovacia.In acelasi an a disparut si U.R.S.S care s-a separat in 15 replublici independente.
La sfarsitul anilor 90',statele care reusisera sa depaseasca tranzitia(Polonia,Statele Baltice,Cehia) s-au integrat in NATO ,iar mai tarziu si in U.E.
Ultimele au facut acest pas Roamania si Bulgaria.
In anii 90' s-a consemnat si o reunificare ,RFG s-a unit cu RDG formandu-se Germania Mare.
Statele occidentale au suportat si ele costurile tranzitiei din Europa de rasarit.Deschiderea granitelor au facut ca multi est-europeni sa migreze in vest,provocand infractiuni,somaj.
O mare amenintare a reprezentat-o si mafia ruseasca sau dezertorii din armata Ucrainiana.
Cu toate acestea,occidentul a platit in mod constant pretul pentru integrarea esticilor,grabind iesirea acestuia din criza.
Perestroica1=Reconstructie
Glasnost2=Deschidere

Formarea polisului grec

In secolul XIII inainte de Hristos lumea greaca iese din intuneric , construindu-se din nou orase inconjurate de ziduri groase pentru a rezista tuturor atacurilor. Cea mai inalta zona din oras se numea “Acropole” si aici se aflau templele pentru cei mai importanti zei.
In centrul orasului era piata agora , unde se vindeau marfuri , se tineau spectacole si populatia se aduna pentru a lua hotarari spre binele orasului. Fiecare oras stapanea si un intim teritoriu agricol aflat in afara zidurilor . Aceste cetati purtau denumirea de polis.

Cele mai importante au fost :
-Atena
-Sparta
-Corint
-Teba

Atena era cea mai renumita dintre toate. Ea era condusa de un sfat format din 400 de membrii , in fiecare an alegandu-se prin tragere la sorti cate 10 conducatori militari numiti strategi.
In vremea lui Pericle , Atena devine cel mai renumit polis din lumea greaca. Artistii , poetii , filozofii se adunau aici pentru a-si prezenta creatiile.

Sparta era cel mai de temut oras din Grecia. Inca de la nastere baietii erau sortati , cei firavi fiind ucisi pe loc , iar ceilalti de la varsta de 8 ani erau dusi in niste unitati militare si instruiti pentru lupta.
Astfel Sparta si-a facut cea mai puternica armata la conducerea sa aflandu-se 2 regi ajutati de un tribunal al poporului. Treptat orasele au devenit neincapatoare , o parte din oameni fiind nevoiti sa plece spre alte zari , unde gaseau conditii prielnice , se stabileau intemeind noi orase dupa modelul celor din care please. Acestea se numeau colonii so au fost infintate si pe taramul Marii Negre in Dobrogea :
-Histria
-Tomis (Constanta)
-Callatis (Mangalia)

Revolutia industriala

Incepand cu secolul XVIII, societatea se modernizeaza; locul muncii manuale(manufactura) fiind luat de munca mecanizata. Trecerea de la manufactura la fabrica poarta denumirea de REVOLUTIE INDUSTRIALA. Aceasta a aparut mai intai in Anglia de unde s-a raspandit in Europa Occidentala si SUA. Anglia a devenit cel mai mare producator industrial din lume. Aceasta dezvoltare a fost favorizata de mai multi factori:
- politici: Anglia avea cel mai avansat sistem politic(monarhia constitutionala) in care oamenii cu bani(burghezia) detineau controlul in Parlament
- demografici: exista o crestere rapida a populatiei care cerea o cantitate mai mare de produse. Manufactura nu putea produce in acest ritm si de aceea a fost necesara fabrica.
- resursele de subsol: Anglia avea mari resurse de fier si carbune. Fierul era folosit la constructia masinilor iar carbunele, la functionarea acestora.
Prima masina folosita in fabrici a fost masina cu aburi inventata de James Watt. Aceasta folosea puterea aburului incalzit prin arderea carbunilor pentru a produce miscare. Alte masinisu fost: razboiul de tesut mecani, presa hidraulica. Aparitia masinilor a avut efecte pozitive si negative.
POZITIVE
- fabrica cuprindea un numar mai mare de muncitori
- produsele erau mai ieftine si de mai buna calitate
- timpul de executie era redus
- numarul operatiilor era mai mic
NEGATIVE:
- multi angajati din manufacturi au fost concediati ingrosand randurile cersetorilor si vagabonzilor
- a crescut poluarea datorita arderii carbunelui
Revolutia industriala a dus la dezvoltarea mai multor sectoare ale economiei. Masina cu aburi a fost folosita la locomotive si vapoare. S-au construit cai ferate si canale de navigatie. Raurile din marile orase care pana atunci erau pline de gunoaie su devenit locuri de agrement datorita construirii unor sisteme de canalizare.
In timp ce Vestul Europei si SUA prospera datorita industriei, societatile orientale au ramas decenii bune in continuare bazate pe agricultura si feudalism.

Epoca Luminilor


In secolul XVIII apare un nou curent filosofic numit illuminism. Iluminismul este asezarea societatii si a gandirii pe baze rationale. S-au infiintat scoli de filosofie, arte, litertura. Marii regi burghezi au devenit protectori ai stiintelor si artelor gazduind la curtea lor un numar mare de invatati.
            Iluminismul a aparut in Franta si s-a raspandit treptat in intreaga Europa. A avut implicatii in economie, politica si in randurile bisericii. Iluministii criticau ordinea de pana atunci. Legile nedrepte, puterea mai mare a monarhilor si a bisericii. Iluministii doreau circulatia libera a ideii (oamenii, cartile sa circule). Acest tip de gandire se numeste COSMOPOLITISM. Principalii ganditori iluministiau fost Diderot si Voltaire; Jean-Jake-Rousseau, Montesqio. Acestia se imparteau in 2 categorii :
-         unii erau atei si negau existenta lui Dumnezeu si orice implicare a bisericii ( Diderot)
-         altii limitau rolul Divinitatii in evolutia omenirii
Voltaire spunea ca Dumnezeu a creat lumea dar nu s-a implicat in legile ei. O alta tema importanta a iluminismului a fost organizarea politica. Si aici lucrurile erau impartite. In timp ce Rousseau era adeptul republicii, Montesqio s-a integrat cu succes in Anglia. Cele mai multe state care au vrut reforme au urmat exemplul lui Voltaire. In imperiul Habsburgic, imparatul Iosif al II-lea desi conducea dupa propria vointa, a fost de acord sa introduca reforme in favoarea taranilor, sa infiinteze scoli sau sa modifice legi.
Reprezentanti ai iluminismului:
-         Montesqio – “Despre spiritul legilor”. In aceasta carte condamna legile nedrepte care ii favorizeaza doar pe cei bogati. El este adeptul modelului constitutional asa cum exista in Anglia in care statul este asezat pe baze solide prevazute in constitutie pe care sa le respecte toata lumea inclusiv regele.
-         Voltaire – “Dictionarul filosific”. El a criticat monarhia absoluta din Franta, fiind adeptul despotismului luminat. El vrea un rege autoritar dar corect care sa fie ales de catre popor, nu sa isi mosteneasca tronul ereditar.
-         Jean – Jake – Rousseau – “Contractul social”. Prezinta modelul republican. El spune ca intre popor si conducator trebuie sa existe o intelegere numita  « Contract Social ». Aceasta intelegere trebuie semnata in momentul votului. Prin contract, conducatorul se obliga sa faca tot ce trebuie pentru binele poporului. Dintre cele 3 modele, primul care si-a gasit aplicatii datorita conditiilor istorice a fost despotismul luminat. El a patruns si in Transilvania in timpul Imperiului Habsburgic.
Iosif al II-lea care a acceptat pentru o perioada chiar desfiintarea iobagiei.
Ideile iluministe au fost reprezentate aici si de o grupare culturala numita Scoala Ardeleana ai carei reprezentanti au fost Gheorghe Sincai, Petru Maior, Ion Budai Deleanu.

Grecia homerica

Dupa disparitia civilizatiei cretane , lumea greaca s-a retras la sat sau in paduri , unde a inceput sa compuna povesti despre vremea de glorie de alta data. Aceste legende s-au transmis din generatie in generatie pana in secolul VIII inainte de Hristos , unde poetul Homer le-a adunat si le-a asezat in doua carti :

-Iliada
-Odiseea

Iliada incepe cu o petrecere data de zei , in care zeitele s-au certat nestiind care dintre ele este mai frumoasa. In cele din urma i-au cerut unui muritor pe nume Paris sa decida el. Paris a ales-o pe Afrodita (zeita frumusetii) care in schimb i-a daruit pe cea mai frumoasa femeie de pe Pamant si anume pe Elena , care era sotia regelui Spartei si anume Menelau. Paris a mers in Grecia si a rapit-o pe Elena si s-a dus cu ea in cetatea sa numita Troia. Menelau i-a adunat pe toti regii greci si au pornit cu razboi impotriva Troiei. Razboiul a durat 10 ani , in cele din urma unul dintre grec pe nume Ulise (regale insulei Itaca) a construit un cal urias din lemn (cal troian) in care s-a bagat cu cativa supusii sai. Cei din Troia au crezut ca este un dar , au bagat calul in cetate , iar noaptea Ulise si oamenii lui au iesit , au dat foc Troiei si au deschis portile pentru ceilalti.

Odiseea povesteste aventurile lui Ulise de la plecarea din Troia pana la intoarcerea in patria sa , insula Itaca. Acesta a fost pedepsit de zei sa rataceasca 10 ani pe mare , timp in care a avut de infruntat numeroase primejdii:

-tara lotofagilor (mancatorii de lotus care faceau pe oricine sa-si piarda mintile)
-tara ciclopilor (acestia erau monstrii cu un singur ochii care i-au mancat pe multi dintre oamenii lui Ulise)
-vrahutiarea Circea (i-a transformat pe oamenii lui Ulise in animale)

In cele din urma dupa ce si-a pierdut toti oamenii , a reusit sa se intoarca acasa unde il astepta sotia sa Penelopa si fiul Telemac.

Romania in perioada interbelica

La sfarsitul primului razboi mondial,Romania s-a regasit in tabara invingatorilor alaturi de Antanta(Anglia,Franta,Rusia,Italia,S.U.A).Aceasta victorie i-a permis indeplinirea obiectivului pentru care intrase in razboi si anume reintregirea nationala.
La Romania Mica formata de Cuza(1859)s-au adaugat Basarabia,Bucovina si Transilvania (1 Decembrie 1918),realizandu-se Romania Mare.
Fragilitatea democratiei Romanesti(Romania aparuse ca stat doar de 60 de ani),criza de dupa razboi si apoi criza de supraproductie din 1929-1933 au facut ca societatea romaneasca sa oscileze intre democratie si dictatura.In anii ce au urmat dupa razboi s-au schimbat numeroase guverne si s-a consemnat disparitia Partidului Conservator(cel care reprezenta interesele marilor proprietari de pamant) si aparitia Partidului Taranesc condus de Ion Mihalache.
In 1922 au venit la putere Partidul National Liberal,in frunte cu Ionel Bratianu.
A urmat o perioada de crestere economica pana in 1929.
A fost data o noua constitutie in 1923 care acorda drepturi si libertati egale pentru toti cetatenii,indiferent de nationalitate si religie.
Tot in aceasta perioada,sub influenta extremismului european,apare Partidul Comunist Roman si Legiunea Arhanghelului Mihail.(de orientare fascista).Partidul Taranesc se uneste cu Partidul National Roman condus de Iuliu Maniu,formandu-se Partidul National Taranesc.
In timpul marii crize la putere s-a aflat PNT.
Criza a dus la somaj,falimentul unor banci,fabrici,miscari de protest precum greva minerilor de la Lupeni si a CFR-istilor de la atelierele Grivita din Bucuresti.
Ca si in Germania,criza a contribuit la ridicarea extremei drepte romanesti(Miscarea Legionara).
In 1930,Rege al Romaniei devine Carol al II-lea (de la moartea lui Ferdinand in 1927,rege a fost fiul lui Carol al II-lea,Mihai,care era minor).
Carol al II-lea a profitat si el de criza si de conflictele intre liberali si taranisti pentru a crea o dictatura personala.
In perioada 1933-1937,liberalii s-au aflat din nou la putere.Este perioada in care Legionarii sprijiniti de la Berlin,comit o serie de asasinate politice si atentate impotriva evreilor si chiar a Primului Ministru I.G.Duca(Decembrie 1933)
In 1938 Carol al II-lea profita de rezultatul ultimelor alegeri in care niciun partid nu reusise sa obtina majoritatea pentru a trece la dictatura.
Constitutia este inlocuita cu o alta in care regele avea intreaga putere executiva si legislativa,parlamentul fiind decorativ.
Partidele au fost desfiintate si toti oamenii politici au fost obligati sa se inscrie intr-un partid condus de rege,numit Frontul Renasterii Nationale.
Pe langa crizele economice si luptele politice,Romania interbelica a fost lovita de cateva scandaluri,capul de afis tinandu-l regele Carol al II-lea.
In 1919 el s-a casatorit in secret la Odesa cu Zizi Lambrino,rezultand si un copil.
In 1926 Carol fuge in strainatate cu Elena Lupescu.
Renunta la tron si la moartea lui Ferdinand,rege devine fiul lui Carol,Mihai.
In 1930 Carol se intoarce,aducand-o mai tarziu in secret si pe Elena.Aceasta a fost considerata geniul negativ al lui Carol al II-lea,toate deciziile proaste fiind puse pe seama ei.

Idei si regimuri politice in perioada interbelica

La sfarsitul primului razboi mondial,distrugerile provocate de razboi,sumele uriase pe care statele invinse trebuiau sa le plateasca drept despagubire,au facut ca aceste tari sa iasa din randul statelor democratice si sa treaca in categoria statelor totalitare.
In Europa au aparut doua tipuri de regimuri extremiste(conduceau prin masuri si dupa principii extreme).
Extrema stanga a aparut in Rusia,in anul 1917.
Rusia era cea mai inapoiata tara din Europa .Cu exceptia partii europene,restul traiau in conditii de ev mediu.Din acest motiv au prins foarte bine ideile partidului comunist(Bolsevic condus de Vladimir Ilich Lenin).
Acesta propunea ca toate mosiile si proprietatile industriale sa fie confiscate de la patron si sa devina proprietati colective.Toata lumea sa munceasca la comun,iar roadele sa fie impartite in mod egal.
Prin aceste idei,Lenin a castigat simpatia poporului,si in urma revolutiei de la Petrograd(25 Octombrie 1917) a inlaturat regimul Tarului Nicolai al II-lea si a preluat puterea.
Au urmat ani de teroare in care toti adversarii regimului au fost executati,deportati in Siberia.(Gulag-uri)
In 1922 numele Rusiei s-a schimbat in U.R.S.S,iar in 1924,la moartea lui Lenin,presedinte a devenit Iosif V. Stalin.
Principala arma de teroare a comunismului sovietic era politia secreta NKVD.Victimele regimului Stalinist se ridica la 20 de Milioane de oameni.
Extrema dreapta,fascismul1,a aparut in Italia,sub conducerea lui Benito Mussolini.
Italia era in categoria statelor invingatoare in primul razboi mondial,insa nemultumita pentru ca venise teritorii si despagubiri prea putine,Mussolini visa la refacerea stralucirii Romei antice.(Vechiul Imperiu Roman),in care Italia sa aiba rolul central.
Mussolini obtine puterea prin marsul asupra Romei si desfiinteaza parlamentul,punand baza unui sistem corporalist,in care putearea s-o aiba reprezentantii intreprinzatorilor(mestesugari,industriasi).
Forma maxima a fascismului a aparut in Germania,condusa de Adolf Hitler(din 1933).
Si acesta dorea refacerea Germaniei Mari(Al 3-lea Reich2).Diferenta dintre fascism si nazism este ura de rasa.
Ca si Mussolini,Hitlker considera ca indeplinirea planurilor sale se poate face prin distrugerea unor adversari traditionali precum Franta,S.U.A,insa cel mai periculos era comunismul.
Hitler considera ca un alt adversar il reprezenta anumite rase inferioare,in special evreii care impiedica progresul omenirii.
Ciocnirea dintre cele doua extreme,comunismul si fascismul,a dus la declansarea celui de-al 2-lea razboi mondial.

Fascia1=era o barda infasurata in nuiele de trestie si reprezenta simbolul puterii imperiale.
Reich2=Imperiu

Mostenirea culturala a Orientului Antic

Orientul antic a lasat omenirii cateva dintre cele mai mari creatii ale sale:
-aici au aparut primele orase
-primele forme de scriere
-primele religii
-precum si unele dintre cele mai mari constructii , prima forma de scriere a aparut in Mesopotamia la poporul Sumerian , acesta fiind format din semne asemanatoare unor cuie.

In Egipt a aparut scrierea hieroglifica , semnele imitand plante , animale , diferite obiecte. Primul alfabet a fost inventat de poporul fenician , avand 22 de semne toate numai consoane. In aceste scrieri s-au realizat unele dintre cele mai mari carti ale omenirii si anume “Legenda lui Ghilgames” fiind o scriere a poporului sumerian ce povesteste aventurile unui erou in incercarea sa de a invinge moartea.

Vechiul Testament cuprinde o istorie a poporului evreu. In Orient au aparut unele dintre cele mai mari constructii astfel “Marele zid chinezesc” lung de 4000km este singura constructie care se vede de pe luna. Altele precum piramidele egiptene sau gradinile suspendate din Babilon sunt considerate mari minuni ale lumii antice.

Tot in Orient au aparut si primele religii. Cele mai multe au fost politeiste , existand insa si cateva religii monoteiste care s-au pastrat pana in ziua de azi :

-mozaismul (religia lui Moise la evrei)
-budismul (religia lui Buddha la chinezi)

Suveranul

Fiecare stat din Orient avea in frunte un conducator. Acesta era stapanul intregii tari si al tuturor locuitorilor , fiind numit suveran.
In Egipt el poarta numele de faraon , in Mesopotamia poarta numele de “rege al celor 4 zari” , in Persia “rege al regilor”.

Suveranul nu putea conduce singur , fiind ajutat de numerosi functionari care strangeau impozite , conduceau armata , se ingrijeau de sistemee de irigatii , etc . Suveranii dadeau si legi , de multe ori acestia spuneau ca legile sunt primate de la zei.

Astfel conducatorul evreilor , Moise a primit cele 10 porunci (Decalogul) de la Dumnezeu pe muntele Sinai.
Cele mai vechi legi poarta numele de “Codul lui Hamurappi” si au fost date in Babilon.

De multe ori suveranii inventau despre ei anumite legende prin care doreau sa demonstreze ca sunt de origine aleasa. Din aceasta cause despre Moise s-a spus ca a fost abandonat de mama lui intr-un cos pe Nil , dupa care a fost gasit si crescut de fiica faraonului.

In Egipt faraonul se considera el insusi un zeu , din aceasta pricina era considerat un Sfant , nimeni neputand sa-l atinga si foarte putini puteau sa-l vada. Cand aparea in public el purta o masca , pentru a arata ca fiind zeu el era si nemuritor . Pentru a justifica poporului cum faraonul imbatraneste se spunea ca acesta a trecut printr-un ritual de intinerire.

In China suveranul avea drept de viata si de moarte asupra supusilor.

Romanizarea

-este un proces complex si indelungat prin care civilizatia romana patrunde in toate aspectele vietii unei provincii romane;

-printre conditiile romanizarii se numara si incadrarea teritoriului respective in statul roman,cel putin cateva generatii;

-administratia si armata au fost cei mai important factori ai romanizarii;

-colonistii:alt factor al romanizarii;

-veteranii,retinuti in Dacia in scopuri militare si administrative,au raspandit spiritual de disciplina,stiinta de carte si ordinea,contribuind nemijlocit la romanizare;

-urbanizarea,alt factor al romanizarii,se impune in infiintarea si organizarea de asezari urbane cu statut de municipiu,alte orase de rang superior se numeau colonii:Sarmizegetusa,Napoca,Drobeta;

-orasele erau centre de productie si de schimb,resedinte administrative si militare;

-alte asezari erau centre de productie si de schimb,resedinte administrative si militare;

-in orase functionau asociatii mestesugaresti numite collegia;

-viata religioasa ilustreaza convingator intrepatrunderea spirituala daco-romana;

-in Dacia romana erau adorati zeii Jupiter,Iunona,Minerva,Diana;

-alaturi de divinitati romane sunt atestate si divinitati orientale de origine persona;

-dintre divinitatile geto-dacice,se mentine cultul Cavalerilor Danubieni;

-in Dacia romana,pe plan religios,se afirma sincretismul religios,dar si fenomenul de interpretatio romana;

-limba latina era limba oficiala a Imperiului;

-romanizarea provinciei Dacia a fost puternica si ireversibila;

-rezultatul principal al romanizarii a fost formarea daco-romanilor;

-actiunea romanizarii se va extinde,treptat,si in zonele locuite de dacii liberi;

-la 271,cand Aurelian retrage administratia si armata in sudul Dunarii,la nordul acesteia ramane o populatie romanizata care continua limba si obiceiurile romane.

Situatia romanilor la inceputul secolului XX

In a doua jumatate a secolului XIX,romanii erau raspanditi pe teritoriul mai multor state:
  • Tara Romaneasca si Moldova apartineau Imperiului Otoman.
  • Transilvania si Bucovina apartineau Imperiului Habsburgic (In 1867 Imperiul Austro-Ungar)
  • Basarabia-Imperiul Rus.
Scopul romanilor in a doua jumatate a secolului XIX si inceputul secolului XX era de a se elibera de sub stapanirea acestor imperii si de a se unii intr-un singur stat national.
Priumul pas a fost de unire a Moldovei cu Tara Romaneasca in 1859,sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.S-a format Romania (Mica),ramasa in continuare sub conducerea Imperiului Otoman.
Cuza a fost inlocuit in 1866 de principele Carol I (1866-1914).El a avut drept scop principal obtinerea independentei Romaniei.
Acest fapt s-a realizat in 1878,in urma razboiului din Balcani si a tratatelor de pace de la San Stefano si Berlin.Cu aceasta ocazie,Romaniei i s-a adaugat si Dobrogea.
In 1914 izbucneste primul razboi mondial.Romania nu se implica de la inceput,preferand sa ramana neutra pana in 1916,cand sub conducerea regelui Ferdinand I (1914-1927),Romania intra in razboi impotriva Austro-Ungariei pentru eliberarea Transilvaniei si Bucovinei si reintregirea neamului.
Victoria Romaniei alaturi de Antanta in primul razboi mondial a facut posibila unirea Romaniei cu Transilvania si Bucovina,dar si cu Basarabia,care s-a desprins de Imperiul Rus,in timpul revolutiei comuniste,condusa de catre Lenin.
Astfel la 1 Decembrie 1918 s-a format Romania Mare.
Dupa unire,o mare problema a statului roman a fost integrarea deplina a acestor provincii si a minoritatilor de acolo in natiunea romana.
Constitutia a fost modificata,dandu-se drept de vot si toate celelalte drepturi civile si politice tuturor locuitorilor,indiferent de religie,nationalitate sau orientare politica.

Teorii privitoare la etnogeneza romanilor

Istorici care contesta pe Roesler:

-Alexandru Xenopol publica in 1884 studiul intitulat "Teoria lui Roesler,cercetari asupra staruintei romanilor in Dacia Traiana".
Combate prin argumente bine definite ideea parasirii totale a Daciei de catre populatia romanizata.
In timp ce popoarele nomade se stramuta,cele statornice raman strans legate de teritoriul lor.

-Dimitri Onciul scrie "Scrieri istorice",in 1885,in legatura cu argumentul adus de Roesler privitor la asemanarile intre limba romana si cea albaneza si ca poporul roman s-a format si la nord si la sud de Dunare.
In istoriografie aceasta teorie poarta numele de "Teoria Admigrarii".
Tot in secolul XIX apar numeroase teorii privitoare la etnogeneza romanilor,pe langa cea Roesleriana,astfel istoricii romani incepand cu generatia romanticilor si terminand cu Bogdan Peticeicu Hasdeu,sunt interesati in afirmarea rolului substratului dac in formarea poporului roman.
In 1960,Bogdan Peticeicu Hasdeu publica in foaia de istorie si literatura articolul "Pierit-au Dacii?"
El afirma ca istoricii au exagerat cand l-au promovat in mod deosebit pe Eutropius si ca nu este posibila exterminarea unui intreg popor.
Prin urmare,poporul roman are la baza si substratul geto-dac.
Limba romana este prin urmare o limba neolatina care are la baza urmatoarele componente:
  • Substratul geto-dac(160-170 cuvinte)
  • Stratul latin (80% din cuvintele romane)
  • Adstratul slav
La inceputul secolului XX au existat si istorici care exagerau cu dacismul,adica acordau o pondere importanta elementului dac in formarea limbii romane,diminuandu-l
pe cel latin,este vorba de Nicolae Densuseanu,care publica in 1913 "Post Morte" in revista "Dacia Preistorica".

Integrarea geto-dacilor in lumea romana

-in 106,cea mai mare parte a spatiului locuit de geto-daci era intrata sub influenta romana;

-incepe procesul de romanizare a geto-dacilor in zonele ramase libere;

-la sfarsitul romanizarii se naste populatia daco-romana,vorbitoare de limba latina,populatie care va sta la baza formarii poporului roman si a limbii romane.

Dacia romana

-provincia romana Dacia a cuprins numai o parte din teritoriul fostului stat dac;

-unele teritorii ale dacilor au fost integrate in Moesia Inferior,alte teritorii au ramas libere;

-dacii liberi si-au continuat viata pe vaile Crisurilor,in Maramures,in Podisul Moldovei;

-Dacia era provincie imperiala,adica supusa direct imparatului;

-conducerea o detinea un guvernator numit Legatus Augusti;

-capitala provinciei:Ulpia Traiana Sarmizegetusa;

-apararea Daciei Romane:prin numar mare de soldati,drumuri si castre numeroase,grupate de-a lungul frontierei;

-Legiunea a XIII-a Germina,cu resedinta la Apulum a stationat intreaga perioada a stapanirii romane;

-Legiunea a V-a Macedonica a fost adusa din Moesia Inferior in 166/167 si avea resedinta la Potaissa;

-existau si trupe auxiliare;

-armata va fi un principal factor al romanizarii.

De la orase-state , la regate si imperii

Treptat popoarele din Orient au simtit nevoia de a se organiza , de a-si forma o armata cu care sa se apere.Acestea au dat anumite legi pe care toata lumea a trebuit sa le respecte , sa se plateasca taxe si impozite din care sa se stranga bani pentru construirea de drumuri , temple , palate. Asa au aparut statele , primele fiind mici si cuprindeau populatia dintr-un oras si terenul agricol din jur. Din aceasta cauza ele erau numite orase-state.
Primele orase-state au aparut in Mesopotamia (Summer,Ur,Assur,Babilon,Nippur) .

Unele orase-state au devenit atat de puternice incat au reusit sa le cucereasca pe cele din jur , transformandu-se in regate :
-Regatul egiptean
-Regatul evreilor
-Regatul mezilor

Unele regate nu au rezistat decat cateva generatii , fiind cucerite de altele. Cele invingatoare si-au marit mereu teritoriul , transformandu-se in imperii :
-Imperiul egiptean
-Imperiul babilonian
-Imperiul persan
-Imperiul chinez

Dintre acestea cel mai important a fost Imperiul persan , fiind organizat in unitati mai mici.

Persii aveau cea mai buna armata din lume numita : “Armata celor 10.000 de nemuritori”.

In Imperiul persan a aparut pentru prima data posta , din loc in loc existand posturi unde se schimbau caii astlef ca cel care ducea mesajele nu mai trebuia sa piarda timpul cu odihna.

Prin Persia se afla si unul dintre cele mai mari drumuri comerciale numit “drumul matasii” (drumul pe care matasea era adusa din China).

Regalitate si religie

-in sec. I i.Hr.,societatea geto-dacilor atinge punctul culminant al dezvoltarii sale;

-se infiinteaza primul stat dac,socotit o monarhie militara;acestea are uneori un character theocratic.

Burebista (82-44 i.Hr.)

-ajutat de marele preot Deceneu,Burebista intemeiaza primul stat al geto-dacilor;

-centrul stapanirii-zona muntilor Orastiei

-apararea-prin cetati:Blidaru,Costesti,Piatra Rosie

-prin armata-aduna o forta militara numeroasa si redutabila;

-unificarea geto-dacilor s-a facut pe cale pasnica,dar si pe calea armelor;

-Burebista ii respinge pe celti (anul 60 i.Hr.),apoi cucereste cetatile vest-pontice de la Olbia pana la Apollonia;

-frontierele statului in urma cuceririlor:

· N-Carpatii Padurosi;

· S-Balcani;

· E-Gurile Bugului;

· V-Dunarea Mijlocie si Slovacia;

-din sud se apropie pericolul roman;

-Burebista ii trimite ajutor militar lui Pompei contra lui Cezar;

-Cezar,victorios,pregateste invadarea Daciei;

-anul 44 i.Hr.-moartea lui Cezar si a lui Burebista

De la Burebista la Decebal

-dupa moartea lui Burebista,marea sa stapanire se destrama;

-intr-o inscriptie,regala geto-daca a fost numit “cel dintai si cel mai mare dintre regii din Tracia”;

-in muntii Orastiei se mentine,dupa Burebista,un centru de putere;

-urmasii lui Burebista:Deceneu,Comosicus,Duras;

-romanii cuceresc Panonia,apoi teritoriul dintre Blacani si Dunare,formand provincia Moesia;

-in anul 46,Dobrogea este integrata in provincia Moesia;

-85/86-regele dac Duras redeschide ostilitatile cu romanii:dacii invadeaza Moesia,dar sunt respinsi;

-imparatul Domitian al Romei se pregateste sa-i atace pe daci;

-regele dac Duras renunta la tron in favoarea lui Diurpaneus-Decebal

Decebal(87-106)

-vine la domnie si reface unitatea statului dac;

-desi mai restrains ca intindere,statul sau era mai puternic si mai bine organizat;

-inainte de Decebal se afirmase o vie activitate economica si o cultura originala;existau legaturi cu lumea Greco-romana;

-anul 87-romanii condusi de generalul Fuscus invadeaza Dacia,dar sunt infranti;

-anul 88-romanii condusi de generalul Tettius Iulianus inving la Tapae;

-89-pacea dintre Decebal si Domitian

· Desi infrant,Decebal se arata bun negociator si obtine o pace avantajoasa;

· Dacia devine regat clientar al Romei;

-prin pacea din 89,Decebal obtine bani si tehnicieni,sporind forta economica si militara a statului;

-98-117-domnia lui Traian la Roma:isi propun sa anuleze pacea,rusinoasa pentru Roma,sis a cucereasca Dacia;

-101-romanii patrund in Dacia si inving la Tapae;

-101-102-Decebal ataca cetatile romane de la Dunare,dar este respins;

-102-pacea s-a realizat in conditii foarte grele pentru daci;cedarea de teritorii,demolarea de cetati;

-105-incepe al doilea razboi daco-roman;Decebal este atacat din mai multe directii;infrant,se sinucide;

-106-Dacia devine provincie romana;

-dupa razboi,in cinstea victoriei contra dacilor,se va construi Columna lui Traian.

Religia geto-dacilor

-divinitatea suprema era Zamolxis,zeul pamantului si al naturii,care isi disputa autoritatea cu Gebelezis-zeul cerului si al luminii;

-alte divinitati-Bendis-zeita lunii si a renasterii naturii,un zeu al razboiului;

-religia daco-getilor era politeista;

-dacii credeau in nemurire;

-cele mai multe sanctuare s-au ridicat la Sarmizegetusa-capitala statului dac;

-muntele sfant al dacilor se numea Kogaiono;

-marele preot era principalul sfetnic si colaborator al regelui;

-se stie despre Deceneu,marele preot al lui Burebista,ca i-a invatat pe daci notiuni de filosofie,botanica,medicina,astronomie,logica,morala;

-geto-dacii au starnit admiratia antichitatii nu numai prin vitejia lor,dar si prin originalitatea religiei si prin obiceiurile legate de aceasta.

Omul si mediul

Primele popoare au aparut in Orient , acesta cuprinzand intreaga Asie si Nordul Africii. Popoarele s-au format de obicei dealungul marilor rauri , acestea la randul lor oferind apa de baut , hrana si anume peste , dar si mai ales facea posibila navigatia si irigatia.
Oamenii au trebuit sa se organizeze din ce in ce mai bine , pamanturile avand nevoia de aparare , sistemele de irigatii trebuiau intretinute , in acest mod aparand primele state.
Popoarele din Orient se imparteau in 3 categorii :
-popoare semito-hamite (de la urmasii fiilor lui Noe , acestia fiind Sem si Ham)
-popoare indo-europene
-popoare mongoloide
In Nordul Africii , dealungul fluviului Nil , locuiau egiptenii ce erau deasemenea un popor semito-hamit , ocupandu-se in special cu agricultura.
Nilul se revarsa de 2 ori pe an si lasa in urma un mal foarte gros , in el oamenii aruncand in special seminte si mai tarziu strangeau o recolta foarte bogata.
Regii lor se numeau faraoni si erau inmormantati in morminte uriase numite la randul lor piramide .
Un alt popor semit au fost evreii , care erau monoteisti. Acestia locuiau in Palestina , dealungul fluviului Iordan , ocupandu-se mai ales cu pastoritul.
In Mesopotamia , dealungul raurilor Tigru si Eufrat locuiau numeroase popoare semito-hamite precum sumerienii,babilonienii,persii,etc.
In China , populatia era situate dealungul fluviilor Huang He (fluviul galben) si Yangtze (fluvial albastru). Acestia se ocupau cu agricultura si producerea de matase.
In partea de nord pentru a se apara de popoarele vecine au construit un zid urias numit : “Marele zid chinezesc” .

Omul in istorie

Legat de aparitia omului exista 2 teorii :
1.Teoria Creationista: omul a fost creat de Dumnezeu (Biblia)
2.Teoria Evolutionista: omul de stiinta englez Charles Darwin , a spus ca omul a evoluat din maimuta (originea si evolutia speciilor)
Omul a aparut acum peste 4 milioane de ani in Africa Centrala intr-o regiune de savanna (zona cu ierburi inalte). El era mic de statura (1.20m) , iar creierul sau era subdezvoltat , astfel acesta nu putea vana decat animale mici. Deasemenea culegea fructe si ierburi , adapostindu-se in tufisuri si scorburi.
Primele arme si unelte folosite de el au fost batul si piatra. Dupa ideea batului ascutit la un capat a aparut sulita.
Prin ciocnirea a doua pietre s-a observat ca din ele sareau aschii si asa a aparut toporul de piatra. Treptat , piatra este gaurita si astfel i se pune un maner in scopul de a face mai usoara manuirea. Asa se perfectioneaza toate armele inventandu-se arcul cu sageti si sulita primeste un os.
In tot acest timp omul creste in inaltime si creierul sau se dezvolta.
Sunt domesticite primele animale , iar pamantul sa fie cultivat , astfel omul transformandu-se in producator de bunuri.
Descoperirea focului il ajuta pe om sa se aseze si in zone mai reci. Acesta se stabileste in pesteri construindu-si case din lemn si piatra. Focul il ajuta pe om sis a-si pregateasca hrana , dar sis a se apere de animalele salbatice.
Cu timpul omul se raspandeste pe intreg pamantul , dezvoltandu-se mereu si ajungand la forma pe care o cunoastem noi acum (cea a omului intelligent) , specialistii numindu-l pe aces tom : “ Homo Sapiens Sapiens “ .

Geto dacii si contactele cu lumea mediteraneana

-Geto dacii erau un popor ce reprezenta ramura Nordica a tracilor,semintele de origine indo-europeana;

-erau numiti ”geti” in izvoarele istorice grecesti si “daci” in izvoarele romane;erau insa un singur popor si vorbeau aceeasi limba;

-organizarea social-politica a geto dacilor:

  • · Triburi numeroase:carpii,burii,costobocii,sucii,albocensii,trizii etc.;
  • · Conducatorul:un sef militar;
  • · Central uniunilor de triburi era o asezare intarita al carui nume avea terminatia “dava”
  • · Existau si asezari care nu purtau aceasta terminatie

-ocupatii:agricutura pastoritul,mestesugurile,apicultura,agricultura,viticultura

-geto-dacii au fost creatorii unei infloritoare civilizatii a fierului;

-ceramica era lucrata cu mana,apoi cu roata olarului,preluata de la greci si de la ceilalti;

-stratificarea sociala:

  • · Cei bogati si puternici se numeau tarabostes sau pileati
  • · Producatorii liberi se numeau comati

Geto-dacii si alte popoare

-geto-dacii au suferit influentele persane si scitice-dovezile de la Agighiol(jud.Tulcea) si Cotofenesti (jud.Prahova);

-de la ceilalti,dacii au preluat roata olarului si metode perfectionate in metalurgia fierului

-multi celti si sciti au fost asimilati de autohtonii geto-daci;

Contactele geto-dacilor cu lumea mediteraneana

-grecii au infiintat,pe tarmul dobrogean al Marii Negre,coloniile Histria,Tomis,Callatis in secolul VII-VI i.Hr.;

-contactele,in general pasnice,au fost mai ales de natura economica;

-de la greci,autohtonii geti au preluat roata olarului,noi tehnici metalurgice,folosirea monedei,modele de organizare politica;

-in anul 339 i.Hr. scitii patrund in Dobrogea,dar coloniile grecesti ajutate de geti ii resping pe atacatori;

-in 335 i.Hr. are loc expeditia lui Alexandru Macedon in campia de nord de Dunare;aceasta descopera o lume de agricultori si de pescari,dar cu forta militara inferioara celei macedonene;

-intre anii 300 i.Hr. -292 i.Hr. se afirma,in Campia nord-dunareana, o forta militara sporita;regale get Dromichaites ii invinge pe atacatorii macedoneni condusi de Lysimachos;

-centrul uniunii tribal a lui Dromichaites era cetatea Helis;

-prin mijlocirea cetatilor grecesti cu regimuri oligarhice sau regimuri democratice,getii au preluat si alte influente;

-la Ocnita a fost descoperit un vas cu inscriptia”Basileus Thiamarcos” cu litere grecesti;

-alte influente:caciula dacica;

-contactele cu lumea mediteraneana au imbogatit civilizatia geto-dacica,fara a-i modifica esential trasaturile caracteristice

Ideologia comunista de la Marx si Engels,la Lenin si Stalin

Karl Marx



Karl Marx si Friederich Engels au lansat in 1848 Manifestul Partidului Comunist.
-intreaga evolutie a umanitatii a fost o lupta de clasa.(ex. burghezii cu proletarii.)
Aceasta evolutie a umanitatii se incheie cu "Dictatura Proletariatului",cu disparitia statului si instaurarea societatii comuniste.
Teoria lui Marx si a lui Engels a fost adoptata de Lenin(Vladimir Ilich Ulianov pe numele sau real).
Vladimir Ilich Lenin

In Rusia,la inceputul secolului XX,pe fondul problemelor sociale,are loc revolutia Bolsevica.
Bolsevic=de la gruparea majoritara in cadrul partidului social democrat.
In interiorul partidului exista o disputa in gruparea majoritara Bolsevica si gruparea minoritara Mensevica.
Disputa a dus la aparitia partidului comunist.
In 1917,comunistii condusi de Lenin vor prelua puterea in Rusia(revolutia Bolsevica).
Lenin propune scoaterea Rusiei din razboi,nationalizarea mijloacelor de productie,preluarea puterii de catre sovietele deputatilor si muncitorilor.
Pentru atingerea scopurilor sale este creata politia politica.(C.E.K.A=Comisia pentru combaterea contra revolutiei,a speculului si a sabotajului,creata de Lew Davidovici Bronstein zis "Trotki")
In 1919,Lenin a fondat "Cominternul",adica organizatia mondiala a partidelor comuniste.
In ideologia comunista exista doua teorii privitoare la revolutie:
  • Exportul de revolutie (Promovata de Trotki)
  • socialismul intr-o singura tara (Promovata de Stalin)
Prima faza a socialismului,socialismul utopic1 de la Thomas More,in lucrarea "Utopia".
Stalin pe numele sau adevarat Iosif Visarionovici Djucasiville. Stalin

Stalin reuseste preluarea puterii dupa moartea lui Lenin,eliminandu-si principalii adversari politici:
  • Camelev
  • Zenoviev
  • Racov
  • Buharin


Utopic1=nu s-a realizat niciodata.

Teoria lui Roesler (Teoria Imigrationista)

Fondatorul imigrationismului a fost ofiterul austriac Joseph Sulzer.In secolul XVIII el a publicat "O istorie a Dacilor Transdanubieni",afirmand "poporul roman s-a format la sud de Dunare,de unde a imigrat in Nord,in doua etape:
  • Dupa destramarea taratului Romano-Bulgar al lui Petru si Asan (secolul XII).
  • Dupa marea invazie mongola din 1241
Robert Roesler,in 1871 publica "Studii Romanesti"(cercetari asupra istoriei vechi a romanilor).
Ideile lui Roesler:
  • Dacii au disparut ca popor in urma razboaielor cu Romanii.
  • Vechea toponimie1 a disparut in urma exterminarii.
  • Dacia nu a putut fi romanizata in 165 de ani.
  • Poporul Roman s-a format la sud de Dunare.
Argumente:
  • Asemanarea intre dialectele Daco-Roman si Macedo-Roman.
  • Existenta unor elemente lexicale comune in limbile Romana si Albaneza.
  • Lipsa elementelor germanice din limba romana.

Romanii s-au format la sud de Dunare,de unde au preluat limba Slavona,pe care au folosit-o in Biserica si in Administratie in evul mediu.
Poporul roman ar fi un popor de pastori nomazi.
Nu exista izvoare istorice care sa ateste prezenta romanilor la nord de Dunare,anterior secolului XIII.
Teoria lui Roesler are un pronuntat caracter politic.Incearca sa justifice stapanirea maghiarilor asupra transilvanenilor,mai ales ca a aparut in contextul instaurarii dualismului Austro-Ungar.

Toponimie1=vechea denumire a poporului(ex. Dacia)

Romanizarea spatiului Daco-Moesian

O diploma descoperita la Porolisum mentiona faptul ca in August 106 provincia Dacia era infiintata.Ea era condusa de un delegat imperial,Legatus Augusti Pro Praetore.
Printre primii guvernatori ai Daciei,ii amintim pe: Nigrinius si pe Decimus Scaurianus.
Factorii romanizarii:Urbanizarea.Armata.Colonistii.Veteranii.Viata religioasa.

Urbanizarea
Dupa cucerirea Daciei de catre Romani,orasele au fost organizate dupa modelul roman.Unele au votat statutul de colonii,altele au devenit municipii.
Exemple de colonii:Colonia,Ulpia,Traiana,Augusta,Sarmizegetusa.
In timpul imparatilor Traian si Hadrian sunt organizate municipii.
Exemple de municipii:Drobeta,Napoca,Romula.

Armata
Un rol important in romanizare il are armata,pentru ca in Dacia numerosi autohtoni erau incadrati in unitatile auxiliare romane (Alae si Cohorte),acestia locuind in Canabae.
In Dacia au stationat 2 legiuni romane:
  • Legiunea V Macedonica,care a fost transferata in secolul II de la Troesmis din Moesis inferior,la Potaisa in Dacia.
  • Legiunea XIII Gemina care avea castrul la Apulum.

Colonistii
Au fost adusi in Dacia din toata lumea romana,adica din celelalte provincii.Aceasta informatie ne-o ofera Eutropius in lucrarea "Breviar" de la fondarea Romei. "Ex toto orbis romanus"(Au fost adusi pentru cultivarea ogoarelor si popularea oraselor).

Veteranii
Dupa terminarea serviciului militar,legionarii romani erau lasati la vatra si deveneau veterani.Cei care ramaneau in interiorul castrului,purtau numele de Evocati,Evocatus(se ocupau cu alcatuirea planurilor de strategie militara).

Viata religioasa
In Dacia sunt prezente dupa cucerirea din 106 fenomenele de sincretism religios1 si de interpretation romana.
Incepand cu secolul III in Dacia patrunde crestinismul.Cu toate ca este o perioada dificila pentru noua relifgie,deoarece este interzisa,adica in spatiul Daco-Moesic,crestinii isi fac simtita prezenta prin adoptarea unor simboluri(delfinul,paunul,vita de vie)
Au fost descoperite obiecte paleocrestine la Potaisa,iar la Biertani(Sibiu) un Donariu,inscriptionat "Ego Zenovius votum posui"(Eu Zenovius am adus ofrande).
In timpul marii prigoane a lui Galerius,edictele din 303-304,sunt martilizati crestini in spatiul Daco-Moesic.Exemplu:La Axiopolis,la Halmyris,la Noviodunum.
In 313 imparatul Constantin cel Mare acorda libertate crestinilor din imperiul roman.
Persecutiile au continuat,dovezi ale acestora,Martirii de la Niculitel,sau pe raul Buzau a fost martirizat Savagotus.
In secolul IV Biserica crestina se organizeaza din punct de vedere constitutional,iar in Moesia il avem pe episcopul Teo Tim I.

Sincretism religios1=prezenta a mai multor religii in teritoriu

Geto-Dacii



Getii apar in izvoarele grecesti.La Herodot este mentionata originea lor etnica ("Sunt cei mai viteji si cei mai drepti din neamul Tracilor").
Tucidide ii raporteaza la un spatiu geografic ("Locuiesc intre Istros1 si Pontos Euxeimos2").
Cei care foloseau termenul de "Daci" sunt Romanii.
Caesar foloseste pentru prima data etnonimul3 "Daci" in lucrarea "Debelogali"(comentarii de la razboiul cu Galii).
Tolemeu din Alexandria in lucrarea "Indreptar Geografic",amintea 12 triburi de daci:
  • Burii
  • Davensii
  • Costobocii
  • Carpii
Istoricul Stravon in lucrarea "Geografia" spune:"Dacii au aceeasi limba cu a getilor".
Religia lor era politeista,zeul lor suprem Zalmoxis.

Istoria politica.

Printre primii conducatori ai Geto-Dacilor,izvoarele istorice mentioneaza:
  • Charmabon (care potrivit lui Sofocle domnea peste Geti)
  • In secolul 4-3 I.Hr. Domichrete
  • In secolul 2 I.Hr. il avem pe Oroles.
In secolul 1 I.Hr. Burebista(82 i.hr.-44 i.hr.) a unit pentru prima data triburile Geto-Dacice.
Burebista uneste pentru prima data in istorie triburile Geto-Dacice,fie pe cale diplomatica,fie in urma unor razboaie.
Primele teritorii vizate sunt cetatile grecesti de pe litoralul pontic (Calatis,Olbia,etc).
Se lupta apoi cu triburile celtilor,Scordiscii si Tauriscii,respectiv Boii condusi de Critasiros.
Se implica in razboiul civil dintre generalii romani Pompeius si Caesar.
Trimite o solie la cartierul general al lui Pompei (Pe Acornion un sacerdot din Dionisopolis)(Cetatea Balcica).
Pompei este infrant de Caesar in urma bataliei de la Pharsalus,din Grecia,in anul 48 i.hr.
Moare in anul 44 i.hr. in urma unui complot.

In secolul 1 d.hr. asistam la declansarea razboaielor daco-romane.
Imparatul Domitian initiaza in anul 87 d.hr. o proma campanie impotriva Daciei.5 sau 6 legiuni romane,conduse de generalul Cornelius Fuscus au intrat in Dacia pe la Portile de Fier ale Transilvaniei,iar in urma luptei de la Tapae (in apropierea lui Bucova),Romanii sunt infranti de o capetenie Dacica Diurpaneus.Acesta isi ia in urma victoriei supranumele Decebal4
In anul 88 d.hr. Domitian in trimite impotriva Daciei pe generalul Tettius Iulianus,care obtine o importanta victorie tot la Tapae,numai ca Romanii nu pot valorifica succesul,pentru ca sunt infranti in Pannonia de catre popoarele germanice ale Vazilor si Marcomanilor.
Este contextul in care se incheie pacea din 89 d.hr. favorabila Dacilor.

Imparatul Traian a ajuns la putere la inceputul secolului II (98 d.hr.) si initiaza 2 campanii pentru cucerirea Daciei.
Prima campanie (101-102 d.hr.) se incheie cu un succes,fiind cucerite majoritatea cetatilor dacice.
Pacea din 102 il salveaza intr-o prima faza pe Decebal,dar intre anii 105-106,in urma incalcarii conditiilor pacii de catre conducatorul dac,se declanseaza un nou conflict incheiat prin cucerirea Daciei si transformarea acesteia in provincie Romana.

  • Istros1=Dunare
  • Pontos Euxeimos2=Marea Neagra
  • etnonim3=numele unui popor
  • Decebal4=Cel viteaz,Cel puternic
Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467318
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori