Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Formarea poporului roman

Ca majoritatea popoarelor europene si romanii au la baza 3 factori:
-Substratul geto-dac;
-Stratul roman;
-Adstratul slav.

Geto-dacii erau un popor indo-european,facand parte din marea familie a popoarelor tracice.(Nordul Peninsulei Balcanice)
Ei erau impartiti in triburi conduse de sefi militari care-si aveau centrul intr-o asezare fortificata ce purta adesea numele dava.(Ziridava,Buridava,Carpodava)
Principalele ocupatii le reprezentau pastoritul,metalurgia si prelucrarea ceramicii,atat de mana,cat si la roata.
Primele informatii despre geti ii apartin lui Herodot in cartea "Istorii" care vorbind despre expeditia regelui persan Darius impotriva Scitilor,ii aminteste si pe geti,despre care spune ca se cred nemuritori,sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci si ca au obiceiul de a trimite periodic soli la zeul lor suprem Zalmoxis.
Getii au intrat in contact si cu alte popoare care le-au influentat istoria si modul de viata.De la Sciti au preluat modul de prelucrare al metalelor pretioase,de la Celti roata olarului si metalurgia fierului,iar de la Greci primele monede,primul alfabet,precum si modul de construire a zidului.Tot cu grecii,care intemeiasera numeroase colonii pe tarmul Marii Negre (Histria,Tomis,Calatis) au avut si numeroase schimburi comerciale.
In secolul IV in Nordul Greciei se ridica o mare putere cu influente si asupra geto-dacilor: Macedonia. Regii macedoneni vor organiza incursiuni la Nord de Dunare,mai intai in timpul lui Filip al II-lea si Alexandru Macedon,iar mai tarziu la inceputul secolului III,in timpul lui Lisimah.
Acesta va purta doua razboaie cu regele dac Dromihete,din care iese invingator Dromihete.
Organizarea superioara la care ajung dacii in aceasta perioada refigureaza aparitia statului la inceputul secolului I sub conducerea lui Burebista (82-44 i.Hr)
Sprijinit de marele preot Deceneu,Burebista uneste toate triburile geto-dace si organizeaza viata religioasa in zona muntilor Orastiei,unde se afla si capitala.
Totodata el isi extinde stapanirea si asupra popoarelor vecine :Bastarnii si grecii din rasarit,tracii de la Sud de Dunare si celtii din Vest.
Puterea la care ajunge Burebista il face sa se amestece si in razboiul civil de la Roma dintre Caesar si Pompei,promitandu-i ajutor lui Pompei.
Caesar invinge pana ca Burebista sa il sprijine pe Pompei si planifica o expeditie de pedepsire in Dacia.
Aceasta nu mai are loc,deoarece in anul 44 i.Hr Caesar moare,urmat la scurta vreme si de Burebista.

La moartealui Burebista statul dac se destrama,impartindu-se in 4,si apoi 5 regate mai mici.
Unele dintre acestea vor fi cucerite de romani la inceputul secolului I d.Hr,cand ei ajung la Dunare unde infiinteaza provincia Moesia.
Amenintarea romana duce la o reunificare a teritoriului dac sub conducerea lui Decebal (87-106 d.Hr).Decebal preia tronul de la regele Duras in anul 87 dupa victoria impotriva romanilor condusi de Cornelius Fuscus.In 88 romanii ataca din nou condusi de guvernatorul Moesiei Tettius Iulianus si inving.Victoria nu poate fi fructificata,deoarece romanii suferisera grele infrangeri in Germania,astfel ca imparatul Domitian accepta in anul 89 incheierea unei paci cu dacii,in conditii foarte avantajoase pentru daci.
Decebal devinde "client" al Romei,primeste bani,constructori si instructori militari,pe care le foloseste pentru a construi noi cetati si a incheia noi aliante impotriva romanilor.
In anul 98 imparat roman devine Traian,care e decis sa stearga amintirea pacii rusinoase incheiate de Domitian.

Sfarsitul partii I.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467323
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori