Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Statutul minoritatilor in Romania

Incepand cu secolul XIX odata cu aparitia natiunilor,statele europene se confrunta cu o problema majora,si anume minoritatile.
Natiunea reprezinta o populatie compacta cu trecut istoric comun,care vorbeste aceeasi limba si are aceleasi idealuri istorice.
O trasatura importanta a natiunii o reprezinta componenta religioasa.Cei care nu au aceste trasaturi,in special aceeasi religie cu populatia majoritara sunt discriminati.
Discriminarea este o consecinta a teoriilor rasiale din secolul XIX (Gobineau,Chamberlain) care spun ca lumea se imparte in rase superioare si inferioare,si ca primordiala a fost rasa alba care este menita sa conduca.
Tot acum apar si curente precum darwinismul social si Eugenia.
Primul se refera la teoria lui Darwin despre originea si evolutia speciilor si afirma ca in societatea umana,ca si la animale,exista selectia naturala (cel puternic il "inghite" pe cel slab).
Eugenia spune ca este nevoie de un control al natalitatii in ceea ce priveste rasele inferioare sau persoanele cu handicap pentru a nu se putea inmulti.Acest control merge pana la sterilizare.
In Romania problema minoritatilor incepe odata cu constitutia din 1866 (Carol I)
Potrivit articolului 7 dreptul la cetatenie revine doar persoanelor ortodoxe.Aceasta prevedere se rasfrangea negativ in special asupra evreilor concentrati puternic in zona Moldovei.Dupa razboiul din 1877-1878 cand Romania obtine independenta,este obligata de marile puteri prin tratatul de pace de la Berlin sa modifice acest punct pentru a oferii statutul de cetatenie si neortodoxilor,in special turcilor si tatarilor,foarte numerosi in Dobrogea.
Cu toate acestea problema minoritatilor continua si in secolul XX.In 1907 izbucneste o puternica rascoala taraneasca indreptata impotriva arendasilor (administratorii mosiilor).
In Moldova 3 sferturi din mosii erau arendate de catre fratii Fischer (evrei de origini).
Constitutia din 1923 (Ferdinand I) da drepturi egale tuturor cetatenilor romani indiferent de nationalitate,religie sau orientare politica.
Minoritatile isi construiesc partide,isi deschid scoli cu predare in limba materna,sunt reprezentate in parlament.
In perioada interbelica minoritatile reprezinta 28% din populatia tarii,cei mai numerosi fiind maghiarii,evreii si germanii.
Este perioada in care odata cu aparitia nazismului se dezvolta si in romania curentul nationalist prin care se dorea purificarea etnica a tarii.
Apar partide de extrema dreapta precum Liga Apararii National Crestine (LANC) in frunte A.C.Cuza si Legiunea Arhanghelului Mihail (Corneliu Zelea Codreanu)
Legionarii sprijiniti de la Berlin vor trece in anii 30' la atentate asupra evreilor,dar si asupra sustinatorilor democratiei,cum este primul ministru I.G.Duca

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467315
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori