Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Epoca Luminilor


In secolul XVIII apare un nou curent filosofic numit illuminism. Iluminismul este asezarea societatii si a gandirii pe baze rationale. S-au infiintat scoli de filosofie, arte, litertura. Marii regi burghezi au devenit protectori ai stiintelor si artelor gazduind la curtea lor un numar mare de invatati.
            Iluminismul a aparut in Franta si s-a raspandit treptat in intreaga Europa. A avut implicatii in economie, politica si in randurile bisericii. Iluministii criticau ordinea de pana atunci. Legile nedrepte, puterea mai mare a monarhilor si a bisericii. Iluministii doreau circulatia libera a ideii (oamenii, cartile sa circule). Acest tip de gandire se numeste COSMOPOLITISM. Principalii ganditori iluministiau fost Diderot si Voltaire; Jean-Jake-Rousseau, Montesqio. Acestia se imparteau in 2 categorii :
-         unii erau atei si negau existenta lui Dumnezeu si orice implicare a bisericii ( Diderot)
-         altii limitau rolul Divinitatii in evolutia omenirii
Voltaire spunea ca Dumnezeu a creat lumea dar nu s-a implicat in legile ei. O alta tema importanta a iluminismului a fost organizarea politica. Si aici lucrurile erau impartite. In timp ce Rousseau era adeptul republicii, Montesqio s-a integrat cu succes in Anglia. Cele mai multe state care au vrut reforme au urmat exemplul lui Voltaire. In imperiul Habsburgic, imparatul Iosif al II-lea desi conducea dupa propria vointa, a fost de acord sa introduca reforme in favoarea taranilor, sa infiinteze scoli sau sa modifice legi.
Reprezentanti ai iluminismului:
-         Montesqio – “Despre spiritul legilor”. In aceasta carte condamna legile nedrepte care ii favorizeaza doar pe cei bogati. El este adeptul modelului constitutional asa cum exista in Anglia in care statul este asezat pe baze solide prevazute in constitutie pe care sa le respecte toata lumea inclusiv regele.
-         Voltaire – “Dictionarul filosific”. El a criticat monarhia absoluta din Franta, fiind adeptul despotismului luminat. El vrea un rege autoritar dar corect care sa fie ales de catre popor, nu sa isi mosteneasca tronul ereditar.
-         Jean – Jake – Rousseau – “Contractul social”. Prezinta modelul republican. El spune ca intre popor si conducator trebuie sa existe o intelegere numita  « Contract Social ». Aceasta intelegere trebuie semnata in momentul votului. Prin contract, conducatorul se obliga sa faca tot ce trebuie pentru binele poporului. Dintre cele 3 modele, primul care si-a gasit aplicatii datorita conditiilor istorice a fost despotismul luminat. El a patruns si in Transilvania in timpul Imperiului Habsburgic.
Iosif al II-lea care a acceptat pentru o perioada chiar desfiintarea iobagiei.
Ideile iluministe au fost reprezentate aici si de o grupare culturala numita Scoala Ardeleana ai carei reprezentanti au fost Gheorghe Sincai, Petru Maior, Ion Budai Deleanu.

10 comentarii:

  1. Bun foarte bun articolul.Multumesc!

    Tzutzy-History

    RăspundețiȘtergere
  2. multe greseli de scriere, dar de ajutor articolul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. am sa-l rectific eu..nu a fost scris de mine:) multumesc pentru comentariu

    RăspundețiȘtergere
  4. Articolul a fost corectat! Pentru a semnala orice alta greseala existenta in text lasa-ti aici un mesaj.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. corect este: Jean-Jaques Rousseau si montesquieu (in niciun caz "Montesqio" sau "Jean – Jake – Rousseau")

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte superficial, cu numeroase şi impardonabile greşeli... L-am văzut acum şi m-a cutremurat! Sunt numeroase cărţi despre Iluminism, multe informaţii în Wikipedia...

    RăspundețiȘtergere

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467352
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori