In 1603 se stinge dinastia Tudor-ilor. La conducerea Angliei vine Iacob I Stuart. In acea perioada Anglia era divizata din punct de vedere religios intre protestanti si catolici.
La randul lor, protestantii erau de 2 categorii: puritanii si prezbiterienii.
Problemele religioase au dus rapid la un conflict intre rege si parlament. Regele a incercat sa impuna modelul absolutist insa parlamentul a ripostat pentru ca astfel puterile sale erau diminuate. Ca urmare in 1628 parlamentul a initiat “Petitia Drepturilot” prin care cerea respectarea drepturilor sale de catre rege. Regele a ripostat spunand ca nu raspunde decat in fata lui Dumnezeu si ca urmare a respind Petitia. Lucrurile s-au complicat in timpul lui Carol I Stuart.
Acesta vazand opozitia parlamentului la cererile sale a incercat sa guverneze singur prin decrete regale.
In 1640 aflandu-se in impas din cauza unui costisitor razboi cu Scotia, Carol I a fost obligat sa cheme din nou parlamentul pentru a vota impozite necesare strangerii de fonduri pentru razboi. Parlamentul a refuzat si a adresat regelui Mustrarea cea Mare in care cerea sa anuleze toate decretele date pana atunci. Curand insa lucrurile s-au radicalizat. Regele si-a construit propira armata si a pornit razboi impotriva parlamentului. Parlamentul si-a creat si el o armata si, sub conducerea lui oliver Cromwell a obtinut victoria. Regele a fost capturat, judecat si executat. A fost programata republica sub conducerea lui Cromwell care si-a luat titlul de Lord Protector.
Dupa moartea lui Cromwell parlamentul a hotarat revenirea la monarhie in frunte cu Carol II si apoi Iacob II Stuart. Situatia s-a inflamat insa din nou. Iacob al II-lea s-a convertit la catolicism si a dorit reintroducerea absolutismului. Ca urmare in 1689 s-a hotarat inlaturarea definitiva a dinastiei Stuart. De la tronul Angliei. Ca rege a fost adus din Olanda Wilhelm al III-lea de Orania, care a fost obligat sa dea tarii Declaratia Drepturile. Parlamentul devenea principala putere in stat care dadea legi, controla activitatea guvernului si numea Primul Ministru. Aceasta transformare s-a numit revolutia glorioasa. In deceniile urmatoare s-au realizat si alte reforme:
- Uniunea dintre Anglia si Scotia;
- Regatul Unit al Marii Britanii
- S-au format partidele politice
- A fost dat “Habeas Corpus Act” in care se stabilea “Prezumtia de Nevinovatie”
Muzica buna pe fiecare saptamana!!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!