Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Calatorii romani in secolele XVII -XIX

Studiu de caz

1.Nicolae Milescu-Spatarul
2.Dinicu Golescu
3.Constantin Cantacuzino

Incepand cu secolul XVI tot mai multi invatati romani iau contact cu strainatatea.Ei sunt fie ambasadori ai domnitorilor romani la curtile europene,fie se adapostesc in marile orase fiind in conflict cu regimurile din tara.
Prezenta acestora in strainatate are un rol benefic pentru faptul ca ei aduc modelele civilizatiei occidentale in tarile romane,dar si transmit europei vestice informatii despre romani.

Nicolae Milescu-Spatarul : fost dregator roman in Moldova in a doua jumatate a secolului XVII.Traieste in exil la Moscova si primeste din partea tarului Petru cel Mare misiunea de a realiza o expeditie diplomatica in China (1675-1678).
El insemneaza toate aspectele calatoriei sale "In Tara Chitailor",de la relief,populatiile intalnite,organizarea economica si politica.
Milescu este considerat cel care a introdus portul occidental la Moscova,la influenta lui Petru cel Mare si-a obligat toti boierii sa-si rada barbile si sa poarte haine occidentale (nemtesti).

Dinicu Golescu : boier argesean din secolul XIX a realizat in anii 20' o calatorie prin imperiul habsburgic,ajungand pana in Elvetia.
El lasa o lucrare numita "Insemnari a calatoriei mele" intr-o gramatica foarte sofisticata.El este impresionat de nivelul de trai al taranilor,de cunostintele lor de istorie si geografie si de stiinta lor de carte.
Intors in tara,el isi pune averea in slujba educarii taranilor,deschizand "o scoala greceasca",chiar la conacul sau de la Golesti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467322
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori