In anul 1914 mostenitorul tropului Austro-ungariei a fost Frantz Ferdinand care a facut o vizita la Sarajevo (Bosnia) si a fost asasinat de un student sarb.
Austro-ungaria incurajata de Germania declara razboi Sarbiei. Celelalte membre ale puterii centrale (Italia si Romania) se declara neutre.
In 1914 armatele germane patrund in Franta , dar sunt oprite pe raul Marna , rusii pornind in sprijinul francezilor , insa sunt invinsi de nemti la Tannenberg la "Locurile Mazuriene".
In 1915 frontul se stabilizeaza sapandu-se transee folosindu-se gaze toxice , masti de gaze , costume de camuflaj. Italia intra in razboi de partea Antantei , iar Bulgaria de partea puterilor centrale.
In 1916 nemtii deschid un al doilea front in Franta la Verdun. Aflata intr-o situatie dificila Antanta cere in mod expres intrarea Romaniei in razboi de partea sa promitand in caz de victorie teren romanesc din Austro-ungaria.(Banatul , Transilvania , Bucovina). Romania acceapra , dupa o scurta ofensiva in Transilvania , romanii sunt obligati sa se retraga fiind atacati de la Dunare de armatele germano-bulgare. In urma infrangerilor de pe Jiu , Neajlov-Arges toata partea de sud a tarii este pierduta , armata retragandu-se in Moldova.
In 1917 se trece la un razboi total , folosindu-se tancuri , avioane , submarine.
Statele Unite intra in razboi de partea Antantei , Romania obtinand mari victorii si impiedicand intrarea puterilor centrale in Moldova , in noiembrie Rusia fiind cuprinsa de revolutia comunista condusa de Lenin , retragandu-se din razboi.
In 1918 ramasa singura pe frontul de est , Romania incheie in aprilie pacea cu puterile centrale de la Bucuresti , prin care era pusa in control german 90 de ani. Regele Ferdinand al Romaniei a refuzat sa semneze aceasta pace astfel incat ea nu s-a aplicat niciodata.
In vara victorile Antantei au scos pe rand din razboi puterile centrale , ultima ce a capitulat fiind Germania pe 11 noiembrie 1918. Romania aflandu-se in tabara invingatoare a primit dreptul de a se unii cu teritorile promise la inceputul razboiului.
Primul razboi mondial a facut 12 milioane de victime din care mai mult de jumatate din randul populatiei civile .
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!