Muzica buna pe fiecare saptamana!!
Razboiul rece
Ele si-au impartit zonele de ocupatie , sovieticii au cerut dreptul de a ocupa si toate statele din estul Europei motivand ca vor sa se protejeze de o eventuala riposta din partea Germaniei.
Marile puteri au acceptat , insa Stalin a folosit trupele de ocupatie pentru a introduce regimul comunist in Polonia , Cehoslovacia , Ungaria , Iugoslavia , Albania si Romania.
Marile puteri au protestat si au cerut retragerea armatelor de ocupatie , Stalin a ramas pe loc si a transformat teritoriile ocupate in state satelit ale URSS. Cea mai dramatica situatie s-a petrecut cu Germania in partea de ocupatie sovietica rusii au introdus regimul comunist. Acest lucru a dus la ruperea Germania in doua :
- Germania de vest care era libera si a devenit republica federala Germania (R.F.G) cu capitala la Bonn
- Germania de est care este partea comunista , devenind republica democrata germana (R.D.G) cu capitala la Berlin
Berlinul era si el impartit in zone de ocupatie , sovieticii decizand separarea Berlinului de est de Berlinul de vest printr-un zid supranumit "Zidul rusinii".
In timp relatiile dintre cele doua lumi (comunista si liberala) s-au agravat tot mai mult , acestea incetand sa se organizeze una impotriva alteia , lumea libera formand N.A.T.O (organizatie politico-militara) , comunistii au raspuns fortat la tratatul de la Varsovia.
Din punct de vedere economic , lumea libera a format comunitatea economica europeana , C.E.E (devening mai tarziu Uniunea Europeana) , iar lumea comunista a infintat C.A.E.R (consiliul de ajutor economic reciproc).
In fruntea lumii libere se afla America , iar lumea comunista era condusa de sovietici. Cele doua puteri au inceput sa se inarmeze si sa se indrepte cu rachetele una impotriva celeilalte , atacandu-se in presa sau in spatiu , oprind exportul si importul de produse catre ceilalti astfel incat s-a ajuns la un razboi fara arme numit "Razboiul rece".
Au existat cateva momente , insa cand acest razboi putea devenii "fierbinte" :
- criza rachetelor sovietice din Cuba
- razboiul din Korea
- razboiul din Vietnam
Razboiul rece s-a incheiat abia in 1989 , odata cu prabusirea regimului comunist din Europa de Est.
Scurt istoric al PCR
- Condamna crimele comise in perioada lui Dej si lanseaza celebra politica de reabilitari.
Construirea Partidului Comunist Roman
Inceputul vietii politice moderne
Constitutia Romaniei si regimul actual
Al doilea razboi mondial
In acesta s-au confruntat doua forte , si anume statele axei si statele democratice impreuna cu URSS care au format fortele aliate.
In acest razboi Germania a ocupat pe rand Belgia , Olanda si Luxemburg , aceasta folosindu-se de avioane si tancuri pentru a scoate rapid adversarii din lupta. (razboi fulger - blitzkrieg)
Polonia a fost ocupata in doua saptamani , urmand apoi Norvegia si Danemarca. In primavara anului 1940 Germania a ocupat pe rand teritorile mentionate mai sus atacand si Franta. Pe 10 mai , nemtii erau la Paris , impreuna cu italienii care ocupasera partea de sud-est a Europei. Germanii stapaneau 3 sferturi din continent , in acest moment Stalin cerand respectarea tratatului Ribentropp-Molotov.
Conform acestei intelegeri , sovieticii au smuls Romaniei Basarabia si Bucovina de nord. Din acest motiv regele Carol al II-lea a fost obligat sa renunte la tron in favoarea fiului sau Mihai , insa conducerea efectiva a tarii a preluat-o generalul Ion Antonescu care a trecut de partea axei in speranta ca-l va convinge pe Hitler sa ii dea teritorile pierdute.
In iunie 1940 , Hitler declanseaza cel mai ambitios plan de pana atunci , invadarea URSS , in aceasta actiune fiind sprijiniti de Romania , Italia , Ungaria si Finlanda. In toata aceasta perioada Japonia reusise sa cucereasca numeroase teritorii din Asia de sud-est si zona Pacificului.
Pe data de 7 decembrie 1941 Japonia a atacat si distrus flota americana din Hawaii. Americani care pana atunci statusera neutri au intrat in razboi de partea aliatilor.
Incepand cu 1942 balanta s-a inclinat in favoarea aliatilor , nemtii fiind invadati de sovietici la Moscova (Leningrad si Stalingrad). Sovieticii au trecut la contraofensiva , nemtii au pierdut si razboiul care il duceau in Africa. In 1943 aliatii au debarcat in Normandia (Franta) a fost eliberata.
In august regimul condus de Ion Antonescu a fost inlaturat , iar Romania a intors armele impotriva Germaniei luptand impreuna cu Ungaria , Cehoslovacia so Austria.
Pe 9 mai 1945 , Germania a capitulat , Hitlar s-a sinucis in buncarul sau , 9mai devenind ziua victoriei. Ultima tara ramasa in razboi era Japonia , aici fanatismul ajungand la extrem , dar ramasi fara munitie , piloti japonezi se aruncau cu avioanele asupra vapoarelor americane pentru a le sporii pagubele (kamikaze).
Pentru a infrange Japonia , americani au decis lansarea a doua bombe atomice , si anume pe 6 august la Hiroshima si 9 august la Nagasaki.
Pe 2 septembrie 1945 Haponia a capitulat , incheiandu-se cel mai devastator razboi din istorie. (52 milioane de morti dintre care 6 milioane evrei ucisi in camerele de gazare din Polonia).
Organizarea postbelica a lumii
- Statele Unite
- Anglia
- Franta
- Italia
Aceste tari reprezentau "Consiliul celor 4". Acestea au discutat pe baza ideilor propuse de presedintele american Woodrow Wilson (cele 14 puncte) : dezarmarea statelor invinse plata unor despagubiri de razboi , crearea unui sistem de aparare colectiv care sa evite declansarea unui nou razboi mondial.
Pentru statele invinse s-au luat urmatoarele masuri:
- Germania a fost obligata la plata unei sume uriase ca despagubire de razboi. Teritorile Alsacia si Lorena au fost cedate Frantei.
Pe o suprafata de 50 de kilometri de la granita cu Franta li s-a interzis sa aduca soldati.
- Austro-ungaria s-a dezmembrat aparand statele nationale (Austria , Ungaria , Cehoslovacia). Alte teritorii au fost cedate Romaniei (Transilvania , Banat , Bucovina) formant Romania Mare. Austro-ungaria i-a cedat si Serbiei teritorii , formandu-se Iugoslavia.
- Bulgaria a pierdut iesirea la Marea Egee , iar imperiul otoman a disparut formand statul modern Turcia.
Tot la congres s-a infintat si societatea natiunilor cu sediul la Geneva. Aceasta trebuia sa vegheze ca niciun stat sa nu mai devina o amenintare pentru celelalte. La conducerea societatii natiunilor s-a aflat in 2 randuri in anii 30 romanul Nicolae Titulescu.
Desfasurarea razboiului
Austro-ungaria incurajata de Germania declara razboi Sarbiei. Celelalte membre ale puterii centrale (Italia si Romania) se declara neutre.
In 1914 armatele germane patrund in Franta , dar sunt oprite pe raul Marna , rusii pornind in sprijinul francezilor , insa sunt invinsi de nemti la Tannenberg la "Locurile Mazuriene".
In 1915 frontul se stabilizeaza sapandu-se transee folosindu-se gaze toxice , masti de gaze , costume de camuflaj. Italia intra in razboi de partea Antantei , iar Bulgaria de partea puterilor centrale.
In 1916 nemtii deschid un al doilea front in Franta la Verdun. Aflata intr-o situatie dificila Antanta cere in mod expres intrarea Romaniei in razboi de partea sa promitand in caz de victorie teren romanesc din Austro-ungaria.(Banatul , Transilvania , Bucovina). Romania acceapra , dupa o scurta ofensiva in Transilvania , romanii sunt obligati sa se retraga fiind atacati de la Dunare de armatele germano-bulgare. In urma infrangerilor de pe Jiu , Neajlov-Arges toata partea de sud a tarii este pierduta , armata retragandu-se in Moldova.
In 1917 se trece la un razboi total , folosindu-se tancuri , avioane , submarine.
Statele Unite intra in razboi de partea Antantei , Romania obtinand mari victorii si impiedicand intrarea puterilor centrale in Moldova , in noiembrie Rusia fiind cuprinsa de revolutia comunista condusa de Lenin , retragandu-se din razboi.
In 1918 ramasa singura pe frontul de est , Romania incheie in aprilie pacea cu puterile centrale de la Bucuresti , prin care era pusa in control german 90 de ani. Regele Ferdinand al Romaniei a refuzat sa semneze aceasta pace astfel incat ea nu s-a aplicat niciodata.
In vara victorile Antantei au scos pe rand din razboi puterile centrale , ultima ce a capitulat fiind Germania pe 11 noiembrie 1918. Romania aflandu-se in tabara invingatoare a primit dreptul de a se unii cu teritorile promise la inceputul razboiului.
Primul razboi mondial a facut 12 milioane de victime din care mai mult de jumatate din randul populatiei civile .
Europa aliantelor politico-militare
- tripla alianta ( Puterile centrale )
- tripla intelegere ( Antanta )
Tripla alianta isi are originile in alianta celor 3 imparatii formate la sfarsitul unui razboi din anul 1871. Cele 3 imparatii ( Germania , Rusia , Austro-Ungaria ) urmareau izolarea politica a Frantei.
In timpul razboiului ruso-turc , din 1877-1878 , in care si Romania a castigat independenta , intre Rusia si Austro-Ungaria au aparut neintelegeri cauzate de impartirea sferelor de influenta in zona Balcanilor.
Rusia s-a retras din alianta , iar in 1882 locul sau a fost luat de o noua putere ( Italia ).
Astfel s-a format Tripla alianta numita si "Puterile centrale" deoarece acestea se aflau in centru Europei. In 1883 in aceasta alianta intra si Romania , puterile ramase pe margine ( Franta , Rusia , Anglia ) vor pune bazele celui de-al doilea bloc politico-militar numit Tripla intelegere sau "Antanta".
Intre cele 2 aliante vor aparea o serie de conflicte la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Cel mai cunoscut conflict a fost cel in care au fost razboaiele balcanice. ( 1912-1913 )
In primul , statele de in Balcani au atacat Imperiul Otoman si l-au invins , dar la conferinta de pace de la Londra au aparut neintelegeri intre invingatori care vor duce la izbucnirea celui de al doilea razboi balcanic.
Bulgaria este atacata de fostii aliati , de Imperiul Otoman si chiar de Romania fiind invinsa. Congresul de pace s-a desfasurat la Bucuresti , Romania primind partea de sud a Dobrogei numita "Cadrilater".
Bulgaria insa era favorita Austro-ungariei , iar implicarea Romaniei in razboi impotriva sa a facut ca intre Romania si Austro-ungaria relatiile sa se tensioneze , motiv pentru care mai tarziu Romania va iesi din randul puterilor centrale.
Aparitia celor doua aliante politico-militare va duce si la o cursa a inarmarilor , introducerea serviciului militar obligatoriu in mai multe tari si in final la declansarea primului razboi mondial.
Revolutia din 1848
Imperiul colonial
Acest protest s-a datorat mai multor motive , acestea fiind urmatoarele:
- noile puteri (Germania , Italia , Japonia) doreau sa se afirme pe plan international
- dezvoltarea induscriei adusese o gama variata de noi produse pentru care nu exista piata de desfacere , de aici nevoia de noi pieti gasite pe teritoriul coloniile
- nevoia de materii prime pentru industrie
-nevoia de mana de lucru ieftina
In cucerirea coloniile marile puteri s-au orientat spre zonele inapoiate ale planetei (Africa , Asia centrala , Australia , Oceania).
In Africa cele mai multe colonii s-au impartit intre Anglia si Franta
Anglia a ocupat Egiptul , Sudanul si Africa de sud. Franta a ocupat Marocul , Algeria si Tunisia , Germania detinand doar Camerunul si Portugalia mozambicul.
In Asia cel mai mult si-a extins teritoriul Prusia care a ajuns sa se invecineze cu Mongolia si China. Anglia a cucerit India supranumita "Perla coroanei britanice" si Franta a cucerit Indochina.
Japonia a ocupat regatul de S-E al chinei numit "Manchulia".
In Oceanul Pacific , Germania a ocupat insulele "Marshall" si "Bismarok" , iar SUA a cucerit Hawaii-ul.
Anglia stapanea Australia si Noua Zeelanda , de asemenea aceasta detinea pe continentul American "Canada".
Cel mai mare imperiu colonial il avea Anglia , regina Victoria spunand ca in imperiul sau nu apune niciodata soarele.
Imperiul colonial a creat si o serie de probleme , acestea fiind :
- exploatarea la sange a populatiei cucerite
- raspandirea unor boli in colonii
- lupta dintre marile puteri pentru teritoriu , ce va duce la izbucnirea primului razboi mondial.
Revolutia Maghiara din 1956
Revoluția începe
Rezistența sovietică
În 23 octombrie 1956 Uniunea Sovietică a executat o intervenție militară în Ungaria, plănuită încă din aprilie, din cauza situației interne din Ungaria, atunci când rușii au auzit că Rákosi a plănuit eliminarea unui mare număr de intelectuali maghiari, iar Gerő a pierdut controlul asupra țării. Trupele sovietice erau staționate de mai multă vreme, în așteptare, pe teritoriul României.[3]
Intervenția rușilor a avut loc pe data 23 octombrie1956, aceeași zi în care la Budapesta are loc un mare miting studențesc desfășurat la Universitatea tehnică. Timp de 5 zile se duc lupte dure între studenții unguri și forțele AVH (poliția secretă maghiară) și trupele sovietice.
Revoluția a căzut între 4 și 10 noiembrie
În 4 noiembrie 1956 au intrat din nou în Ungaria trupele sovietice. Uniunea Sovietică justifică intervenția militară pe baza responsibilitații față de Pactul de la Varșovia prin formarea guvernului János Kádár, în 3 noiembrie 1956. Această intervenție a fost o combinație de artilerie si bombardamente și a fost coordonată de acțiuni cu tancuri (6000 de tancuri) Imre Mécs a zis că armata sovietică a folosit mai multe tancuri împotriva Ungariei față de ce au folosit germanii pentru invadarea URSS-ului în cel de-al doilea război mondial. Ținta a fost Budapesta, care a fost bombardată de artileria sovietică. Această acțiune a continuat până ce consiliul muncitoresc, studenții și intelectualii au cerut încetarea focului în 10 noiembrie1956
- Imre Nagy a fost arestat în 22 noiembrie, inițial de János Kádár, și dus în România. Aici, cu concursul Securității, este deținut într-o casă conspirativă din Snagov, sub pază și strictă supraveghere. Convorbirile telefonice îi erau interceptate, corespondența confiscată, fiind - de asemenea - filat 24 de ore din 24. De îndată ce comuniștii unguri, la cererea expresă a Moscovei, cer românilor predarea lui Nagy pentru a fi "judecat", guvernul român se execută.
- Este readus în Ungaria, la Budapesta, și condamnat la moarte prin spânzurare în 16 iunie 1958, printr-un simulacru de proces, în buna tradiție a justiției staliniste.
Diploma Cavalerilor Ioaniti
Intemeierea Dobrogei
Romania in perioada regimului comunist
China-de la societatea socialista la economia de piata
Natiunile si unirea lor
Romanii traiau raspanditi in 3 imperii :
- Tansilvania , Banatul si Bucovina (imperiul habzburgic transformat in anul 1867 in Austro-Ungaria).
- Basarabia se afla in imperiul rus , iar Tara Romaneasca si Moldova se aflau in imperiul otoman.
Cele mai mari sanse de a se uni le aveau teritoriile aflate in aceleasi imperii , din acest motiv primul pas a fost facut de Tara Romaneasca si Moldova.
In 1856 la Congresul de pace de la Paris s-a luat in discutie unirea Tarii Romanesti cu Moldova , marile puteri fiind impartite in sustinerea acestui proiect.
S-a hotarat ca romanii sa decida singuri daca vor sau nu unirea.
Anul urmator s-au infintat niste adunari ad-hoc (Mos Ion Roata) , acestea stabilind faptul ca romanii vor sa se uneasca , marile puteri insa nu au acceptat decat o unire legislativa , in rest sa fie ca si pana atunci , 2 domnii , 2 guverne si 2 parlamente. Dar romanii au incalcat aceasta hotarare.
Pe 5 ianuarie 1859 , domn al Moldovei a fost ales Alexandru Ioan Cuza.
Pe 24 ianuarie , domn al Moldovei a fost ales tot Cuza , astfel acesta a format Romania.
Acest stat era in continuare sub controlul otoman , insa in urma razboiului din Balcani din 1877-1878 , Romania si-a obtinul independenta , celelalte teritorii ramase pe dinafara unindu-se abia la sfarsitul primului razboi mondial.
In cazul Germaniei lupta de unificare a fost preluata de Prusia , aceasta purtand razboi cu Danemarca , Austria si Franta. Franta a fost invinsa in 1871.
Napoleon al 3-lea a fost detronat , iar regele Prusiei s-a incoronat imparat al Germaniei la Paris.
In cazul Italiei , regele Victor Emanuel a fost unul din cei ce doreau eliberarea. S-au dus razboaie cu Franta si Austria pentru eliberarea partii de Nord , astfel in 1859 s-au pus bazele statului italian cu capitala la Florenta.
Ultimul teritoriu unit a fost statul papal.
In urma acestei actiuni Roma a devenit noua capitala a Italiei.
Natiunile si statele nationale
Natiunea reprezinta o populatie care stapaneste anumite obiceiuri , traditii si care se lupta pentru aceleasi idealuri. La mijlocul acestui second , in Europa existau doar cateva natiuni care traiau intr-un stat propriu numit stat national ( francezii , englezii ) , celelalte erau risipite pe teritoriul mai multor imperii multi-nationale ( romanii din Transilvania , Banat si Bucovina erau un imperiu habzburgic . Austria si Basarabia erau niste imperii ruse , iar Tara Romaneasca si Moldova erau imperii otomane.)
Daca statele nationale aveau ca prioritati dezvoltarea industriei , a invatamantului , culturii , natiunile asuprite isi doreau in primul rand eliberarea de sub dominatia straina si unirea intr-un singur stat.
In Franta si Anglia , dupa revolutia de la 1848 economia s-a dezvoltat rapid , invatamantul a devenit obligatoriu , s-a introdus votul universal , formandu-se partide politice si s-au dezvoltat drumurile si caile ferate , toate acestea facand ca diferentele economice si culturale dintre diferite zone sa scada.
In Franta toate acestea s-au datorat celui de al doilea imperiu in frunte cu Napoleon al 3-lea.
In Anglia momentul de maxim progres a aparut in timpul reginei Victoria , fiind momentul in care Anglia devine cea mai mare putere coloniala controland teritorii de pe toate continentele , pe langa titlurile mostenite de la stramosii sai il primeste si pe acela de imparateasa a Indiei.
Revolutia de la 1848-1849
- tarani doreau pamant
- muncitorii doreau conditii mai bune de munca si salarii mai mari
- burghezii ( oamenii cu bani ) doreau preluarea controlului politic
Revolutia a izbucnit in Franta. Monarhia din iulie a fost inlaturata proclamandu-se "Republica a 2-a" , in acelasi timp formandu-se un guvern provizoriu , din reprezentanti ai burgheziei care au luat o serie de masuri :
- s-au infintat atelierele nationale ( fabrici de stat care asigurau locuri de munca pentru toti somerii )
- s-a introdus votul universal
- s-au organizat alegeri
In urma alegerilor , presedintele Frantei a devenit Ludovic Bonaparte , nepotul lui Napoleon I .
Treptat revolutia s-a stins , atelierele nationale fiind prea costisitoare. In 1852 Bonaparte s-a proclamat imparat sub numele de Napoleon al III-lea , astfel a luat nastere al doilea imperiu francez.
In imperiul habzburgic , revolutia a avut drept scop eliberarea popoarelor asuprite si infintarea de state proprii nationale.
Au avut loc miscari de la Milano la Frankfurt , la Bratislava , la Blaj etc.
Peste tot insa , interventia armatelor sfintei aliante a dus la sfarsitul revolutiei.
In Tara Romaneasca actiunile au avut o intensitate diferita. In Moldova revolutionarii in frunte cu Vasile Alecsandri au lansat decat programe revolutionare.
In Tara Romaneasca si Transilvania s-a ajuns chiar la lupte cu imperiul otoman sau cu regimul austriac.
Principalii conducatori ai revolutiei au fost Nicolae Balcescu ( Tara Romaneasca ) si Avram Iancu ( Transilvania ).
Desi revolutia a avut unele realizari , interventia marilor imperii au dus la infrangerea sa , iar obiectivele sale au ramas sa fie indeplinit in decenile urmatoare.
Intemeierea Moldovei
Existenta unor formatiuni politice inca de la sfarsitul sec. al XIII-lea in partea de nord a Moldovei”Tara Romanilor”.Existenta unor drumuri comerciale de la Marea Baltica la gurile Baia.In 1277 romanii de aici luptau impotriva rusilor.In 1322 erau mentionati niste puternici ai locurilor.
Etape:
1.1352-1353 a avut loc primul descalecat-Descalecatul lui Dragos,voievod roman din Maramures,intemeiaza in nordul Moldovei o marca de suzeranitate Ungariei.Marca lui Dragos avea central la Baia,apoi la Siret si purta denumirea de Moldova Mica.
2.1359-al doilea descalecat-Descalecatul lui Bogdan,voievod roman din Maramures ii alunga pe urmasii lui Dragos si declara independenta Moldovei.
3.1364-revolta Moldovei,condusa de Bogdan I impotriva Ungariei pentru mentinerea independentei.Sunt respinse incercarile maghiare de a restaura dominatia la rasarit de Carpati.Bogdan I organizeaza Moldova intr-un stat deplin,intr-o domnie.
Europa intre revolutie si contrarevolutie
Astfel s-a creat un curent revolutional , acestuia opunandu-se "Sfanta alianta" care inclusiv prin interventia armata a incercat sa mentina hotararile luate in "Congresul de la Viena".
Din Aceste motive in perioada cuprinsa intre anii 1815-1849 Europa a oscilat intre revolutie si contrarevolutie.
In Franta dupa congresul de la Viena revine la putere dinastia de Bourbon in frunte cu Ludovic al 18-lea , noul regim aducand teroarea asupra sustinatorilor lui Napoleon (bonapartistii) si a celor care doreau revenirea la perioada republicii (republicanii).
In 1818 Franta s-a alaturat "Sfintei aliante" , Ludovic al 18-lea fiind urmat de Carol al 10-lea.
In 1830 a ibucnit insa o revolutie care a dus la inlaturarea definitiva a dinastiei de Bourbon , care a fost inlocuita de regele Ludovic Filip de Orleans , noul regim numindu-se "monarhia din iulie".
In tarile romane au avut loc deasemenea actiuni revolutionare si contrarevolutionare.
In urma revolutiei conduse de Tudor Vladimirescu (1821) , Tara Romaneasca si Moldova au iesit de sub regimurile fanariote (timp de un secol turcii numeau la conducerea celor doua tari domnitori de origine greaca ce traiau in cartierul fanar in Istambul).
In 1931 cele doua tari au primit si primile legi cu valoare de constitutie numite "regulamente organice".
Intemeierea Tarii Romanesti
-context extern favorabil
-existenta unor formatiuni politice mentionate in Diploma cavalerilor Ioaniti din 1247
-voievodatul condus de Litovoi
-voievodatul condus de Seneslau
-cnezatele lui Farcas si Ioan
-Tara Severinului
Etape:
1.1272-1275 Incercarea lui Litovoi de a obtine independenta fata de Ungaria a esuat in 1272 fiind ucis in lupta.Fratele sau,Barbat,luat prizonier s-a rascumparat cu o mare suma de bani
2.1291 Descalecatul lui Negru-Voda din Fagaras de catre regalitatea maghiara a determinat o parte a populatiei de aici sa treaca la S de Carpatii,in frunte cu Negru-Voda.A intemeiat un nou stat in zona Campulungului(Prima capitala tarii).Si-a extins autoritatea mai intai in Oltenia apoi catre E.
3.Etapa lui Basarab,Intemeietorul(1310-1352)
A reunit toate formatiunile politice sub conducerea sa,punand bazele unui stat cu numele Valahaia Nord-Dunareana.Capitala si curtea domneasca erau la Curtea de Arges.Au fost create institutii politice si bisericesti.Si-a luat titlul de mare voievod si domn,insemnand ca devense cel mai important coducator din toata Tara Romaneasca.In timpul sau Tara Romaneasca se intindea si in S teritoriului de la Nistru si Prut,numita din secolul al XIX-lea”Basarabia”.In 1324 Basarab a recunoscut suzeranitatea Basarabiei.Obtine independent Ungariei in urma bataliei de la Posada-1330.
4.Consolidarea statului
Urmasul lui Basarab a fost Nicolae Alexandru(1352-1364).Si-a luat titlul de “singur stapanitor.In 1359 a infiintat Mitropolia ortodoxa a Tarii Romanesti.A restabilit legaturile de colaborare cu Ungaria.
Statutul politic al romanilor
Odata cu integrarea Transilvaniei in sistemul feudal maghiar,nobilii romani si-au pierdut pozitiile detinute inainte de cucerire.La inceputul cuceririi,zonele locuite de romani s-au bucurat de autonomie,ulterior aceasta fiind limitata sau suprimata.Adoptarea religiei romano-catolice de catre unguri,sub Stefan I cel Sfant,a intensificat politica de deposedare fortata a romanilor.In zonele in care aveau majoritatea absoluta romanii isi pastrau vechile forme de organizare si institutiile cnejilor,juzilor si voievozilor ale caror atribute erau:>asigurau administrarea statelor sau “tarilor”.>functionau ca elemente de legatura cu administratia centrala.>judecau impreuna cu batranii satelor problemele dintre membrii comunitatii.>repartizau sarcinile fiscape stabilite de stat.Elementul de rezistenta al romanilor era Biserica Ortodoxa.Rezistenta elementului romanesc din Transilvania a fost sprijinita si de legaturile specifice cu Tara Romaneasca si Moldova.
Stand by OFF!
Blog in Stand By Momentan!!
Congresul de la Viena si Sfanta Alianta
Congresul a stabilit 2 principii :
- Principiul legitimitatii
- Principiul echilibrului european
Primul spunea ca toti regii care isi pierdusera tronul in timpul revolutiei franceze sau in timpul razboiului lui Napoleon trebuiau sa se intoarca la conducere pentru ca lor li se cuvenea acest drept dat de Dumnezeu.
Al doilea principiu spunea ca nicio putere nu trebuie lasata sa ajunga atat de mare incat sa le controleze pe celelalte cum fusese in cazul Frantei. Pe langa acestea congresul a mai stabilit noi granite in Europa.
Astfel Franta a fost redusa la granitele din 1972 , deasemenea fiind obligata sa suporte o armata de ocupatie , la conducerea sa revenind familia Bourbon prin regele Ludovic al 18-lea.
Belgia si Olanda au format regatul tarilor de jos.
Cele peste 35 de state germane in frunte cu Prusia au format confederatia germana , controlata de Austria.
Italia a ramas faramitata in mai multe state mici :
-Regatul Sardiniei (Piemontul)
-Regatul celor 2 Sicilii
-Statul Papal
Tot la Viena s-a format si “Sfanta Alianta” astfel imparatii Rusiei , Austriei si regele Prusiei au stabilit sa apere chiar si prin razboi principiile si hotararile congresului.
In 1818 Sfintei Aliante i s-a aliat Franta.
Formarea statelor nationale
Anul urmator aceste adunari au functionat si au dat raspuns favorabil unirii, cerind ca noul stat sa fie condus de un print strain, membru al unei familii domnitoare in Europa.
Marile puteri insa nu au acceptat o unire deplina ci doar una legislativa , noul stat urmind sa aiba in continuare, doi domni, doua guverne, doua adunari. Pe 5 si 24 Ianuarie 1859 au avut loc alegerile de domni in Moldova si Tara Romaneasca . Ambele adunari l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza . Imediat dupa dubla alegere Cuza a trecut la infaptuirea unirii depline , capitala a fost fixata la Bucuresti si incepind cu 1860 s-a folosit numele de Romania.
Cuza a realizat mai multe reforme printre care reforma agrara si a introdus invatamintul de 4 ani obligatoriu si gratuit.
In 1866 o grupare de boieri numita Monstruoasa Coalitie l-a inlaturat de pe tron si a fost adus un print strain din familia domnitoare a Prusiei care s-a incoronat sub numele de Carol I.
In urma razboiului cu turcii din 1977-1978 Romania si-a obtinut independenta astfel ca in 1881 a devenit regat.
Celelalte teritorii aflate sub dominatie straina Transilvania, Basarabia, Bucovina vor fi unite cu Romania abia la sfirsitul primului razboi mondial (1918).
Acesti pasi au fost urmati si de alte state care s-au unificat.
Germania s-a unificat in jurul Prusiei purtind mai multe razboaie cu Franta si Austria. In 1871 regele Prusiei ,Wilhelm I s-a proclamat imparat al Germaniei la Paris punind bazele celui de-al II –lea Imperiu German( al doilea Reich).
In 1859 s-a unificat Italia in jurul Sardiniei, regele acesteia Victor Emanuel a devenit rege al Italiei.
State nationale si multinationale in a doua jumatate a secolului XIX
Statele nationale cuprindeau intre granitele lor o singura natiune care vorbea aceasi limba , avea un trecut istoric comun, obiceiuri, traditii si idealuri comune.
Statele multinationale erau imperii care stapineau mai multe natiuni, astfel imperiul Habsburgic, transformat in 1867 in Austro-Ungaria cuprindea pe linga austrieci, germani , polonezi, italieni, croati, maghiari si romani. Toate aceste natiuni urmareau sa se elibereze si sa-si creeze propriile state nationale.
Lupta lor a avut un succes mai mare in regimurile liberale. Ideologia liberala spunea ca fiecare om este liber sa faca tot ceea ce este legal si moral pentru a-i fi bine.
In declaratia de independentaa SUA se spunea ca unul dintre drepturile naturale ale oamenilor il reprezinta cautarea fericirii.
Ideologia liberala sustinea separarea puterilor in stat; organizarea de culegeri libere, implicarea poporului in conducerea statului(suveranitatea poporului) modernizarea tarii prin incurajarea industriei, invatamintului, culturii.
Existau si state controlate de conservatori. Acestia sustineau mentinerea traditiilor, a ordinii deja existente.Ei erau adeptii sistemului feudal si spuneau ca orice progres trebuie facut cu pasi mici (tehnica pasilor marunti). In timp ce liberalii sustineau votul universal, conservatorii erau pentru votul cenzitar(doar cei cu o anumita avere puteau vota).
In afara celor doua curente democratice au aparut si curente totalitare(nationalismul).
Narionalismul insemna laudarea excesiva a unei natiuni si criticarea celorlalte.
Existau persoane care incercau sa sustina lupta de eliberare a propriei natiuni, aratau ca acea natiune a facut numai lucruri bune.
Forma maxima a nationalismului a reprezentat rasismul care sustinea ca exista rase superioare si rase inferioare , rase nascute pentru a conduce si rase ce trebuie sa fie sclave.
Natiunea romana a cunoscut si ea cele trei modele ideologice :
- liberalism;
- conservatorism;
- nationalism.
Dupa revolutia de la 1848, principalul ideal a devenit unirea tuturor romanilor intr-un singur stat. Acest lucru era foarte complicat pentru ca Tara Romaneasca si Moldova depindeau de ImperiulOttoman, Transilvania si Bucovina de Habsburgi iar Basarabia facea parte din Imperiul Rus. Cel mai usor de unit erau Tara Romaneasca si Moldova deoarece beneficiau de autonomie interna(domnitori, guverne, adunari proprii) si doar erau obligate sa plateasca un tribut turcilor.
Pentru a avea mai mult succes romanii au incercat sa gaseasca sprijin la marile puteri europene (Franta) dar si la alte tari care erau in aceasi situatie ( Rusia urmarea unificarea Germaniei, Sardinia urmarea unificarea Italiei).
Revolutia industriala
In secolul XVIII sunt descoperite masinile care duc la inlocuirea manufacturii cu fabrica. Masinile aveau avantajul ca faceau o munca mai de calitate intr-un timp mai scurt si cu mai putin effort. Ele inlocuiau munca a 100 de oameni , prima masina fiind “masina cu aburi” inventata de James Watt.
Aceasta folosea puterea aburului pentru a forma miscarea.
O alta inventie a fost razboiul de tesut mecanic si presa hidraulica.
Masinile erau facute din fier si pentru a fi puse in miscare consumau foarte mult carbune , de aceea industria s-a mai dezvoltat mai ales in Anglia care avea mari cantitati de fier si carbune. Anglia a devenit atelierul lumii.
Masinile erau foarte scumpe , pentru achizitionarea lor trebuiau investite mari sume de bani.
Patronii au facut imprumuturi la banci , numai cei care aveau foarte multi bani rezistand , iar companiile mici au fost inghitite sau au dat faliment.
Si aici apare o serie de specialisti :
-mecanici
-ingineri
Toate aceste transformari au purtat numele de “revolutia industriala”. Ea a avut si unele dezavantaje , folosirea masinilor lasand multi muncitori pe drumuri , care au ingrosat randurile cersetorilor si vagabonzilor sau au emigrat in America. Tot acum apar si grevele ca forme de protest prin care muncitorii cer salarii mai mari sau locuri mai bune de munca.
Revolutia Glorioasa
La randul lor, protestantii erau de 2 categorii: puritanii si prezbiterienii.
Problemele religioase au dus rapid la un conflict intre rege si parlament. Regele a incercat sa impuna modelul absolutist insa parlamentul a ripostat pentru ca astfel puterile sale erau diminuate. Ca urmare in 1628 parlamentul a initiat “Petitia Drepturilot” prin care cerea respectarea drepturilor sale de catre rege. Regele a ripostat spunand ca nu raspunde decat in fata lui Dumnezeu si ca urmare a respind Petitia. Lucrurile s-au complicat in timpul lui Carol I Stuart.
Acesta vazand opozitia parlamentului la cererile sale a incercat sa guverneze singur prin decrete regale.
In 1640 aflandu-se in impas din cauza unui costisitor razboi cu Scotia, Carol I a fost obligat sa cheme din nou parlamentul pentru a vota impozite necesare strangerii de fonduri pentru razboi. Parlamentul a refuzat si a adresat regelui Mustrarea cea Mare in care cerea sa anuleze toate decretele date pana atunci. Curand insa lucrurile s-au radicalizat. Regele si-a construit propira armata si a pornit razboi impotriva parlamentului. Parlamentul si-a creat si el o armata si, sub conducerea lui oliver Cromwell a obtinut victoria. Regele a fost capturat, judecat si executat. A fost programata republica sub conducerea lui Cromwell care si-a luat titlul de Lord Protector.
Dupa moartea lui Cromwell parlamentul a hotarat revenirea la monarhie in frunte cu Carol II si apoi Iacob II Stuart. Situatia s-a inflamat insa din nou. Iacob al II-lea s-a convertit la catolicism si a dorit reintroducerea absolutismului. Ca urmare in 1689 s-a hotarat inlaturarea definitiva a dinastiei Stuart. De la tronul Angliei. Ca rege a fost adus din Olanda Wilhelm al III-lea de Orania, care a fost obligat sa dea tarii Declaratia Drepturile. Parlamentul devenea principala putere in stat care dadea legi, controla activitatea guvernului si numea Primul Ministru. Aceasta transformare s-a numit revolutia glorioasa. In deceniile urmatoare s-au realizat si alte reforme:
- Uniunea dintre Anglia si Scotia;
- Regatul Unit al Marii Britanii
- S-au format partidele politice
- A fost dat “Habeas Corpus Act” in care se stabilea “Prezumtia de Nevinovatie”