Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Romanii din afara Romaniei

Pe langa aparitia unor curente politice si culturale,secolul XIX a insemnat si primii pasi in unificare statului roman in cadrul acelorasi granite.
Primul pas a fost facut in 1859,cand dubla alegere a lui A.L.Cuza,ca domn atat in Moldova,cat si in Tara Romaneasca,s-a realizat Romania.
In afara granitelor statului au ramas Transilvania si Bucovina aflate in imperiul habsburgic (din 1867 Austro-Ungaria) si Basarabia aflata in imperiul rus.Ca urmare eforturile statului roman s-au concentrat pe de o parte pe obtinerea independentei fata de turci si cresterea rolului international,si pe de alta parte pe integrarea romanilor din afara granitelor in statul roman.
Domnia lui Cuza s-a incheiat in 1866,cand acesta a fost obligat sa abdice si inlocuit cu principele Carol I Hohenzollern.
Carol a avut cea mai lunga domnie din istoria romaniei caracterizata prin mai multe progrese:
-1866 prima constitutie interna a Romaniei;
-1877-1878 obtinerea independentei fata de turci si unirea cu Dobrogea;
-1880 infiintarea bancii nationale a Romaniei;
-1881 Romania devine regat;
-1883 Romania se alatura puterilor centrale;
-1913 in urma celui de-al doilea razboi balcanic Romania primeste partea de sud a Dobrogei numita Cadrilater.
Carol a sprijinit printr-o serie de societati culturale activitatea romanilor din Transilvania si Bucovina pentru mentinerea identitatii nationale si apropiere de unirea cu Romania.Astfel,in Transilvania,dupa formarea dualismului Austro-Ungar,Transilvania revine partii maghiare,iar Bucovina Austriei.
Situatia se inrautateste,astfel ca romanii lanseaza mai multe proteste,cel mai cunoscut fiind Memorandumul (1892).
Acesta a fost intocmit de catre fruntasii partidului national roman condus de Ion Ratiu.
El aparea la 100 de ani de la un alt memoriu important numit Suplex Libellus Valachorum lansat de reprezentantii scolii ardelene.
Ca si primul memorium,argumentele romanilor erau vechimea lor in acest spatiu si ponderea majoritara comparativ cu maghiarii.
Memoriumul a fost trimis parlamentului de la Budapesta si imparatului Franz Josef la Viena.El nu a fost acceptat si in 1894 liderilor partidului national roman li s-au deschis un proces de tradare nationala,fiind condamnati la ani grei de inchisoare.Ei vor fi eliberati insa un an mai tarziu la interventia regelui Romaniei Carol I pe langa Franz Josef.
In ceea ce priveste Basarabia,interesul Romaniei a fost mai scazut.Ca membra a Antantei,Rusia era principalul adversar al Romaniei,astfel ca statul roman a evitat orice actiune probasarabeana care ar fi insemnat declansarea unui conflict cu Rusia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467318
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori