Muzica buna pe fiecare saptamana!!

State nationale si multinationale in a doua jumatate a secolului XIX

Dupa revolutia de la 1848 in Europa existau doua categorii de state multinationale.
Statele nationale cuprindeau intre granitele lor o singura natiune care vorbea aceasi limba , avea un trecut istoric comun, obiceiuri, traditii si idealuri comune.
Statele multinationale erau imperii care stapineau mai multe natiuni, astfel imperiul Habsburgic, transformat in 1867 in Austro-Ungaria cuprindea pe linga austrieci, germani , polonezi, italieni, croati, maghiari si romani. Toate aceste natiuni urmareau sa se elibereze si sa-si creeze propriile state nationale.
Lupta lor a avut un succes mai mare in regimurile liberale. Ideologia liberala spunea ca fiecare om este liber sa faca tot ceea ce este legal si moral pentru a-i fi bine.
In declaratia de independentaa SUA se spunea ca unul dintre drepturile naturale ale oamenilor il reprezinta cautarea fericirii.
Ideologia liberala sustinea separarea puterilor in stat; organizarea de culegeri libere, implicarea poporului in conducerea statului(suveranitatea poporului) modernizarea tarii prin incurajarea industriei, invatamintului, culturii.
Existau si state controlate de conservatori. Acestia sustineau mentinerea traditiilor, a ordinii deja existente.Ei erau adeptii sistemului feudal si spuneau ca orice progres trebuie facut cu pasi mici (tehnica pasilor marunti). In timp ce liberalii sustineau votul universal, conservatorii erau pentru votul cenzitar(doar cei cu o anumita avere puteau vota).
In afara celor doua curente democratice au aparut si curente totalitare(nationalismul).
Narionalismul insemna laudarea excesiva a unei natiuni si criticarea celorlalte.
Existau persoane care incercau sa sustina lupta de eliberare a propriei natiuni, aratau ca acea natiune a facut numai lucruri bune.
Forma maxima a nationalismului a reprezentat rasismul care sustinea ca exista rase superioare si rase inferioare , rase nascute pentru a conduce si rase ce trebuie sa fie sclave.
Natiunea romana a cunoscut si ea cele trei modele ideologice :
- liberalism;
- conservatorism;
- nationalism.
Dupa revolutia de la 1848, principalul ideal a devenit unirea tuturor romanilor intr-un singur stat. Acest lucru era foarte complicat pentru ca Tara Romaneasca si Moldova depindeau de ImperiulOttoman, Transilvania si Bucovina de Habsburgi iar Basarabia facea parte din Imperiul Rus. Cel mai usor de unit erau Tara Romaneasca si Moldova deoarece beneficiau de autonomie interna(domnitori, guverne, adunari proprii) si doar erau obligate sa plateasca un tribut turcilor.
Pentru a avea mai mult succes romanii au incercat sa gaseasca sprijin la marile puteri europene (Franta) dar si la alte tari care erau in aceasi situatie ( Rusia urmarea unificarea Germaniei, Sardinia urmarea unificarea Italiei).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467344
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori