Muzica buna pe fiecare saptamana!!

Intretinerea igienica a bucatariei

Activitatea in bucatarie impune respectarea cu strictete a masurilor generale de igiena,precum si a unor norme si cerinte specifice legate de conditiile in care se desfasoara munca.

Problema trebuie privita cu deosebita atentie si in mod permanent atat de gospodina,cat si de membrii familiei,deoarece incalcarea normelor de igiena are consecinte de mari proportii,cu urmari de gravitate incalculabila.

Ordinea si curatenia constituie principalele dovezi ale respectarii normelor de igiena.Grija trebuie indreptata in egala masura asupra curateniei corpului,a imbracamintei,a spatiului,utilajelor,mobilierului,ustensilelor,vaselor etc.

In toate fazele tehnologice preparatele culinare pot suferi o contaminare cu microbi,daca nu se iau masuri de respectare stricta a igienei.Sursele de contaminare a preparatelor culinare pot fi:incaperea(dusumeaua,peretii),utilajele,mobilierul,ustensilele de lucru,ambalajele,precum si gospodina angrenata in procesul de preparare a alimentelor (prin intermediul mainilor si al echipamentului de protectie a alimentelor).

Un produs alimentar contaminat poate constitui sursa insamantarii cu microbi a produselor proaspete.Asa de pilda,unele zarzavaturi au pe suprafata lor ramasite de pamant care contin cantitati mari de microbi.De asemenea,solzii,branhiile,intestinele pestilor si intestinele pasarilor contin foarte multi microbi.

In timpul prelucrarilor culinare,precum si al pastrarii diferitelor alimente,microbii de pe produsele care nu au fost supuse inca prelucrarii tehnologice pot trece pe produsele curatate si spalate,sau pe semipreparate si produsele finite.

Avand in vedere faptul ca microbii se inmultesc foarte repede,orice contaminare cat de mica a mobilierului,ustensilelor si vaselor de bucatarie poate duce,ulterior,la o insamantare masiva a preparatelor culinare cu germeni.

Din aceste considerente,constiinta gospodinei trebuie astfel formata,incat sa mentina in bucatarie o stare perfecta de curatenie.Curatenia trebuie facuta atat inainte de inceperea lucrului,cat si dupa terminarea lui.Paralel cu efectuarea curateniei,incaperea trebuie sa fie bine ventilata.Peretii,usile,ferestrele si pervazurile se spala sau se sterg cu carpe umezite (dupa caz).

Chiuveta se spala bine,dupa ce din ea au fost indepartate in prealabil resturile de hrana.

Curatenia generala a bucatariei consta din maturatul pardoselii,stersul prafului de pe tavan si pereti,spalarea cu apa calda si detergenti,urmata de dezinfectia cu o solutie de bromocet avand concentratia de 20/00,prin pulverizarea ei cu ajutorul unei pompe sau a aspiratorului (folosind orificiul de refulare a aerului),a suprafetelor impermeabilizate (faiantele) ale peretilor,a pardoselii si a suprafetelor de lucru.Curatenia se termina prin spalarea cu apa,dupa 10 minute,a acestor suprafete.

Mobilierul din bucatarie (mese de lucru,dulapuri) trebuie intretinut in stare de curatenie perfecta.Dupa indepartarea resturilor alimentare,mobilierul (masa de lucru) va fi bine spalat cu apa fierbinte,soda calcinata si cu peria,apoi dezinfectat cu o solutie de bromocet concentratie 20/00 prin pulverizare.

Dezinfectia astfel facuta va fi urmata la un interval de circa 10 minute de o limpezire minutioasa cu apa curata pana la indepartarea totala a urmelor de bromocet.

Obiectele folosite la efectuarea curateniei se spala bine sub jet de apa calduta,se dezinfecteaza cu solutie bromocet 20/00 si se aseaza la uscat in rastelul destinat acestui scop sau in debara.

Colectarea gunoiului menajer in bucatarie se face in cutii metalice sau din plastic,prevazute cu capac si pedala.

In lipsa acestora,se folosesc galeti de plastic in care se introduc pungi de polietilena.

La terminarea lucrului in bucatarie gospodina are urmatoarele obligatii:

-sa aseze alimentele neperisabile in rafturi sau dulapuri la locul lor;

-sa introduca produsele alterabile si usor alterabile in spatii frigorifice (frigider sau congelator,dupa caz);

-sa inchida robinetele sub presiune si sa scoata de sub tensiune utilajele cu care a lucrat;

-sa stranga ustensilele,vasele si formele de lucru,sa le spele,sa le usuce si sa le depoziteze la locul lor.

2 comentarii:

Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!

Pages (31)1234 Next
 

Vizite

Afisari pagina

467343
 
Bloguri, Bloggeri si Cititori