Laptele poate fi consumat ca atare sau component in pregatirea altor produse.
In tara noastra,pentru alimentatie se folosesc laptele de vaca si,in cantitati mai reduse,laptele de bivolita si de capra.
Industria foloseste pentru obtinerea de produse lactate,laptele de vaca si de oaie.
Un litru de lapte contine in medie: 40 g grasime,50 g glucide(lactoza),34 g albumine (substante proteice),7 g saruri minerale,868 ml apa;vitaminele:A,D,E,B1, B6, C,PP,K.Pe langa compozitia indicata mai sus,laptele mai contine enzime,acizi organici,gaze etc.
De Retinut: Laptele contine toate sarurile minerale necesare noilor nascuti,in special saruri de calciu,elorura de sodiu si potasiu,fosfati,citrati,sulf,iod,etc.Datorita faptului ca sunt usor de asimilat,substantele minerale iau parte la formarea tesuturilor osoase.
Depozitarea laptelui se face in frigider pana la temperatura de +4o C.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Nu postati aiureli!Ganditi-va bine inainte de a posta un comentariu!